Είδαμε τον νικητή, όχι και την πολιτική του

Είναι, επομένως, νωρίς ακόμη για να δει κανείς πώς θα διαμορφωθεί η νέα αμερικανική πολιτική σε παναμερικανικό επίπεδο, αλλά και στην παγκόσμια σκακιέρα, τούτη τη δύσκολη ώρα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η νίκη του Μπάρακ Ομπάμα θεωρήθηκε διεθνές πολιτικό γεγονός «και μάλιστα βαρύτητας ίσης με εκείνα της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου και της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων», όπως σχολίασε στον γράφοντα η αναπληρώτρια διευθύντρια της EΡT World κ. Ντίνα Οικονομίδου.

Ειδικότερα για την ελληνική Ομογένεια, η οποία πανηγύρισε το αποτέλεσμα, η εκλογή του δίδυμου Ομπάμα – Μπάιντεν γεννά προσδοκίες για τα εθνικά μας θέματα, δοθέντος ότι οι δύο πολιτικοί συγκαταλέγονται στην ομάδα των φιλελλήνων και διατηρούν στενές σχέσεις με την ελληνική παροικία. Ένα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο προέρχεται από τη νίκη επίλεκτων στελεχών της ομογένειας, όπως ο Γιάννης Σαρμπάνης (στο Μέριλαντ), ο Κώστας Μπιλιράκης (στη Φλώριδα), ο Ζαχαρίας Σπέης (στο Οχάιο), η Σέλεϊ Μπέρκλει (στο Λας Βέγκας), η Νίκη Τσόνγκα, (χήρα του ελληνοαμερικανού γερουσιαστή Πολ Τσόνγκα, ο οποίος πέθανε από καρκίνο όταν διεκδικούσε την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από 20 χρόνια) και η Κωνσταντίνα Τάιτους (στη Νεβάδα).

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για τη νέα πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ και τη στήριξη που αναμένεται να παράσχει στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος εξέφρασαν με αποκλειστικές δηλώσεις τους στο «Παρόν της Κυριακής» κορυφαία στελέχη της ομογένειας των ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τον ηττημένο ΜακΚέιν, ο οποίος αναφέρθηκε προεκλογικά στους Εβραίους και σε άλλες μειονότητες των ΗΠΑ -ενώ απέφυγε να πει το παραμικρό για τους Ελληνοαμερικανούς, με εξαίρεση τη στήριξη που παρείχε, μέσω επιστολής του προς τον Πρόεδρο Μπους, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στη Σχολή της Χάλκης- ο Ομπάμα έλαβε θέση κατά της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ενώ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων στηρίζει την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στις υπό τον ΟΗΕ διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις.

Αμφιβολίες

Το στενό επιτελείο του νέου Προέδρου, στο οποίο συγκαταλέγεται ο ομογενής υπουργός Οικονομικών του Ιλλινόι Αλέξης Γιαννούλιας, εκφράζει την πεποίθηση ότι ο νέος αμερικανός Πρόεδρος θα στρέψει, εν καιρώ τω δέοντι, πάντως όχι πριν από την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, την προσοχή του και στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Επί του προκειμένου, όμως, τα ερωτήματα και οι αμφιβολίες που εγείρονται από έγκυρους αναλυτές στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη έχουν να κάνουν με την πικρή εμπειρία του παρελθόντος, αλλά και με τη γνώση της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Το παρελθόν διδάσκει ότι δεν πρέπει να κρατάμε «μεγάλα καλάθια» και, κυρίως, να μην επενδύουμε στην «κατανόηση» των αμερικανών Προέδρων. Πολύ περισσότερο καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που υψηλά ρητορικά σχήματα και προεκλογικές «δεσμεύσεις» υποψηφίων έχουν ως αποδέκτες τους Ελληνοαμερικανούς και, σε προέκταση, τους Έλληνες και τους Κυπρίους, για να μείνουν στο τέλος ξεχασμένες πομφόλυγες. Θέσεις περισσότερο κρυστάλλινες και απόψεις περισσότερο φιλελληνικές από εκείνες των προεκλογικών δεσμεύσεων του Τζίμι Κάρτερ (1975) πάνω στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα δεν ξανακούστηκαν. Έμειναν όμως στο χαρτί, καθώς ο πρώην Πρόεδρος, που επίσης είχε επαγγελθεί την αλλαγή, αμέσως μετά την εκλογή του είχε σπεύσει στην

Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι θα ήταν αντικειμενικός απέναντι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις!

Αλλά και ο Μπιλ Κλίντον είχε δεσμευτεί το 1993 να μην αναγνωρίσει κράτος με το όνομα «Μακεδονία», κάτι που τελικά ξεπεράστηκε από τη γνωστή επιστολή Παπακωσταντίνου στον ΟΗΕ για ελληνική συναίνεση στο όνομα ΠΓΔΜ και την κινητοποίηση του Manatos and Manatos να πεισθεί ο Κλίντον να στηρίξει την απόφαση της τότε κυβέρνησης του Κων. Μητσοτάκη.

Οι Ομογενείς

Παρά την απογοήτευση του παρελθόντος, η Ομογένεια στήριξε μαζικά τον Ομπάμα, ευελπιστώντας ότι τη φορά αυτή δεν θα διαψευστούν πάλι οι προσδοκίες της. «Όλοι οι εκλεγέντες Ελληνοαμερικανοί, αλλά και όσοι βρίσκονται κοντά στον Ομπάμα, όπως ο κ. Γιαννούλιας, αλλά και όλοι εμείς οι υπόλοιποι, ανανεώνουμε τις σχέσεις μας με τη νέα ηγεσία προκειμένου να στηρίξουμε τα εθνικά θέματα της γενέτειρας», τόνισε στο «Παρόν» ο πρώην πρόεδρος της Βουλής του Νιου Χάμσαϊρ κ. Κρις Σπύρου. «Αρκεί», πρόσθεσε, «να ξέρουμε τι ζητάμε και τι θέλουμε. Έχουμε ανθρώπους στο περιβάλλον του νέου Προέδρου και πρόσβαση στον Λευκό Οίκο».

Στην ουσιαστική αλλαγή που επαγγέλθηκε ο Ομπάμα αναφέρθηκε και ο συντονιστής του ΣΑΕ Αμερικής κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα μας. «Ο Ομπάμα είχε λάβει ξεκάθαρες θέσεις για το Κυπριακό και το Σκοπιανό», είπε και πρόσθεσε με νόημα: «Για να μας στηρίξει, όμως, πρέπει κι εμείς να έχουμε μια ενιαία φωνή πάνω στα θέματα αυτά».

Η επισήμανση του κ. Σπυρόπουλου εκτιμάται ότι αναφέρεται στη «διαμάχη» που έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου του ΣΑΕ Στέφανου Ταμβάκη και των Παμμακεδονικών Ενώσεων, η οποία τις τελευταίες ημέρες αναζωπυρώθηκε με αφορμή πρόσφατες πρωτοβουλίες της οργάνωσης «Συντονισμένες Προσπάθειες των Ελλήνων» (ΣΠΕ – Coordinated Efforts of Hellenes, CHE), οι οποίες, όπως καταγγέλλεται σε πληρωμένη καταχώρηση της Παμμακεδονικής στον ομογενειακό Τύπο «δεν εκφράζουν ούτε τον Ελληνισμό της Αμερικής ούτε τον παγκόσμιο Ελληνισμό».

Ουσιαστικά πρόκειται για διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, οι οποίες δεν δέχονται ούτε σύνθετη ονομασία ούτε, πολύ περισσότερο, ταυτότητα Μακεδόνων για τους Σκοπιανούς.

Η νέα διαμάχη του ΣΑΕ με την Παμμακεδονική αφορά ακριβώς τις «έωλες και αορίστως αποδιδόμενες σε ʽʽσυμβούλουςʼʼ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων θέσεις για το Σκοπιανό», τις οποίες υιοθετεί σε ανακοίνωσή της η ΣΠΕ. «Θα ήταν ευχής έργον οι δηλώσεις στην ανακοίνωση της ΣΠΕ να είναι αληθινές και θα ήμασταν ευγνώμονες στα μέλη της οργάνωσης για τις προσπάθειές τους. Ωστόσο, στο σημερινό κλίμα, όπου ασαφείς υποσχέσεις παρέχονται αριστερά και δεξιά, χρειαζόμαστε ακριβείς δηλώσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων σε πληρωμένη καταχώρησή της η Παμμακεδονική Αμερικής.

Και προσθέτει: «Ως εκ τούτου η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής προσκαλεί τα μέλη της ΣΠΕ κ.κ. Α. Άθενς, Α. Μανάτος, Φ. Κρίστοφερ, Π. Παπανικολάου και Ν. Μούγιαρη να δημοσιεύσουν τα ονόματα των ανώτερων πολιτικών συμβούλων του γερουσιαστή ΜακΚέιν και του γερουσιαστή Ομπάμα και τις ακριβείς δηλώσεις που αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους».

«Ο αγώνας συνεχίζεται. Είμαστε σίγουροι ότι οι Έλληνες της Αμερικής ψήφισαν με το χέρι στην καρδιά για το καλό της νέας πατρίδας μας και της πατρίδας που κλείνουμε στην ψυχή μας. Ελπίζουμε ο Ελληνισμός ενωμένος και με συντονισμένες ενέργειες να εργασθεί για το κοινό καλό στο μέλλον», δήλωσε στο «Παρόν» η πρόεδρος της Παμμακεδονικής κ. Νίνα Γκατζούλη, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή της για την πολιτική που ακολουθεί επί του θέματος το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το ΣΑΕ.

Ο κ. Χρήστος Τομαράς, πρώην πρόεδρος ΣΑΕ Αμερικής, δήλωσε από την πλευρά του στο «Παρόν»: «Ο Ομπάμα θα προσδώσει βαρύτητα στην επίλυση των προβλημάτων, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και τα αμερικανικά συμφέροντα. Έχει όλα τα προσόντα και όλες τις ικανότητες για να κρίνει καταστάσεις. Ας είμαστε όμως πραγματιστές. Το ελληνικό λόμπι δεν διαθέτει μεγάλη επιρροή. Τα χρήματα που δίνουμε στους υποψηφίους είναι αρκετά αναλογικά με τη δυνατότητα της ομογένειας, αλλά όχι αρκετά για να επιφέρουμε αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής».

Ο ομογενής δικηγόρος κ. Κώστας Αλεξάκης δήλωσε στο «Παρόν»: «Ο Ομπάμα πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Για την ονομασία των Σκοπίων, αντίθετα, εκτιμώ ότι δεν θα κινηθεί σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη σημερινή διοίκηση».

Τέλος, άλλοι ομογενειακοί παράγοντες, όπως ο Τάσος Ζαμπάς, αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, ζητούν με δηλώσεις τους κινητοποίηση της Ομογένειας, ώστε από τώρα «να επιτύχουμε διορισμούς

Ομογενών σε ορισμένες θέσεις κλειδιά», ενώ ο Έντι Ζεμενίδης επισημαίνει: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο λόγος που ο Μπαράκ Ομπάμα είναι τόσο κοντά στον Αλέξη Γιαννούλια είναι πως έγιναν σύμμαχοι σε τοπικό και όχι εθνικό επίπεδο.

Μερικές φορές, όταν κάποιος πολιτικός φτάσει να κινείται σε εθνικό επίπεδο, είναι ίσως αργά να κάνεις κάτι, ακόμη και να συγκεντρώσεις χρήματα».


Σχολιάστε εδώ