Αλβανοί πρωτοστατούν στην εξέγερση στις φυλακές

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζονται ανοιχτά πλέον υποψίες ότι πρόκειται για υποκινούμενη και κατευθυνόμενη αναταραχή.

Φαίνεται, λένε, ότι υπάρχουν κύκλοι που, εκμεταλλευόμενοι τα μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα του σωφρονιστικού μας συστήματος, άδραξαν την ευκαιρία να υπηρετήσουν άλλες παράλληλες σκοπιμότητες…

Οι ίδιες πληροφορίες, αφού «απομυθοποιούν» κατά κάποιον τρόπο τα της απεργίας πείνας σε ό,τι αφορά το είδος και την έκτασή τους, θεωρούν ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια οργανωμένη κίνηση, η οποία κατά κύριο λόγο υποστηρίζεται από έναν σκληρό πυρήνα 2.500 περίπου αλβανών κρατουμένων στις φυλακές της χώρας. Το γεγονός πάντως ότι η απεργία πείνας βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα δείχνει ότι οι απεργοί τρέφονται μέσω άλλων κρατουμένων.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν αναιρούν τις ευθύνες της Πολιτείας για τις απάνθρωπες και τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν σε πολλά, κατ’ ευφημισμό μόνο, σωφρονιστικά καταστήματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας κρίνεται εν πολλοίς και από τις ανθρώπινες ή μη συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές. Υπάρχουν φυλακές όπου οι κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται στο δάπεδο!

Ή άλλες, όπως αυτή του Ναυπλίου, όπου δεν προσφέρεται ούτε το δάπεδο και οι κρατούμενοι προτιμούν να κοιμούνται κάτω, κυριολεκτικά, από τα… κρεβάτια άλλων! Απαράδεκτες συνθήκες υπάρχουν και σε καινούργια κτίρια φυλακών, όπως στα Γρεβενά και τις Σέρρες, όπου περισσεύουν οι κακοτεχνίες και λείπει το αναγκαίο προσωπικό!

Παρατηρούνται απίστευτα πράγματα, όπως το να λειτουργεί… αντίστροφα η αποχέτευση και το να μην υπάρχει υδροδότηση. Πρόκειται για καινούργιες φυλακές όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν πάνω από 300 κρατούμενοι, κάτι που δεν συμβαίνει λόγω σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό.

Άλλο θλιβερό παράδειγμα αποτελούν οι γυναικείες φυλακές στη Θήβα που έχουν προδιαγραφές για 400, αλλά στεγάζονται σήμερα 600 κρατούμενες κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η κατάντια του ελληνικού κράτους, ωστόσο, προκύπτει και από την προκλητική του ανικανότητα να διαχειριστεί το άλλο μεγάλο πρόβλημα των πολλών λαθρομεταναστών, Σομαλών κυρίως αλλά και άλλων, οι οποίοι καταδικάζονται σε χρηματικές ποινές (πρόστιμα) για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Αντί να μεριμνήσει για την επαναπροώθησή τους στη χώρα προέλευσης, τους αφήνει για μήνες στις ελληνικές φυλακές, με συνέπεια, πέρα από τον συνωστισμό, να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα διαβίωσης. Ούτε λόγος για συνθήκες υγιεινής και καθαριότητα, αφού οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι δεν έχουν ούτε ρούχα να φορέσουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ευκαιρία που δίνεται στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν πρέπει να περάσει αναξιοποίητη.


Σχολιάστε εδώ