ΚΤΗΜΑΤΟλογικά
Δεν έχουν να κάνουν καμία δήλωση (Κτηματολογίου)…
Πέντε ημέρες από αύριο έχουν οι πολίτες για να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο. Πριν από έναν μήνα περίπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωνε για τρίτη φορά πως δεν θα υπάρξει νέα παράταση. Απομένουν όμως πάνω από 500.000 δικαιώματα να δηλωθούν. Η άποψή μας είναι πως θα υπάρξει και μια τελευταία παράταση, η οποία θα είναι ολίγων ημερών. Το ζήτημα είναι όμως τι θα γίνει με τους φορείς του Δημοσίου οι οποίοι με περίσσιο θράσος δεν έχουν καν αρχίσει να σκέφτονται τι θα γίνει με τις καταγραφές των ακινήτων τους. Δεν έχουν καν αποφασίσει ποιοι, πώς και πότε θα κάνουν αυτήν τη διαδικασία που δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Λέγεται πως ετοιμάζεται η υπουργική απόφαση για το τσουχτερό πρόστιμο στους πολίτες. Μα πώς να επιβάλεις πρόστιμο στους πολίτες, όταν το ίδιο το κράτος δεν ενδιαφέρεται για την καταγραφή της περιουσίας του; Όταν το ίδιο το κράτος δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον εαυτό του. Δηλαδή, ίδιο πρόστιμο για έναν φουκαρά που από αμέλεια ή άγνοια δεν δήλωσε το δυάρι στην Κυψέλη, ίδιο και στον αναίσθητο δήμαρχο ή νομάρχη που επί έναν ολόκληρο χρόνο που γνωρίζει για το Κτηματολόγιο δεν έχει μπει καν στη διαδικασία να δηλώσει την περιουσία του φορέα του οποίου προΐσταται. Εκεί χρειάζεται μεγάλο πρόστιμο.
***
Ο Συνήγορος, του Συνηγόρου, ω Συνήγορε…
Μετά τον Συνήγορο του Πολίτη και ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Ευάγγελος Ζέρβας καλεί την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να παρέμβει στα μέλη της και καθεμία τράπεζα ατομικά να απόσχει από την επιβολή αθέμιτων χρεώσεων κατά των καταναλωτών – δανειοληπτών για έξοδα εγγραφής στο Κτηματολόγιο, καθώς και να επιστρέψει αμέσως στους καταναλωτές τυχόν ήδη εισπραχθέντα αχρεωστήτως για την αιτία αυτήν τέλη. Ακόμη, σε μια πολύ «προχωρημένη» κίνηση, καλεί τους δανειολήπτες καταναλωτές να μην καταβάλλουν προς τις τράπεζες τέλη εγγραφής και έξοδα έγγραφής εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο και να διεκδικήσουν τυχόν ποσά που έχουν ήδη εισπράξει οι τράπεζες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν προχωρήσει ούτε στο να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Εκεί δεν έπρεπε να υπάρξει πρόστιμο; «Κάτοικοι εσωτερικού» δεν είναι και οι τράπεζες; Δεν έπρεπε να τους τραβήξει η κυβέρνηση το αυτί (και) γι’ αυτό το ζήτημα, αντί να το χαϊδεύει;
***
Προσωπικά (δεν τα θεωρώ) δεδομένα…
Με κάθε ειλικρινή και καλοπροαίρετη πρόθεση και χωρίς κανένα υπονοούμενο θα ήθελα να επισημάνω πως είναι άκρως σημαντική η κατοχή από τους αναδόχους του Κτηματολογίου των εξής δύο ειδών πληροφοριών. Πρώτον της πληροφορίας για το ποια ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί. Ποια φαίνονται δηλαδή ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Όπως γνωρίζουμε, ένα ποσοστό 10% από τα ακίνητα των παλαιών προγραμμάτων δεν δηλώθηκε. Αυτό, με μια απλή αναγωγή σημαίνει πως πάνω από μισό εκατομμύριο δικαιώματα στα νέα προγράμματα δεν θα δηλωθούν. Άρα πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος και αυστηρή νομοθεσία που να τηρείται. Να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις χρησικτησίας. Πολύ σωστά το υπουργείο Εσωτερικών και ο Συνήγορος του Πολίτη «υπέδειξαν» στην Κτηματολόγιο ΑΕ να μην αποδέχεται βεβαιώσεις από δήμους και κοινότητες για τη χρησικτησία. Έπρεπε όμως να είχε ανακοινωθεί από την αρχή ώστε να μην ταλαιπωρηθούν δύο φορές όσοι είχαν υποβάλει ήδη αυτές τις βεβαιώσεις. Ένα άλλο ζήτημα σημαντικότατο είναι τα προσωπικά δεδομένα. Θεωρητικά (λέμε θεωρητικά) μπορεί κάποιος να διαχωρίσει από την τεράστια και πολύτιμη βάση δεδομένων τα οικογενειακά στοιχεία και τα στοιχεία επικοινωνίας και να τα μοσχοπουλήσει. Έχουν ακουστεί στο παρελθόν (όχι σε σχέση με το Κτηματολόγιο) πολλές ιστορίες περί συλλογής προσωπικών δεδομένων με αθέμιτα μέσα και μεταπώλησής τους επίσης παράνομα. Και εδώ μιλάμε για διευθύνσεις, τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλης της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των πρωτευουσών νομών. Τα μάτια ανοιχτά…
***
Το Δημόσιο… την «κοπάνησε»;
Αυξανόμενες οι καταγγελίες περί καταπάτησης δημόσιας περιουσίας στην παραλίμνια περιοχή της Παμβώτιδας και για απεμπόληση των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης. Διατάχθηκε «λεπτομερής και σε βάθος» έρευνα του θέματος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η έρευνα της Επιθεώρησης Δασών της Περιφέρειας κατέληξε μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα πως όσον αφορά την παραλίμνια έκταση στην περιοχή «Άγιος Νικόλαος Κοπάνων» του Δήμου Ιωαννίνων προκύπτει ότι η Κτηματική Υπηρεσία Ιωαννίνων διερευνά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης, η οποία έχει καταγραφεί στο Κτηματολόγιο υπέρ του Ιερού Ναού λόγω χρησικτησίας, για τυχόν δικαιώματα του Δημοσίου. Ενώ λοιπόν για τις υπόλοιπες παραλίμνιες εκτάσεις η Επιθεώρηση Δασών επιμένει πως ορθά έχουν εγγραφεί ιδιώτες ως δικαιούχοι στο Κτηματολόγιο, για την επίμαχη έκταση του Ιερού Ναού διατηρεί επιφύλαξη. Για την περιοχή αυτή εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 2153/2-4-2003 πράξη χαρακτηρισμού, με την οποία χαρακτηρίστηκε μη δασική η εν λόγω έκταση. Μήπως θέλει έρευνα το θέμα; Είναι αρμόδια η περιφέρεια να κρίνει εάν έχει γίνει ορθή μια εγγραφή στο Κτηματολόγιο; Και γιατί το Δημόσιο ενώ αρχικά δήλωσε πολλές παραλίμνιες εκτάσεις (συνολικής έκτασης 600 στρεμμάτων) στη συνέχεια δεν υπέβαλε ένσταση;
***
Ενεργοί τίτλοι… ειδήσεων
Έμαθα πως εγκρίθηκαν πρόσφατα άλλα έξι εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Τύπου για διαφήμιση του Κτηματολογίου. Η έγκριση είναι κάτι τυπικό φυσικά και δεν έχει ο εκάστοτε υπουργός Επικρατείας δυνατότητα παρέμβασης ή περικοπής. Τώρα πώς γίνεται ταυτόχρονα να εκκρεμεί μόνο το 5% των δηλώσεων της περιουσίας και να χρειάζονται άλλα έξι εκατομμύρια ευρώ, μόνο οι ιθύνοντες το γνωρίζουν. Έχουν ξοδευτεί μέχρι τώρα σχεδόν 8 εκατομμύρια ευρώ. Και 6 ακόμα ίσον σχεδόν 15.
***