Η απουσία της διανόησης στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον πλανήτη

Διανοούμενος είναι ο πνευματικός άνθρωπος, είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος, είναι ο άνθρωπος με ελεύθερη και κριτική σκέψη, αλλά είναι και ο άνθρωπος με δράση και θυσίες για να κάνει τις αρχές του, τις ιδέες του και τα οράματά του πράξη. Δηλαδή, διανοούμενος χωρίς θυσίες είναι ο «τζάμπα διανοούμενος» (κατά το «τζάμπα μάγκας»).

Η διανόηση είναι πηγή στήριξης και έμπνευσης για τους λαούς. Αν θέλεις να καθυποτάξεις έναν λαό, τρομοκράτησε ή εξαγόρασε τις συνειδήσεις των διανοουμένων του. Αν το πετύχεις αυτό, τότε γίνεται πολύ πιο εύκολο να άγεται και να φέρεται ο λαός από τους επιτήδειους, που στοχεύουν σ’ αυτό ακριβώς: να καταντήσουν έναν λαό, ακόμα και ολόκληρη την ανθρωπότητα, ορφανή, χωρίς πνευματική και ηθική ηγεσία, για να γίνει μια εύκολη μάζα, που να την πηγαίνουν όπου θέλουν και να την εκμεταλλεύονται όπως και όσο θέλουν.

Επί των ημερών μας οι διανοούμενοι φαίνεται να απουσιάζουν όλο και περισσότερο. Σχεδόν όλοι τους εφαρμόζουν το «δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν ξέρω». Κάθε μέρα που περνάει, ενώ τα προβλήματα της ανθρωπότητας και του πλανήτη διογκώνονται επικίνδυνα, η διανόηση ή είναι τελείως απούσα ή έχει μεταβληθεί σε μια αργόσχολη θεωρητικολογία.

Άραγε γιατί αυτή η κλιμάκωση της απουσίας των πνευματικών ανθρώπων τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο; Ο βασικότερος λόγος είναι ότι οι σύγχρονοι διανοούμενοι είναι μειωμένων ηθικών αντιστάσεων, με αποτέλεσμα να εξαγοράζονται εύκολα. Το γεγονός αυτό αξιοποιείται στο έπακρο από την άρχουσα τάξη, με τον εξής ανήθικο τρόπο: Σε αντάλλαγμα για τη σιωπή τους, η άρχουσα τάξη σκορπά απλόχερα χρήματα, θέσεις και αξιώματα.

Είναι δυστυχώς αλήθεια ότι τα μάτια ακόμα και των πιο επιφανών ανθρώπων της διανόησης έχουν καρφωθεί πάνω στα υλικά αγαθά, όπως στο χρήμα και στην καρέκλα. Και για να τα αποκτήσουν -ή, αν τα έχουν, να μην τα χάσουν- πουλούν τις συνειδήσεις τους. Γι’ αυτό κρύβονται και δεν μιλάνε (όπως λέει και ο λαός μας, «το μπουκωμένο στόμα δεν μιλάει»). Κοντολογίς, η διανόηση σέρνεται στα λασπόνερα της διαπλοκής και της διαφθοράς και μαζί της σέρνεται ολάκερη η ανθρωπότητα.

Η συμβολή της διανόησης στα τρέχοντα προβλήματα της ανθρωπότητας και του πλανήτη συνοψίζεται μόνο σε μια φιλολογική διαμαρτυρία και τίποτα παραπάνω. Όμως η ανθρωπότητα χρειάζεται διανοούμενους που να έχουν το απαιτούμενο θάρρος να ξεφύγουν από το επίπεδο της φιλολογικής διαμαρτυρίας και του μοιρολογιού για τα κακά και τα άδικα του κόσμου. Η ανθρωπότητα ολάκερη τους φωνάζει, τους παρακαλεί και τους λέει: Δεν θέλουμε άλλες αναλύσεις. Θέλουμε λύσεις. Θέλουμε εφαρμόσιμες λύσεις εδώ και τώρα, για να οργανωθεί κάθε χώρα, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, έτσι ώστε να αναχαιτίσουμε τους μεγάλους κινδύνους που μας απειλούν (καταστροφή του περιβάλλοντος, υπερπληθυσμός, οικονομική κρίση κ.λπ.) και να φτιάξουμε έναν κόσμο ασφαλή, κοινωνικά δίκαιο και προπαντός ανθρώπινο.

Πρέπει να τονίσουμε ότι κάποιοι ολίγοι θαρραλέοι διανοούμενοι που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας και σε κάθε άλλη χώρα του πλανήτη μας ζουν στην αφάνεια, διότι τα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα η τηλεόραση, δεν τους προβάλλουν, αλλά προτιμούν να προβάλλουν ανούσια και πολλές φορές επιζήμια πρότυπα. Γι’ αυτό δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αν ζούσαν σήμερα ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, δεν θα τους γνώριζε κανένας.

Συμπέρασμα: Είναι φανερό ότι η αναβάθμιση μιας κοινωνίας, αλλά και του πλανήτη ολόκληρου, που τόσο ανάγκη την έχουμε, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους διανοούμενους. Όμως, οι επιτήδειοι έδειξαν εξαιρετική επιτυχία στον στραγγαλισμό της διανόησης. Και εμείς, ο λαός, τι κάνουμε; Ό,τι κάνουμε μια ζωή, από καταβολής κόσμου: Περιμένουμε με υπομονή μέχρις ότου πληθύνουν οι θαρραλέοι διανοητές, που θα σηκώσουν το ανάστημά τους μπροστά στη διαφθορά, την ανηθικότητα, την αδικία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα, ακόμα και τη ζωή τους, για τα πανανθρώπινα ιδανικά. Τότε θα τους αναδείξουμε, θα τους προβάλουμε, θα τους στηρίξουμε, θα συσπειρωθούμε γύρω τους, θα τους αγαπήσουμε και θα τους ακολουθήσουμε στον σκληρό αγώνα για ν’ αποτινάξουμε τον ζυγό των ολίγων, ώστε να μπορέσουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να ζήσουμε όλοι μας σαν ΑΝΘΡΩΠΟΙ.


Σχολιάστε εδώ