Μεγάλα ζόρια ρευστότητας και για την Εθνική!
Σύμφωνα με την έκθεση, που βασίζεται σε στοιχεία λογιστικής κατάστασης του πρώτου εξαμήνου 2008, η Εθνική είχε καθαρές υποχρεώσεις ύψους 7,903 δισ. ευρώ στη διατραπεζική αγορά, αφού είχε δανείσει 2,764 δισ. ευρώ σε άλλες τράπεζες και είχε δανειστεί 10,667 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για μια μεγάλη εκτίναξη των υποχρεώσεων προς τη διατραπεζική, αφού η Εθνική τα προηγούμενα χρόνια είχε πολύ μικρότερα ανοίγματα ή ήταν καθαρός δανειστής στη διατραπεζική, με απαιτήσεις που ξεπερνούσαν αρκετά τις υποχρεώσεις της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την πρώτη χρονιά που ανέλαβε καθήκοντα διοικητή ο κ. Αράπογλου (2004) η Εθνική είχε κλείσει ισολογισμό με καθαρό δανεισμό ύψους 2,574 δισ. ευρώ προς τη διατραπεζική αγορά, είχε δηλαδή «πλεόνασμα».
Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι το 2009 λήγουν ομόλογα ύψους 1,753 δισ. ευρώ, που έχει εκδώσει στη χρηματαγορά η Εθνική για να ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια. Συνολικά, δηλαδή, οι ανάγκες χρηματοδότησης της τράπεζας από την αγορά χρήματος φθάνουν στα 9,656 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του ενεργητικού της ή στο 6% αν αφαιρεθούν τα ρευστά διαθέσιμα που έχει στα ταμεία της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική τα τελευταία χρόνια μεγιστοποιεί τα κέρδη της για να δικαιολογούνται τα τεράστια μπόνους του κ. Αράπογλου και των στελεχών της ομάδας του, αντλώντας φθηνό χρήμα από τη διατραπεζική, το οποίο στη συνέχεια δανείζουν με πολύ υψηλότερα επιτόκια οι θυγατρικές της στην Τουρκία και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με έκθεση της Merrill Lynch, τα δάνεια της Εθνικής στις χώρες της ευρύτερης περιοχής φθάνουν τα 24,54 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις από τις ίδιες χώρες είναι μόνο 19 δισ. ευρώ, δηλαδή η σχέση δανείων/καταθέσεων φθάνει το 157%. Γι’ αυτό, άλλωστε, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η Εθνική είναι και η περισσότερο εκτεθειμένη ελληνική τράπεζα σε πιθανές ζημιές από τις διεθνείς δραστηριότητες, που μπορεί να φθάσουν τα 632 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-2011.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως ο Χρ. Βερελής, έχουν καταγγείλει ότι τις ημέρες της κρίσης η Εθνική δάνειζε μεγάλα ποσά στην τουρκική θυγατρική Finansbank, ενώ ο ίδιος ο κ. Αράπογλου παραδέχθηκε ότι υπήρχε άνοιγμα, αλλά όχι σημαντικό, της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ. Ισχυρίσθηκε, μάλιστα, ότι η Finansbank έχει αυξήσει φέτος τις καταθέσεις της και δεν χρειάζεται σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την Αθήνα. Θα πρέπει να εξηγήσει, όμως, ο κ. Αράπογλου πώς δικαιολογείται το τεράστιο, συγκριτικά με το παρελθόν της ΕΤΕ, άνοιγμα των 7,9 δισ. ευρώ που εμφανίσθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2008…
Γεγονός είναι, πάντως, ότι ο κ. Αράπογλου, παρότι εμφανίσθηκε «ακατάδεκτος» στις κρατικές ενισχύσεις, οδηγείται περίπου υποχρεωτικά τον Ιανουάριο στην… αγκαλιά του Δημοσίου, για να λάβει η Εθνική τουλάχιστον ενισχύσεις ρευστότητας, δηλαδή εγγυήσεις για δανεισμό και κρατικά ομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση δανείων. Αυτό βέβαια που δεν αρέσει καθόλου στον κ. Αράπογλου είναι ότι με τις τελευταίες τροποποιήσεις στο σχέδιο Αλογοσκούφη προβλέπεται πως θα τοποθετηθεί εκπρόσωπος του Δημοσίου ακόμη και στις τράπεζες που δεν θα λάβουν κεφαλαιακές ενισχύσεις, με την έκδοση προνομιούχων μετοχών που θα αγοραστούν από το Δημόσιο. Γιατί η παρουσία κρατικού εκπροσώπου θα δώσει και τέλος στην εποχή των «χρυσών» προγραμμάτων χορήγησης φθηνών μετοχών στον κ. Αράπογλου και τους φίλους του…