Ισορροπίες τρόμου…

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ σχοινί βαδίζει η κυβέρνηση, καθώς μετά τη διαγραφή του Π. Τατούλη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της επανήλθε στο άκρως οριακό σημείο των 151 εδρών, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους και παράγει σενάρια για «δραματικές» πολιτικές εξελίξεις που… καταλήγουν σε πρόωρες εκλογές. Από την κυβέρνηση ξορκίζουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, επισημαίνουν ότι συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους, την ίδια στιγμή ωστόσο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διακινούν φήμες για «σκοτεινές συνωμοσίες» με εμπλοκή πολιτικών και επιχειρηματιών και με στόχο τον Κ. Καραμανλή. Συντονισμένα κυβερνητικά στελέχη απέκλεισαν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τις… μετέθεσαν για τον Μάρτιο του 2010, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι περισσότεροι υπουργοί, υπό το βάρος και των νέων δημοσκοπήσεων (που δείχνουν παγίωση και διεύρυνση της διαφοράς υπέρ του ΠΑΣΟΚ, από 0,4 μέχρι 3,7%), ζητούν εναγωνίως την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό, οι οποίες συνοψίζονται στις εξής δύο: σαρωτικός ανασχηματισμός και αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα, βουλευτές και στελέχη βάλλουν κατά του Γ. Αλογοσκούφη και των διοικητών δημόσιων δργανισμών (ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα κ.ά.) και η βάση της Νέας Δημοκρατίας είναι σε κατάσταση αναβρασμού.

Ξεχείλισε…

Η ΣΤΑΓΟΝΑ που… ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στη διαγραφή του κ. Τατούλη ήταν η συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», όπου έκανε σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, στον οποίον απέδωσε όλες τις ευθύνες για τις επιλογές προσώπων και πολιτικών, θέτοντας το… εξοργιστικό δίλημμα: Αν δεν είναι ανίκανος, είναι συνένοχος. Μετά από έναν γύρο τηλεφωνικών επαφών ο Κ. Καραμανλής έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον βουλευτή Αρκαδίας, ενώ ταυτόχρονα η Ρηγίλλης ανακοίνωσε την άρση όλων των κομματικών του ιδιοτήτων. Ο βουλευτής μάλλον αιφνιδιάσθηκε από την εξέλιξη, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εκφράζει τις προσδοκίες των πολιτών και επιτέθηκε εκ νέου εναντίον του πρωθυπουργού. Από τη Ρηγίλλης τονίζουν ότι ο κ. Τατούλης «έχει τελειώσει» από τη ΝΔ, αποκλείοντας κατηγορηματικά την επιστροφή του στο μέλλον. Παράλληλα του ζητούν να υποβάλει την παραίτησή του από βουλευτής.

Πιέσεις

ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, και αφού προηγήθηκαν οι προειδοποιήσεις πρωθυπουργού και υπουργών, οι τραπεζίτες συμφώνησαν να κάνουν χρήση των 28 δισ. της κυβέρνησης, εν μέσω επιφυλάξεων, αμφιβολιών και μεταξύ τους διαφωνιών, χωρίς πάντως να είναι διατεθειμένοι για «γενναίες παροχές» προς τους δανειολήπτες και τους καταναλωτές. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε το τελεσίγραφό του προς τους τραπεζίτες ότι δεν μπορούν να επιβάλλουν τους όρους τους και πως, αν θέλει, το κράτος μπορεί να πάρει τα αναγκαία μέτρα για τη… συμμόρφωσή τους. Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου συνάντησε διαδοχικά τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών, κατέθεσε τις διαφωνίες του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα, όπως π.χ. αναχρηματοδότηση και επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων, κατάργηση των καταχρηστικών όρων στα συμβόλαια κ.ά.

Κυκλώνας

ΣΤΟ… ΜΑΤΙ του κυκλώνα βρίσκονται οι διοικητές της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ Αράπογλου και Αθανασόπουλος, καθώς με την τακτική που ακολουθούν συγκεντρώνουν τα πυρά υπουργών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώτος λόγω της άρνησής του να ενταχθεί στο σχέδιο των 28 δισ., ο δεύτερος με αφορμή το αίτημά του για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Μέσα στο κλίμα αυτό ο κ. Αθανασόπουλος δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, αλλά αν του ζητηθεί από την κυβέρνηση θα το κάνει. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο τελευταίος «μετράει μέρες» στη ΔΕΗ.

ΚΑΙ ΝΕΕΣ αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου φέρνουν στο φως οι καταθέσεις μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή. Σύμφωνα με τα νεώτερα, δάση της Ουρανούπολης Χαλκιδικής αποχαρακτηρίσθηκαν και μεταβιβάσθηκαν στη Μονή ως άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα. Οι μάρτυρες εμπλέκουν στην υπόθεση τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη, αλλά και την συμβολαιογράφο Αικ. Πελέκη, σύζυγο του Γ. Βουλγαράκη. Και οι δύο αντέδρασαν διαψεύδοντας τις καταθέσεις και απείλησαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη σε βάρος του συγκεκριμένου μάρτυρα. Άλλοι μάρτυρες περιέγραψαν ένα «όργιο» ανταλλαγών εκτάσεων, σε πολλές περιπτώσεις με πλαστά συμβόλαια.

Παρέμβαση

Η ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας (εξεγέρσεις, απεργίες πείνας κ.ά.) προκάλεσε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης στις φυλακές είναι θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας. Την προσεχή εβδομάδα ο κ. Χατζηγάκης θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει δέσμη μέτρων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές.

ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ επικρατεί προβληματισμός για την υποχώρηση των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις, ενώ καταγράφονται και διαφορετικές απόψεις ως προς την ενδεχόμενη συνεργασία τους με το ΠΑΣΟΚ. Ο Αλ. Τσίπρας πάντως ήταν και πάλι κατηγορηματικά αρνητικός και είπε ότι στόχος είναι μια κυβέρνηση Αριστεράς και όχι Κεντροαριστεράς.


Σχολιάστε εδώ