Οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ έχουν τον λόγο

> Για την κακοδιαχείριση και τις αυθαιρεσίες από τη διορισμένη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και για τη συγκάλυψη του σκανδάλου με τα προθεσμιακά συμβόλαια πώλησης νικελίου επερωτούν την κυβέρνηση 46 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Λούκα Κατσέλη. Σημειώνουν ότι η σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας το έτος 2007 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τεράστιες απώλειες, της τάξης των 238,5 εκατ. ευρώ, που προήλθαν από το σκάνδαλο με τα προθεσμιακά συμβόλαια πώλησης (hedging) νικελίου. Επίσης, ότι οι εκάστοτε διοικούντες αρνήθηκαν και αρνούνται ακόμα να αποκαλύψουν με ποιες τράπεζες και σε ποιες τιμές και με ποιους όρους η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει όλα αυτά τα προθεσμιακά συμβόλαια. Προσθέτουν ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχουν προσληφθεί κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε διευθυντικές θέσεις με παχυλές αμοιβές (6.000 έως 10.000 ευρώ μηνιαίως) και πλήθος προνομίων που προκαλούν την κοινή γνώμη (πανάκριβα αυτοκίνητα και εταιρικές κάρτες, πολυδάπανα ταξίδια εξωτερικού, δαπάνη εταιρικών πόρων σε αμφιβόλου σκοπιμότητας εκδηλώσεις).

> Για την επαπειλούμενη καταστροφή του αρχειακού υλικού του Εφετείου Θεσσαλονίκης από το 1914 έως το 1996 λόγω έλλειψης χώρου φύλαξης διαμαρτύρεται η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη. Επισημαίνει ότι στο αρχείο αυτό συμπεριλαμβάνονται σημαντικές υποθέσεις-σταθμοί στην κοινωνικοπολιτική ιστορία της χώρας, όπως είναι η υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, η υπόθεση Πολκ, η υπόθεση Παγκρατίδη, οι δίκες των αντιστασιακών την περίοδο της δικτατορίας και πλήθος άλλες, που αποτελούν πολύτιμη καταγραφή της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης μετά την απελευθέρωσή της.

> Το χρόνιο αίτημα των κατοίκων των Νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου να αξιοποιηθεί το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τυμπακίου και ως πολιτικό αεροδρόμιο, υποστηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Λαμπίρης. Τονίζει ότι η πραγματοποίηση αυτού του στόχου θα έδινε μια σημαντική εναλλακτική δυνατότητα και λύση σε θέματα μεταφορών αλλά κυρίως θα εξυπηρετούσε, σε μόνιμη βάση, τη μεταφορά επιβατών και προϊόντων, διότι οι υφιστάμενες υποδομές στα πολιτικά αεροδρόμια Κρήτης δεν επαρκούν για να καλύψουν με την ποιότητα που αρμόζει τις αυξημένες μεταφορικές ανάγκες της περιοχής, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

> Ευνοϊκότερες διατάξεις για τις μετεγγραφές των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών που προέρχονται από τα ΤΕΕ και τα εσπερινά λύκεια στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, στις οποίες τίθεται φραγμός, ζητούν 29 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

> Καταγγελίες πολιτών για καταχρηστικές χρεώσεις τραπεζών για το Κτηματολόγιο φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Στρατάκης. Ζητά την παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας, επειδή οι αναφορές των δανειοληπτών προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή είναι συχνές και εκφράζεται η έντονη απόγνωσή τους, καθώς οι τράπεζες προβαίνουν στην αφαίμαξή τους με επιπλέον έξοδα και χρεώσεις στα χρήματα που ζητούν για να αντεπεξέλθουν στις διάφορες υποχρεώσεις τους.

> Να προσληφθούν στο Δημόσιο εργαζόμενοι στους δήμους που δικαιώθηκαν με δικαστικές αποφάσεις ζητά η βουλευτής της ΝΔ Παρθένα Φουντουκίδου. Αναφέρεται σε εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για τους οποίους πολλοί δήμοι αποφάσισαν τη σύναψη σύμβασης ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε κενή οργανική θέση. Η σύμβαση αυτή όμως προσκρούει σε απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία εφόσον δικαστικές αποφάσεις υπέρ εργαζομένων δεν έχουν τελεσιδικήσει μέχρι και την 19/4/08, τότε ο δήμος δεν δύναται να τους προσλάβει με την προαναφερθείσα σχέση εργασίας.

> Το φακέλωμα των ασθενών με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς για τους ιδιαίτερους λόγους που συντρέχουν, ώστε να δικαιολογείται η παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και η αποστολή προσωπικών δεδομένων χιλιάδων ασθενών με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ζήτησε με έγγραφό της η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

> Αν προτίθεται να προχωρήσει και πότε σε επίλυση του στεγαστικού προβλήματος της ΔΟΥ Κύμης που εξυπηρετεί έξι δήμους του νομού Ευβοίας, ερωτά τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαγεωργίου. Ζητά επίσης απαντήσεις σχετικά με την επίλυση του προβλήματος του φόρτου εργασίας, πιθανώς με την ίδρυση και δεύτερης ΔΟΥ, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι 16.000 φορολογούμενοι.

> Για φοροεισπρακτική πολιτική κατηγορεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Αναφέρει ότι ο δήμος έχει μετατρέψει το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε ευκαιρία επιβάρυνσης των Θεσσαλονικέων με πρόσθετα φορολογικά βάρη και αντί να λειτουργεί προληπτικά και αποτρεπτικά, λειτουργεί φοροεισπρακτικά και ζητά να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σχέδιο με μέτρα που θα οδηγούν σε γρήγορη και μόνιμη λύση.

> Εάν πρόκειται να μεταβληθούν τα χρονικά όρια και τα συνολικά ποσά τήρησης των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που περιέχονται στο αρχείο του Τειρεσία, ιδιαίτερα κατά την παρούσα άσχημη διεθνή οικονομική συγκυρία, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χρησιμότητά του, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι έντιμοι συναλλασσόμενοι που είχαν πρόσκαιρη αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, ερωτά τον υπουργό Οικονομικών η βουλευτής της ΝΔ Βίβιαν Μπουζάλη.

> Να λάβει συγκεκριμένες και άμεσες δεσμεύσεις απέναντι στους κρατούμενους απεργούς πείνας ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης, με επίκαιρη ερώτησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

> Την ανάγκη διεύρυνσης της διαδικασίας νομιμοποίησης των αιτούντων άδεια παραμονής επισημαίνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, με τη χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής στις περιπτώσεις που η διαμονή στη χώρα αποδεικνύεται με οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο και ανεξαρτήτως της νόμιμης ή παράνομης εισόδου στη χώρα.

> Το θέμα της μείωσης των δαπανών για εξοπλισμούς θέτει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, εν όψει της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2009 και των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

> Να προβεί στις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν σε τρία και περισσότερα σχολεία να απαλλάσσονται από το καθήκον της εφημερίας με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να αρθούν οι μεταξύ τους ανισότητες, ζητά από τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας.


Σχολιάστε εδώ