άλλες τυπολογίες

• Το όνομα του Σπύρου Φλογαΐτη ακούγεται έντονα για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ από τη νέα χρονιά. Ο καθηγητής Σ. Φλογαΐτης το 2007 διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, ενώ στο παρελθόν, επί κυβερνήσεως Σημίτη, είχε θέση αναπληρωτή προέδρου στο ΕΣΡ. Παραιτήθηκε το 2002, λίγο μετά τη θαρραλέα αποχώρηση του τότε προέδρου Β. Λαμπρίδη, ο οποίος είχε τολμήσει να κόψει στον αέρα το «Big Brother» (ANT1) και τον «άδειασαν» στη συνέχεια τα περισσότερα μέλη του ΕΣΡ. Ένα ακόμη όνομα που ακούστηκε ευρέως είναι του καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη (ολίγον δύσκολο, μια και δεν είναι και τόσο καλές οι σχέσεις του με τον Παυλόπουλο). Για τη θέση του γενικού διευθυντή Ραδιοφωνίας ακούγεται το όνομα του συνθέτη και πρώην υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου, αν και ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται για την άνοδό του στην ΕΡΤ.

• Και τις ΗΠΑ βλέπει ο ΑΝΤ1 για τις επόμενες επενδύσεις του. Ο όμιλος εξακολουθεί να έχει τα μάτια του ανοιχτά σε πολλά σημεία του πλανήτη για το επόμενο του βήμα στα Μέσα Ενημέρωσης.

• Νέος κύκλος συζητήσεων για το θέμα του χάρτη συχνοτήτων. Ο καθηγητής Χρήστος Καψάλης σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο αναζητούν μια νέα πρόταση ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία της αναλογικής και ψηφιακής αδειοδότησης.

• Εντύπωση προκάλεσε το διαζύγιο ΙΜΑΚΟ – Νίκου Νικολακόπουλου, τέως πλέον διευθυντή των ραδιοφωνικών σταθμών Sfera και Derti. Η επιτυχία κυρίως του δεύτερου ήταν αποτέλεσμα της ιδέας και της εργασίας του Ν. Νικολακόπουλου, κάτι που δημοσίως παραδέχθηκε πριν από πολύ καιρό ο Π. Κωστόπουλος. Ο πρόεδρος της ΙΜΑΚΟ όμως «χρέωσε» στον τέως διευθυντή την πτώση του Sfera και του ζήτησε να ασχοληθεί μόνο με τον Derti, κάτι που όπως ήταν φυσικό ήταν μάλλον δύσκολο να αποδεχθεί ο Ν. Νικολακόπουλος. Το αποτέλεσμα ήταν να επέλθει το συναινετικό διαζύγιο και τη θέση του να πάρει ο Π. Γιαννόπουλος.

• Δύο πρόστιμα του ΕΣΡ σε κανάλια με έδρα την Αττική. Πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό Εxtra, επειδή, κατά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στην εκπομπή «Αποκαλυπτικό Δελτίο» που προβλήθηκε στις 10 Οκτωβρίου μεταδόθηκαν ψευδείς ειδήσεις για «επικείμενη κατάρρευση ελληνικής τράπεζας». Η Αρχή επέβαλε ακόμη πρόστιμο 30.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για την εκπομπή «Οίκος Ηδονής», καθώς θεωρεί πως το ερωτικό του περιεχόμενο, ακόμη κι αν προβάλλεται στη 1.15 και με το σήμα «κατάλληλο μόνο για ενήλικες», αποτελεί υποβάθμιση προγράμματος. Στον αντίποδα, στην περίπτωση της εκπομπής «Η στιγμή της αλήθειας» το ΕΣΡ κάλεσε τους εκπροσώπους του σταθμού να δώσουν εξηγήσεις για το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι την επόμενη Τρίτη.

• Ακούστηκε σε εφημερίδα και είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στον Τύπο. Αφήστε τους άλλους να κάνουν πρώτοι τις απολύσεις κι εμείς τις κάνουμε αργότερα!

• Ο δαίμονας παραμένει ισχυρός και στην ηλεκτρονική εποχή που αντικατέστησε τον Γουτεμβέργιο και υποτίθεται ότι θα ήταν κλειστές γι’ αυτόν οι πόρτες. Το «Βήμα» την εβδομάδα που πέρασε το… θύμα. Στην αιχμηρή σελίδα της «Πανδώρας» στο φύλλο της Τετάρτης είχε το ίδιο σκίτσο, του αείμνηστου Ρόμπερτ Κένεντι, που είχε και την Τρίτη, μόνο που το κείμενο αφορούσε τη… δράση του Παν. Ψωμιάδη (εκτός και αν κατά την «Πανδώρα» τι Κένεντι, τι Ψωμιάδης… Που αυτό βέβαια… ζημιώνει τον Πανίκα…)

• Μετοχικό κεφάλαιο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του ο 9,84, μετά την πρώτη τροποποίηση της συστατικής πράξης της δημοτικής επιχείρησης Δήμος Αθηναίων Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Αθήνα που ελέγχει τον 9,84 και τον Air. Ενώ μαίνεται ο πόλεμος για το μέλλον των εργαζομένων και δεν ακούγονται πειστικές προτάσεις για τη βιωσιμότητα των ραδιοφωνικών σταθμών, υπεγράφη από τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Αττικής η πρώτη αλλαγή. Έτσι τροποποιείται η συστατική πράξη στην παράγραφο 6 ως εξής: «Το Μετοχικό Κεφάλαιο της Δημοτικής Επιχείρησης ”Δήμος Αθηναίων Επιχείρηση Ραδιοφωνίας ΑΘΗΝΑ” αυξάνεται, από τον μόνο μέτοχο Δήμο Αθηναίων, κατά 2.500.000 ευρώ, τηρουμένων των νόμιμων διαδικασιών».

• Έγκληση στο Πειθαρχικό καταθέτουν 37 δημοσιογράφοι στο Nova Sports εναντίον δημοσιογράφου για σχόλια που τους αφορούν και δημοσιεύονται σε κυριακάτικο περιοδικό.

• Συνάντηση με τον υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο θα έχουν το επόμενο διάστημα οι ιδιοκτήτες περιφερειακών καναλιών για το θέμα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Μεταξύ των ιδιοκτητών, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατούν διαφορετικές απόψεις. Ορισμένοι θέλουν να εκπέμψουν ψηφιακά από τις συχνότητες από τις οποίες τώρα βγάζουν το αναλογικό τους πρόγραμμα, παρότι γνωρίζουν ότι αυτό είναι παράνομο. Άλλοι πάλι θέλουν να δημιουργήσουν συνασπισμό τεσσάρων καναλιών για να καταλάβουν μία διαθέσιμη συχνότητα, σύμφωνα με τον νέο χάρτη της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ψύχραιμους, είναι να αναπτυχθεί άλλο ένα χάος στις τηλεοπτικές συχνότητες.

• Μετά από πολύ καιρό ο 902 Αριστερά στα FM εκπλήσσει. Κάθε Δευτέρα 9-10 μ.μ. ο 902 ξεκινάει τη ραδιοφωνική σειρά «Κλέφτες και αστυνόμοι», με τα περισσότερα αστυνομικά διηγήματα να είναι γραμμένα αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη σειρά. Σύμβουλος του εγχειρήματος είναι η δημοσιογράφος – συγγραφέας Τιτίνα Δανέλλη. Η ραδιοσκηνοθεσία είναι της Αντέλας Μέρμηγκα και αφηγητής είναι ο Δημήτρης Πουλικάκος, που πάντοτε ήθελε να υποδυθεί τον αστυνόμο Μπέκα. Το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Fly away» του Κώστα Κυριακόπουλου μεταδόθηκε ήδη. Στο εγχείρημα συμμετέχουν οι ηθοποιοί Σπύρος Σαραφιανός, Νίκος Σιδέρης, Κώστας Δαρλάσης, Γρηγόρης Τουμασάτος, Μαρία Χούχου και Ντόρις Γεωργίου.

• Σε συγχώνευση προχωρούν οι εταιρείες Mediatel και Media Call Center. Σύμφωνα με το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης (10/10/2008), η πρώτη εταιρεία θα απορροφήσει τη δεύτερη.

• Στο παράνομο κατέβασμα μουσικών και κινηματογραφικών έργων αφιερώνει το κύριο άρθρο του ο πρόεδρος του ΙΟΜ Ρ. Μορώνης στο 3ο τεύχος του περιοδικού «Συχνότητες». Ο Ρ. Μορώνης παρατηρεί πως «την “καλύτερη” λύση, δηλαδή τη μέθοδο ελέγχου του τι βλέπουμε και τι κάνουμε, φαίνεται να επιχειρούν να επιβάλουν στο διαδίκτυο οι εταιρείες παραγωγής (;) και διακίνησης πολιτισμικών προϊόντων. Το καλό είναι», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΙΟΜ, «ότι μέχρι στιγμής αρκετές χώρες αντιστέκονται και δεν είναι πρόθυμες να αποδεχθούν την αστυνόμευση του διαδικτύου. Το κακό είναι», συμπληρώνει, «ότι οι άλλες αναζητούμενες λύσεις μπορεί να έχουν οικονομικό κόστος για νομιμόφρονες και αδικοπραγούντες κατά καλλιτεχνών αδιακρίτως». Το περιοδικό, κατά τα άλλα, αναφέρεται στην τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, στο μέλλον της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και στις σχέσεις δημοσιογραφίας και διαδικτύου.

• Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην ΕΙΤΗΣΕΕ για τη σύσταση της κοινής εταιρείας ψηφιακής τηλεόρασης. Η εταιρεία θα προχωρήσει χωρίς την ΕΡΤ, με τα 7 μέλη της ένωσης ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και ισομερή συμμετοχή.

• Νέο διοικητικό συμβούλιο στη Γ. Δραγούνης Εκδόσεις. Πρόεδρος εξελέγη ο Γιώργιος Δραγούνης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος και μέλη οι Νίκος Πανόπουλος, Στέλιος – Νίκος Μιχαλόπουλος, Διονύσιος Λιβιεράτος και Κωνσταντίνος Γραφιαδέλλης.

• Το ελληνικό E! Entertainment θέλει να φτιάξει η ΙΜΑΚΟ. Το www.yupi.gr έχει μια νέα αντίληψη, εστιάζοντας σε φωτογραφίες και βίντεο από την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα, συνοδευόμενα από δελτίο ειδήσεων για τη showbiz, σε συνεργασία με ξένα δίκτυα.

• Νέα εταιρεία παραγωγής, με την επωνυμία Icon Hellas. Το μετοχικό της κεφάλαιο είναι ύψους 60.000 ευρώ, πρόεδρος είναι ο δημοσιογράφος Σωτήρης Ν. Αναστασόπουλος, αντιπρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος ο Ανδρέας Β. Πουλημένος και μέλος ο Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, ελεύθερος επαγγελματίας.

• Επαφές με τη γαλλική πλευρά έχει η ΕΡΤ για την υποτιτλισμένη αναμετάδοση των προγραμμάτων των γαλλικών δορυφορικών δικτύων TV5 και France 24. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η συνεργασία με το γαλλογερμανικό πολιτιστικό κανάλι Arte, του οποίου οι παραγωγές προβλήθηκαν στο Γερμανικό Ινστιτούτο την περασμένη εβδομάδα.

• Tην αποχώρηση του Κωνσταντίνου Καμάρα από τη θέση του γενικού διευθυντή της εταιρείας, ανακοίνωσε το δίκτυο αθλητικών sites Sport.gr. O Κωνσταντίνος Καμάρας ασκούσε τα συγκεκριμένα καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο του 2000. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ο Κ. Καμάρας παραμένει μέτοχος και συνεκδότης του sport.gr.

• Η νέα εταιρεία των εκδόσεων Οξύ είναι γεγονός. Στόχος της «η εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα στον τομέα των εντύπων, η έκδοση κάθε είδους και μορφής βιβλίων και συγγραμμάτων ελλήνων και ξένων συγγραφέων, η χονδρική και λιανική πώληση χαρτικής ύλης και βιβλίων και η ίδρυση βιβλιοπωλείων, η κατασκευή, παραγωγή και εμπορία οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και η διαχείριση και εκμετάλλευση διαδικτυακών τόπων». Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ορίζεται σε 1.291.200 ευρώ, καταβλητέο με την εισφορά της καθαρής περιουσίας του εμπορικού-εκδοτικού κλάδου της εταιρείας Ένωση Εκτυπωτικών Επιχειρήσεων. Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν ο Νίκος Χατζόπουλος, ο Αναστάσιος Βογιατζής και ο Παναγιώτης Λαλιώτης.

• Τον Μάιο λήγει η σύμβαση για την έκδοση του «Marie Claire» στην Ελλάδα από τον ΔΟΛ. Στον οργανισμό επικρατεί προβληματισμός για το μέλλον του εντύπου. Δύο είναι τα σενάρια, είτε να διακοπεί η έκδοσή του είτε να αποχωρήσει από το σχήμα η γαλλική εκδοτική εταιρεία που έχει το 50% και να αναλάβει πλήρως ο ΔΟΛ.

• Από τις αρχές του 2009 θα λειτουργήσει το νέο Ινστιτούτο Τύπου που δημιουργεί ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων στα Χανιά. Το ινστιτούτο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, θα είναι υπερσύγχρονο και θα κάνει αίσθηση με την ανακοίνωση των πρώτων του σεμιναρίων για την εκπαίδευση των δημοσιογράφων.

• Τα δικαστήρια θα κρίνουν ποια παράταξη εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ! Στο κλίμα των αναμενόμενων αλλαγών στην ΕΡΤ γίνεται μάχη μέχρις εσχάτων σε συνδικαλιστικό επίπεδο για την ιδιοκτησία της ονομασίας «ΠΑΣΚΕ»! Την ερχόμενη εβδομάδα γίνονται εκλογές στο μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο της ΕΡΤ, τον ΠΣΥΠ ΕΡΤ, και ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης κατεβαίνει υποψήφιος με τίτλο «ΠΑΣΚΕ» στο ψηφοδέλτιο της παράταξης. Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές ο Νίκος Κοντός, αναπληρωτής γενικός γραμματέας στο ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να μη χρησιμοποιηθεί ο τίτλος «ΠΑΣΚΕ». Οι «αντίπαλοί» του όμως έχουν στα χέρια τους απόφαση δικαστηρίου, την 5036/2008, στην οποία γίνεται λόγος για «εργοδοτικό συνδικαλιστή» της επίσημης ΠΑΣΚΕ στην ΕΡΤ! Μύλος δηλαδή.

• Πρόταση να ενταχθούν άμεσα οι τεχνικοί ραδιοφωνίας-τηλεόρασης στο ΤΣΠΕΑΘ και στον ΕΔΟΕΑΠ κατέθεσε η Ένωση Τεχνικών Βορείου Ελλάδος στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης. Η ΕΤΙΤΒΕ ζητά την άμεση απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου 3655/2008, τη δημιουργία ενός πραγματικά Ενιαίου Ταμείου για όλους τους εργαζόμενους στον χώρο των ΜΜΕ, χωρίς δυσμενείς όρους μετάβασης, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη (σύνταξη, υγεία, επικούρηση), την εξίσωση των παροχών στο καλύτερο ανώτερο επίπεδο και την όποια οικονομική επιβάρυνση να την πληρώσουν το κράτος και οι εργοδότες.

• Δωρεάν περιοδικό και από την Τραμ ΑΕ. Τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του ανέλαβε η ομάδα του «Ποντίκι art», η οποία εξέδωσε και το περιοδικό των καταστημάτων Public.

• Αίτημα για τη χορήγηση άδειας επίγειας μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος υπέβαλε και η HellasSat. Η εταιρεία, που έχει άδεια για την παροχή δορυφορικών συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, δηλώνει πως δικαιούται να μεταδίδει το πρόγραμμά της και μέσω «επίγειας ψηφιακής εκπομπής», όπως συμβαίνει και με τη NetMed. Το ΕΣΡ διά του προέδρου του μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δήλωσε πως μόνο 42 από τους 127 αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να εκπέμψουν ψηφιακά. Σʼ αυτούς περιλαμβάνονται όλοι οι εθνικής εμβέλειας σταθμοί οι οποίοι όμως, όπως και όλοι οι άλλοι, δεν έχουν άδεια λειτουργίας πλέον και εκπέμπουν με προσωρινό καθεστώς. Το ΕΣΡ για την κατάσταση επέρριψε ευθύνες στη Βουλή.

• Μείωση των προστίμων του ΕΣΡ προς τα κανάλια διαπίστωσαν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατά τη συζήτηση της έκθεσης πεπραγμένων της Ανεξάρτητης Αρχής. Κατά τη γνώμη του αντιπροέδρου Νέστορα Κουράκη αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σταθμοί προσπαθούν και εναρμονίζονται με τη νομοθεσία. Κι όμως η κατάσταση στην τηλεόραση χειροτερεύει…

• «Η πολιτική κουλτούρα των blogs στην Ελλάδα» είναι το αντικείμενο έρευνας που έκανε η γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC για το περιοδικό «Monthly Review» και η οποία θα παρουσιαστεί αύριο, Δεύτερα στη 1 το μεσημέρι, στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών.

• Μετά τον θάνατο του Νίκου Καραντηνού, επίλεκτου αντιστασιακού δημοσιογράφου και προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων – Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου ανασυγκροτήθηκε σε Σώμα: Πρόεδρος εξελέγη ομόφωνα ο Κώστας Νίτσος. Εκλέχτηκαν επίσης αντιπρόεδρος ο Γιώργος Τσαπόγας, γενικός γραμματέας ο Βασίλης Καζάκος, ταμίας ο Χρήστος Τζιτζιλώνης και αναπληρωτής ο Γιώργος Ευθυμιάδης, έφορος ο Παναγιώτης Καρυκόπουλος και μέλη οι Λάζαρος Αρσενίου, Γιώργος Μωραΐτης, Δήμος Αντωνιάδης, Γιάννης Βουλδής και Πέτρος Βέργος.

• Αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Multichoice και Τηλέδραση, οι οποίες πέρασαν στον έλεγχο της Forthnet. Στην πρώτη εξελέγησαν οι Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Βασίλης Γιαννόπουλος και Γιώργιος Γαμπρίτσος, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων Sheryl Ann Raine, Simon John Lovett και Δημήτρη Κοκκάλη. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Παντελής Τζωρτζάκης, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο Παύλος Κανελλόπουλος και μέλη ο Μανώλης Σιλλιγαρδάκης, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Γιώργιος Γαμπρίτσος και η Κατερίνα Κασκανιώτη. Στην Τηλέδραση, πρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος εξελέγη ο Π. Τζωρτζάκης, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο Παύλος Κανελλόπουλος και μέλος ο Βασίλης Γιαννόπουλος.


Σχολιάστε εδώ