Η Κεφαλονιά που χάθηκε το ʼ53

Ένα ταξίδι στην ιστορία και στον πολιτισμό της Κεφαλονιάς μέσα από τη σταδιακή εξέλιξη της αρχιτεκτονικής του νησιού, αποτελεί το νέο βιβλίο των Εκδόσεων Εικών που μόλις κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Αρχιτεκτονική Κατοικιών στην Κεφαλονιά. Από τον 16ο μέχρι τον 21ο αιώνα» της Υβόννη Μαρκαντωνάτου και του Λάμπρου Γ. Σιμάτου.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσφορά στην ιστορία της Κεφαλονιάς, που έρχεται να καταγράψει, να θυμίσει αλλά και να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της Κεφαλονιάς που χάθηκε εκείνο το καταστροφικό μεσημέρι της Τετάρτης 12 Αυγούστου του 1953, που χτύπησε εγκληματικά ο Εγκέλαδος και οι πόλεις και τα χωριά ισοπεδώθηκαν.

Το λεύκωμα, διατρέχοντας μια μεγάλη ιστορική περίοδο, από το 1500 μέχρι και σήμερα, παρουσιάζει την πορεία της αρχιτεκτονικής στην Κεφαλονιά και, συγχρόνως, ανατρέχει στις ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες που την επηρέασαν. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι εκπληκτικές. Αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα παραδοσιακών κεφαλονίτικων κατοικιών και των παραδοσιακών τρόπων κατασκευής, παρατίθενται δε και σύγχρονες κατοικίες με χαρακτηριστικά στοιχεία από την προσεισμική περίοδο.

Υπάρχει επίσης στο λεύκωμα ανέκδοτο αρχειακό υλικό με αρχιτεκτονικά σχέδια του 19ου αιώνα, πλήρες λεξιλόγιο τεχνικών όρων της παραδοσιακής οικοδομικής στην Κεφαλονιά, καθώς και κατάλογοι με τους κεφαλλήνιους τεχνίτες του 19ου αιώνα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να έχει κάθε Κεφαλονίτης στη βιβλιοθήκη, ενθύμιο μιας εποχής που χάθηκε άδικα, παίρνοντας μαζί της ιστορία αλλά και πάνω από 400 νεκρούς…


Σχολιάστε εδώ