Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Τώρα που το ελληνικό Δημόσιο έχει αυξημένες δανειακές ανάγκες για να βουλώσει τις μαύρες τρύπες του φετινού προϋπολογισμού κι αυτές του επόμενου έτους, τώρα οι ξένοι επενδυτές φεύγουν από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και αγοράζουν ομόλογα πιο αποδοτικά και με μικρότερο βαθμό επικινδυνότητας. Μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας και δυσπιστίας που κυριαρχεί, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει επικίνδυνη μείωση της αξιοπιστίας της διεθνώς. Κι αυτό αντικατοπτρίζεται στη συνεχή και αλματώδη άνοδο του spread. Το spread είναι η διαφορά απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό. Όσο μικρότερο είναι το spread, τόσο ευκολότερα και φτηνότερα δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο. Στις 2/1/2002 το spread βρισκόταν στις 20 μονάδες και τώρα φτάνει περίπου στις 150. Αυτή η διεύρυνση της διαφοράς απόδοσης σημαίνει ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι μια επένδυση σε ελληνικά ομόλογα έχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Έτσι ο εκδότης του ομολόγου (εν προκειμένω το ελληνικό Δημόσιο) αναγκάζεται να χορηγήσει ισχυρά κίνητρα για να προσελκύσει αγοραστές. Τα κίνητρα που συνήθως δίδονται είναι η μείωση της τιμής πώλησης και το υψηλότερο επιτόκιο (που ενσωματώνει και το ρίσκο του επενδυτή). Έτσι η παρούσα συγκυρία που προκαλεί μείωση των επιτοκίων δεν φέρνει οφέλη για την Ελλάδα. Η μείωση της αξιοπιστίας μας εκτιμάται ότι οφείλεται κυρίως στο υψηλό δημόσιο χρέος, στα υψηλά ελλείμματα που επιμένουν στον εκμηδενισμό των δυνατοτήτων περιορισμού των ελλειμμάτων στο άμεσο μέλλον και στο ασταθές πολιτικό και οικονομικό κλίμα που οι επενδυτές θεωρούν ότι επικρατεί στη χώρα μας. Άντε μετά να φτιάξει ο κ. Αλογοσκούφης αξιόπιστο προϋπολογισμό!

2 Όπως πληροφορεί η εφημερίδα «The Wall Street Journal», 30 από τις πολιτείες των ΗΠΑ έχουν βυθιστεί σε ύφεση και 19 κινδυνεύουν να βρεθούν στην ίδια κατάσταση στους αμέσως επόμενους μήνες. Το ΑΕΠ στις πολιτείες αυτές παρουσιάζει συρρίκνωση για δύο διαδοχικά τρίμηνα. Οι οικονομικοί αναλυτές που παρακολουθούν προσεκτικά τις οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ είναι έντονα προβληματισμένοι και θεωρούν ότι η ύφεση έρχεται γρήγορα σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια. Και δικαιολογούν την πρόγνωσή τους αυτή από την κάμψη στις βιομηχανικές παραγγελίες, που σηματοδοτούν και κάμψη της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Σεπτέμβριο παρουσίασαν μείωση κατά 2,5% έναντι προβλέψεων για μείωση μόνο 0,2%. Με τα δεδομένα αυτά είναι απόλυτα δικαιολογημένη η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον του πρωτίστως στην οικονομία των ΗΠΑ, γιατί διαφορετικά διαφαίνεται η πιθανότητα οι Αμερικανοί να πεινάσουν. Σημειώνουμε ότι το μέλλον είναι δυσοίωνο για την άλλοτε πανίσχυρη αμερικανική οικονομία. Με το δημόσιο χρέος να υπερβαίνει ήδη τα 10 τρισ. δολάρια, την ανεργία να καλπάζει και την υπερχρέωση των νοικοκυριών να τρομάζει τους δανειολήπτες, η δήλωση του Πούτιν δεν αποτελεί καθόλου υπερβολή. Οι ΗΠΑ ας κοιτάξουν τώρα να συμμαζέψουν τα του οίκου τους και ας μας αφήσουν ήσυχους!

3 Και η πτώση των παραγγελιών δεν εμφανίζεται μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Έρευνας της οικονομικής συγκυρίας που εκδίδει το ΙΟΒΕ, το 30% περίπου των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το τελευταίο διάστημα οι πωλήσεις τους είναι μειωμένες και ορισμένες επιχειρήσεις προβλέπουν μείωση των παραγγελιών, καθώς διατυπώνονται δυσμενείς προβλέψεις για μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και αύξηση της ανεργίας. Αυτά σημαίνουν ότι οι απειλές για κρίση στην πραγματική οικονομία περιζώνουν και τη χώρα μας. Και καθώς οι τράπεζες κάνουν «νάζια» με το «σχέδιο στήριξης» των 28 δισ. ευρώ για να εκβιάσουν την κυβέρνηση και να πετύχουν περισσότερα πλεονεκτήματα, ο κ. Αλογοσκούφης ας αποσύρει από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και οι διευκολύνσεις αυτές να δοθούν από το κράτος στις επιχειρήσεις μέσω κρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων (ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.λπ.), γιατί η πραγματική οικονομία και κυρίως οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρή απειλή. Με μια τέτοια ενέργεια το κράτος θα αποκτήσει και τον έλεγχο της αχαλίνωτης ελληνικής χρηματοπιστωτικής αγοράς. Τόλμη θέλει η αντιμετώπιση της τωρινής κρίσης.


Σχολιάστε εδώ