ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

– Γνωρίζετε μάλλον ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει πραγματοποιηθεί μπαράζ επιθέσεων, κυρίως εμπρηστικών, που πολλοί φοβούνται ότι αποτελεί επαναστατική γυμναστική εν όψει του 3ήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου. Έχουν μεσολαβήσει επίσης επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Νομική Κομοτηνής, στο ΤΕΙ Χαλκίδας και αλλού. Παρατηρούμε όμως ότι αυτήν τη φορά μάλλον είναι βουβή η περίοδος σε επίπεδο κυκλοφορίας πληροφοριών. Αυτό πιθανόν να σημαίνει προφύλαξη των εμπλεκομένων -και άρα ανησυχία για επεισόδια- αλλά μπορεί και να σημαίνει ότι οι χώροι της άκρας Αριστεράς και των αναρχικών ασχολούνται -όπως πράγματι κάνουν- μόνο με το θέμα της απεργίας πείνας των φυλακισμένων. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα γίνουν επεισόδια διότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες αυτήν τη φορά. Ελπίζουμε όμως να γίνει τουλάχιστον ειρηνική και μαζική εορτή και πορεία…

– Με αφορμή την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η ΟΝΝΕΔ διοργάνωσε την Πέμπτη, κάποιες ημέρες πριν για τον φόβο των επεισοδίων, συζήτηση με θέμα «Προς Νέα Μεταπολίτευση;

Όταν οι έννοιες εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία ακούγονται πιο επίκαιρες από ποτέ». Εκτός του «προχωρημένου» θέματος (για ΟΝΝΕΔ πάντα…), βλέπουμε ομιλητές που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους: Χρύσανθος Λαζαρίδης (δημοσιογράφος), Διονύσιος Μπεχράκης (πρόεδρος ΟΛΠ) και Αντωνία Μωροπούλου (καθηγήτρια ΕΜΠ).

Ανήκουν όλοι στην ευρύτερη γενιά του Πολυτεχνείου και σημειώνουμε απλώς την κεντρώα προέλευση του κ. Μπεχράκη, την αριστερή «καταγωγή» του κ. Λαζαρίδη (αλλά και τη συμπόρευση με το Δίκτυο 21 και τον Αντώνη Σαμαρά) και την ΠΑΣΟΚική συνδικαλιστική και πολιτική προέλευση της κ. Μωροπούλου.

– Μια ακόμη ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ είναι αυτή για τη Νομαρχιακή της στην Κορινθία. Με την ευκαιρία της ίδρυσης, πριν από λίγες εβδομάδες, Τμήματος Γυναικών στην ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, διοργάνωσαν εκδήλωση στο δημαρχείο του Κιάτου, με καλεσμένους τους βουλευτές Νατάσα Ράγιου και Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, την αναπληρώτρια Νομάρχη Κορινθίας Άννα Κοντονή, τον γυναικολόγο Χρήστο Σεργεντάνη και τοπικά στελέχη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, πάντα γυναίκες. Την εκδήλωση σας την ανακοινώνουμε όχι γιατί έχει κάτι το ιδιαίτερο ή πανελλαδικό, αλλά για να δείξουμε ότι και οι τοπικές – νομαρχιακές οργανώσεις των πολιτικών νεολαιών μπορούν να διοργανώνουν καλύτερες εκδηλώσεις από απλές και τετριμμένες ομιλίες ενός στελέχους του κόμματός τους. Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Κυρίως για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ που, αν και στηρίζει ή διοργανώνει περιφερειακά αρκετές εκδηλώσεις κάθε εβδομάδα, δεν ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Κλείνοντας, να σημειώσουμε τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας που υλοποίησαν αυτήν την πρωτοβουλία: Άννα Τσουραπά, Ντιάνα Πέππα, Βάσια Κοντού και Δουλαβέρη Αννέτα.

– Αυτοί οι Νέοι Σοσιαλιστές είναι μερικές φορές πολύ άτυχοι… Σε εκδήλωση του Τοπικού Συμβουλίου Νέων στα Τρίκαλα για τη συμμετοχή των νέων ήταν καλεσμένο, μεταξύ άλλων, το πρώην μεγαλοστέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής προ τετραετίας των Νέων Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και τότε υποψήφιος ευρωβουλευτής (ακόμη δηλώνει την ιδιότητα…) Ηλίας Αντωνίου. Τοποθετήθηκε λοιπόν για το θέμα της εκδήλωσης θέλοντας να κάνει κομματική επίθεση στη ΝΔ και την ΟΝΝΕΔ. Είπε λοιπόν ότι το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τα ΤΟΣΥΝ, ότι η ΝΔ και η ΟΝΝΕΔ θέλουν να τα ελέγξουν, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για τους νέους κ.λπ. Επίσης, επιτέθηκε με σφοδρότητα στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας και στην τωρινή του ηγεσία, επικαλούμενος όμως παντελώς αναληθή επιχειρήματα – προφανώς γιατί του είχαν μεταφερθεί λάθος. Έκπληκτο το κοινό της εκδήλωσης άκουγε τις κατηγορίες Αντωνίου και μούδιασε, διότι το πνεύμα της εκδήλωσης ήταν πιο ήπιο. Πού ήταν η ατυχία του συντρόφου Ηλία Αντωνίου; Ότι, αν και άργησε, τελικά παραβρέθηκε ο ΓΓΝΓ Παντελής Σκλιάς και μίλησε αμέσως μετά, αναφέροντας καμιά 20αριά δράσεις της ΓΓΝΓ για τους νέους. Επιπλέον, στην εκδήλωση μίλησε και η Έπαρχος Λαγκαδά (και μέχρι πριν από 1 μήνα μέλος της διοίκησης του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ΕΣΥΝ), Πόπη Καλαϊτζή, η οποία έχει γίνει πρωτοσέλιδο αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες για την κόντρα της στη Θεσσαλονίκη με τον Πανίκα Ψωμιάδη.

Η κ. Πόπη Καλαϊτζή, λοιπόν, απάντησε άμεσα σε όλες τις κατηγορίες και αποτελείωσε τον Ηλία Αντωνίου με 2 ατάκες: «Μα οι απόψεις σας πήραν μηδέν ψήφους στο συνέδριο του ΕΣΥΝ» και «Τουλάχιστον εγώ ήμουν εκεί και σας λέω αυτά που είδα, εσείς που δεν ήσασταν τι λέτε στον κόσμο;». Μέχρι και ο δήμαρχος Τρικκαίων που προσπαθούσε να καταλάβει γιατί τσακώνονταν, παρατήρησε ότι «με μερικές γυναίκες δεν πρέπει να μπαίνεις σε αντιπαράθεση…»

– H 1η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας των Νέων, θεσμός που στοχεύει στην έμπνευση και την ενημέρωση όλων των νέων ανθρώπων, είτε είναι σπουδαστές, είτε υπάλληλοι, ή αυτοαπασχολούμενοι, να κάνουν ένα δημιουργικό βήμα μπροστά στην εξέλιξή τους, διοργανώνεται σε 75 και πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο, από τις 19 ως τις 25 Νοεμβρίου 2008. (www.enterpriseweek.gr και www.unleashingideas.org ). Μέσα από ποικιλία εκδηλώσεων, συζητήσεων και happenings, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών, σε συνεργασία με πολλούς άλλους φορείς, φέρνει και στην Ελλάδα μια δημιουργική πνοή. Θα πραγματοποιηθούν στην «Τεχνόπολι» του Δήμου Αθηναίων και στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» δωρεάν σεμινάρια επιχειρηματικού χαρακτήρα (εγγραφές στην παραπάνω ιστοσελίδα), ομιλίες φορέων, παρουσιάσεις καινοτόμων ιδεών, παρεμβάσεις από εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρηματίες, αλλά και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κοινωνική και στην πράσινη επιχειρηματικότητα. Περισσότερα θα σας έχουμε και την επόμενη εβδομάδα.

– Έντονη κινητικότητα δείχνει τον τελευταίο καιρό η ΓΓΝΓ και στο θέμα των δικαιωμάτων του παιδιού. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον εορτασμό της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού 20 Νοεμβρίου, το Εθνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (που υπάγεται στη ΓΓΝΓ και τώρα ξεκινά), σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού, διοργανώνουν ένα αρκετά «βαρύ» επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2008, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προστασία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού και την προώθηση της Σύμβασης του ΟΗΕ. Παράλληλα, η ΓΓΝΓ και η διοργανώτρια του πρωταθλήματος Super League ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό την ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης και την ευαισθητοποίηση κρατικών και μη κρατικών φορέων σχετικά με την πλήρη εφαρμογή της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού στη χώρα μας. Την Τρίτη, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο ΓΓΝΓ Παντελής Σκλιάς και ο πρόεδρος της Super League Ελλάδα Κώστας Πηλαδάκης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις προγραμματισμένες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί.

Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προβολή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς και εκδηλώσεις μέσα και έξω από τα γήπεδα ποδοσφαίρου την ώρα της εξέλιξης των αγώνων της Super League στις 15, 16 και στις 22, 23 Νοεμβρίου. Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των ελλήνων πολιτών για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.


Σχολιάστε εδώ