Μυστική απόφαση για τα καύσιμα;

Το είχε αποκαλύψει το «Π», το λένε τώρα και παράγοντες της αγοράς καυσίμων: η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει εκδώσει μια απόφαση (377/V/2008), με την οποία επιτρέπει στα Ελληνικά Πετρέλαια να βάζουν μεγάλα καπέλα στις τιμές πώλησης καυσίμων στους ανεξάρτητους εμπόρους. Έτσι, ουσιαστικά έχει κλείσει τον δρόμο των ανεξάρτητων στο διυλιστήριο και οι εταιρείες εμπορίας παραμένουν «βασιλιάδες» της αγοράς, παρότι ο νόμος επιτρέπει τον απευθείας εφοδιασμό από το διυλιστήριο.

Πού είναι το περίεργο; Όπως κατήγγειλε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων εμπόρων Θ. Δελαγραμμάτικας, η απόφαση αυτή υπάρχει, αλλά δεν έχει δημοσιευθεί ούτε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ούτε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αν και έχει εκδοθεί από τις αρχές του χρόνου!

Τι σημαίνουν όλα αυτά, αγαπητέ κ. Ζησιμόπουλε; Προς τι αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία της μυστικής απόφασης μιας Ανεξάρτητης Αρχής; Και πώς γίνεται από τη μια να επιτρέπετε τα καπέλα στους ανεξάρτητους και από την άλλη να λέτε σε επίσημο κείμενο διαβούλευσης ότι αυτή ακριβώς η τιμολογιακή πολιτική των διυλιστηρίων ακυρώνει στην πράξη τον νόμο που επιτρέπει να εφοδιάζονται από τα διυλιστήρια; Μάλλον κάποιοι στην Επιτροπή έχουν συν τοις άλλοις και πρόβλημα διχασμού προσωπικότητας;

Είναι ισχυρός παράγοντας, αν και νέος στα «μεγάλα παιχνίδια» της ελληνικής αγοράς. Έχει εξαγγείλει μια… μεγαλειώδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Και όταν τον ρώτησαν «μα πώς μπορεί να καλυφθεί τέτοια αύξηση κεφαλαίου, όταν όλα τα χρηματιστήρια καταρρέουν;» έδωσε την εξής απάντηση: «Και τα μισά να πάρουμε, άσχημα θα είναι;»

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποιες τράπεζες στην αγορά μας αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Μπορούμε όμως να πούμε άφοβα ποια τράπεζα είναι αυτόν τον καιρό «βασιλιάς» του ρευστού στην αγορά: η Τράπεζα Κύπρου! Σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης της Goldman Sachs, η μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της διατραπεζικής αγοράς, με δάνεια πάνω από 2 δισ. ευρώ σε άλλες τράπεζες. Καθόλου άσχημα…


Σχολιάστε εδώ