Θα ανασάνουν για λίγο ΟΑΕΕ και δημόσια νοσοκομεία

Πακέτο συνολικών ρυθμίσεων για τα χρέη (πέραν των 2 δισ. ευρώ) των ασφαλιστικών ταμείων προς τα δημόσια νοσοκομεία και ενίσχυση του ΟΑΕΕ με 180 εκατ. ευρώ ώστε να καταβάλει τις συντάξεις και το δώρο των Χριστουγέννων, εξασφάλισε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για τα περίπου 200 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων και ήδη ο κ. Αλογοσκούφης αναζητεί «πηγές» για τη χρηματοδότησή του.

Ως προς τα ελλείμματα του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, η κυβερνητική θέση είναι πως «ό,τι μπορεί να δοθεί, θα δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό». Το έλλειμμα των τριών «μεγάλων» ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται, όπως είναι γνωστό, στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Η υπουργός επαναλαμβάνει στερεότυπα πως δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις κανενός καθώς από το Σύνταγμα, όπως τονίζει, προβλέπεται η εγγύησή τους από το κράτος. Στο μεταξύ:

Μεγάλες πιέσεις, πληροφορούμαστε, ασκούνται προς την κυβέρνηση από τον χώρο της αγοράς, προκειμένου να υπάρξουν μειώσεις προστίμων και ρύθμιση σε δόσεις των οφειλών τους σε ασφαλιστικές εισφορές. Υπενθυμίζεται πως ανάλογες ρυθμίσεις γίνονται επί χρόνια και έχουν προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις, κυρίως από συνδικάτα που κρίνουν πως με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται όσοι εισφοροδιαφεύγουν, συμβάλλοντας στην αύξηση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης:

Επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα της οικονομίας (ξενοδοχεία, τουρισμός κ.λπ.) φαίνεται να προβάλλουν το αίτημα για αναστολή των όποιων υποχρεώσεών τους, με αφορμή την οικονομική κρίση.

Πληροφορίες που φέρουν τους κυβερνητικούς αρμοδίους να εξετάζουν «όχι αρνητικά» το αίτημα που ανεπισήμως προβάλλουν τόσο οι μικρομεσαίοι και οι ξενοδόχοι όσο και η τουριστική βιομηχανία δημιουργούν ανησυχίες για τις πολιτικές επιλογές ως προς τα οριστικά μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, που δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.


Σχολιάστε εδώ