«Ξεσπάθωσε» κατά Τσίπρα η «ανανεωτική πτέρυγα» του ΣΥΝ
«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια», λέει ο λαός μας και πριν περάσει μία εβδομάδα από την Κυριακή που το «ΠΑΡΟΝ» έλεγε ότι «τέλειωσε η περίοδος χάριτος για τον Τσίπρα και άρχισε η γκρίνια» ήρθαν τα γεγονότα να επιβεβαιώσουν και με το παραπάνω την εκτίμηση αυτή.
Κ άτι τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, που παγιώνονται πλέον σε μονοψήφια ποσοστά, κάτι οι παρεμβάσεις του Λ. Κύρκου και του Ν. Κωνσταντόπουλου για την προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και η υπεροπτική -όπως εκτιμήθηκε- ανταπάντηση του Α. Τσίπρα ότι δεν πρέπει να μιλάνε οι παλαιότεροι, οδήγησαν την Κουμουνδούρου στα γνώριμα -αν και εξορκισμένα τελευταία λόγω της δημοσκοπικής ευφορίας- μονοπάτια της εσωκομματικής κρίσης.
Τα στελέχη της μειοψηφούσας «Ανανεωτικής Πτέρυγας» όλο το προηγούμενο διάστημα της «δημοσκοπικής άνοιξης» δεν κόντραραν ανοιχτά τις επιλογές της νέας, υπό τον Α.Τσίπρα, ηγεσίας του ΣΥΝ, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα κυριολεκτικά «ξεσπάθωσαν» και μάλιστα στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ που αποτελεί το κορυφαίο όργανο του κόμματος. Το κείμενο που κατέθεσαν στη συνεδρίαση δείχνει ένα κόμμα διχασμένο, το οποίο μέχρι τώρα έκρυβε τις εσωκομματικές αντιθέσεις «κάτω από το χαλί». Και τι δεν καταλογίζουν στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΝ:
Ότι υπάρχει «σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής και εύρυθμης λειτουργίας των κορυφαίων οργάνων του κόμματος στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών και πρωτοβουλιών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ».
Ότι η επιλογή του Α. Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ, που δεν είναι βουλευτής (η «Ανανεωτική Πτέρυγα» πρότεινε τον Φ. Κουβέλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος), διαμόρφωσε πολλαπλά κέντρα αποφάσεων που πελαγοδρομούν ανάμεσα στον ΣΥΝ, τη γραμματεία και την Κοινοβουλευτική
Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρόεδρο της ΚΟ Α. Αλαβάνο και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Α. Τσίπρα, με αποτέλεσμα «συγχύσεις για το ποιος αποφασίζει τι και ποιος εκφράζει ποιους».
Ότι τα πολιτικά όργανα του κόμματος συνεδριάζουν τις περισσότερες φορές «απλώς για να σχολιάσουν τα μέλη τους επιλογές που έχουν ήδη αποφασιστεί».
Ότι υπάρχει συνειδητή συνολική υποβάθμιση του ρόλου του ΣΥΝ
υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ότι ο Α. Αλαβάνος, ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει σε πρωτοβουλίες (όπως η πρόταση για προσφυγή σε εκλογές) χωρίς να έχει υπάρξει καν αντίστοιχος προβληματισμός στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.
Η ένταση της νέας εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΝ, που αγγίζει τα όρια της κρίσης, θυμίζει τις προ του τελευταίου συνεδρίου αντιπαραθέσεις, αφού η μειοψηφούσα «Ανανεωτική Πτέρυγα» εκτιμάει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για τη διάχυση -και άρα σταδιακή αποδυνάμωση- του ΣΥΝ στη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι «ανανεωτικοί» δεν έχουν και τις καλύτερες προσβάσεις. Άλλωστε και οι ίδιοι φροντίζουν να είναι σαφείς, αφού στο κείμενο που κατέθεσαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ αναφερόμενοι στις επιλογές της ηγεσίας του, τονίζουν με νόημα ότι «διαφορετικές απόψεις μπορεί να έχουμε στο κόμμα, αλλά νοήμονες είμαστε όλοι και γνωρίζουμε τι συμβαίνει».
Κάποια στελέχη του ΣΥΝ εκτίμησαν ότι η νέα αναζωπύρωση του εσωκομματικού μετώπου έχει να κάνει με τη φιλολογία περί συνεργασίας του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ και το θέμα απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ. Εκεί ομόφωνα αποφασίστηκε ότι «δεν έχει προκύψει η παραμικρή αλλαγή ή μετατόπιση του πλαισίου των απόψεων εντός του κόμματος για τη στρατηγική και την τακτική του ΣΥΝ σε σχέση με όσα επισήμως κατατέθηκαν στο πρόσφατο συνέδριό μας με τις δεδομένες συμπτώσεις και διαφορές».
Πρόκειται για θέση «ισορροπίας» που απλώς καταγράφει επί της ουσίας ότι παραμένουν ανοιχτές οι διαφορές στο εσωτερικό του κόμματος και απλώς κρύβει, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τις αντιθέσεις «κάτω από το χαλί». Αντιθέσεις όμως που είναι σίγουρο ότι θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα,
αφού θα έρθουν στην επικαιρότητα τα θέματα της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές και το πολύ πιο πρακτικό θέμα της στελέχωσης του «ευρωψηφοδελτίου».