XΡΗΜΑτιστήριο

>Ανοδικά κινήθηκε η χρηματαγορά κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, τα μειωμένα επίπεδα ρίσκου και οι εκτιμήσεις για την πορεία των εταιρικών κερδών, οδήγησαν σε επανατοποθετήσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους και κυρίως στις μετοχές των Εθνική, ΤΤ, MIG, Κύπρου, 3E, ΔΕΗ, Motor Oil και Μυτιληναίος, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.118,63 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 2,83%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 268,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 9,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,47%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 4,37% και ο FTS-EASE small 80 έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 3,32%. Την επομένη, παρά τις μεικτές τάσεις που επικράτησαν στις ασιατικές χρηματαγορές και τις εκτιμήσεις ορισμένων «ειδικών» για σταδιακή μείωση του εγχώριου volatility, οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από την πορεία των αμερικανικών εκλογών, σε συνδυασμό με τα θετικά μηνύματα των παραγώγων της Wall Street, ενίσχυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον σε Ευρώπη και Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.229 μονάδες, με άνοδο 5,22%, και οι συναλλαγές να αγγίξουν τα 243,6 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 18,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Άνοδο σημείωσε η πλειονότητα των μετοχών, ενώ από το σύνολο αυτών που άλλαξαν χέρια 224 ενισχύθηκαν, 37 κατέγραψαν απώλειες και 21 παρέμειναν σταθερές. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία το ράλι στις διεθνείς αγορές λόγω εκλογής Ομπάμα δεν κράτησε πολύ, καθώς τα άσχημα εταιρικά αποτελέσματα και η επερχόμενη ύφεση οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις. Η Σοφοκλέους παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις, από την αρχική πτώση ελέω ζημιών Εμπορικής γύρισε σε θετικό έδαφος με τη βοήθεια του ΤΤ, ενώ κινήθηκε καθοδικά προς το τέλος λόγω ΕΤΕ, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.221,02 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 0,38%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 732,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 436,5 αφορούσαν πακέτα. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν αυτοί των Υγείας, Πετρελαίου-Αερίου και Τηλεπικοινωνιών, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν εκείνοι των Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων, Βιομηχανικών προϊόντων και Τροφίμων-Ποτών. Την επομένη, η ανακοίνωση των στοιχείων που αφορούσαν τη συρρίκνωση της αγοράς εργασίας και του τομέα υπηρεσιών στις ΗΠΑ, τα απογοητευτικά αποτελέσματα της BNP Paribas, οι ζημίες των ασφαλιστριών ομολόγων Ambac και ΜΒΙΑ, οι μεγάλες απώλειες των 622,10 μονάδων στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και οι ευρωπαϊκές ρευστοποιήσεις σε μετοχές τραπεζών και πετρελαϊκών εταιρειών, αναζωπύρωσαν τους φόβους των εγχώριων επενδυτών, οι οποίοι προχώρησαν σε εκτεταμένες εκποιήσεις τίτλων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.070,40 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 6,78%, ενώ ο τζίρος άγγιξε τα 207,36 εκατομμύρια ευρώ.

> Για να δούμε, πόσα από τα «κεφάλια της Λερναίας Ύδρας» της εγχώριας γραφειοκρατίας θα παραμείνουν ως έχουν; Απλοποιούνται, λένε για πολλοστή φορά οι αρμόδιοι υπουργοί του ΥΠΑΝ, οι διαδικασίες σύστασης ΕΠΕ και AE, με μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων και καθιέρωση της εξυπηρέτησης του επιχειρηματία σε ένα μόνο σημείο υποδοχής.

> Λέτε οι «αποσύρσεις» από το χρηματιστηριακό ταμπλό να αποτελούν τη νέα μόδα των πολυεθνικών εταιρειών και κερδοσκοπικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται ενεργά στη χώρα μας μέσω των τοποθετήσεων σε μετοχικά κεφάλαια εγχώριων εισηγμένων επιχειρήσεων; Η περίεργη, για να μην πούμε μεθοδευμένη (όπως ισχυρίζονται κάποιοι καχύποπτοι), πορεία που ακολούθησε η τιμή της μετοχής ΑΓΕΤ

Ηρακλής θα μπορούσε κάλλιστα να «παρεξηγηθεί», παραπέμποντάς ακόμα και σε φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Και αυτό γιατί μπορεί στο πρόσφατο παρελθόν ο βασικός της μέτοχος Lafarge, με δεδομένο ότι η χρηματιστηριακή της τιμή βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα, να είχε διαψεύσει το ενδεχόμενο της δημόσιας προσφοράς προς τους υπόλοιπους μετόχους της, σήμερα όμως κινείται πέριξ των 6 ευρώ, απέχοντας κατά πολύ από τα 17,40 που είχε πουλήσει η

Εθνική Τράπεζα το ποσοστό της, άρα…

> Οι αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου για περαιτέρω «παρέμβαση» δεν είναι δική μας ευθύνη, αλλά βαρύνουν τις διοικήσεις, τα υψηλόβαθμα στελέχη και τους νομικούς συμβούλους της αρμόδιας εποπτικής αρχής, έτσι δεν είναι; Τι κι αν από αυτήν εδώ τη στήλη είχαμε εκφράσει έγκαιρα τις ανησυχίες-απορίες-επιφυλάξεις μας σχετικά με τη διαδικασία της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εξαγοράς της Ρόκκας από την Iberdrola, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με «πρόφαση» τους ελέγχους των πακέτων της δεύτερης, καθυστέρησε όσο ποτέ άλλοτε να αποφανθεί επί του θέματος, επιβάλλοντας τελικά στην ισπανική εταιρεία το «αστείο» πρόστιμο των 300.000 ευρώ, όταν η ζημία των μετόχων μειοψηφίας της ελληνικής επιχείρησης ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

> «Ελεήστε τους φτωχούς»! Επειδή την τελευταία περίοδο «πέφτει πολύ κλάμα και οδυρμός» για τις χαμηλές αποδοχές που υποτίθεται ότι λαμβάνουν ορισμένες από τις διοικήσεις των τραπεζών που θα πάρουν κρατική ενίσχυση, υπενθυμίζουμε, για να μην τρελαθούμε κιόλας, ότι δεν είναι μόνο αυτά τα χρήματα που «τσεπώνουν», καθώς «παντελονιάζουν» πολύ περισσότερα από τις θέσεις που κατέχουν στα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών τους εταιρειών και όχι μόνο.

> Κάποιοι γελούν και κάποιοι άλλοι κλαίνε! Από τα περίπου 11 ευρώ της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής, στα 29 ανά μετοχή του προσυμφωνημένου επιχειρηματικού τιμήματος. Ο λόγος για τη μεταβίβαση του 3,03% των μετοχών του ΟΤΕ που κατείχε το ελληνικό δημόσιο στην Deutsche Telekom.

> Λίγη προσοχή δεν βλάπτει! Όσο μεγαλύτερες είναι οι εγγυήσεις που θα δώσει το κράτος, τόσο υψηλότερος θα είναι και ο πιστωτικός κίνδυνος που μεταφέρεται από τις τράπεζες στο Δημόσιο και αυτό γιατί το σχέδιο προβλέπει εξασφαλίσεις ακόμα και για δομημένα-τοξικά ομόλογα, που αν και θα πρέπει να αξιολογούνται κατά την κρίση της ΤτΕ, εντούτοις αυτή δεν αποτιμά τέτοιου είδους επενδυτικά προϊόντα.

> Ενός κακού μύρια έπονται! Με αφορμή την τρέχουσα πιστωτική κρίση και με δεδομένη την πορεία της τιμής της μετοχής της, η εισηγμένη εταιρεία Νηρεύς προχώρησε σε αναστολή, για μέγιστο χρονικό διάστημα ενός έτους, της υλοποίησης της τρίτης σειράς του προγράμματος stock option.

> Τι σας λέγαμε; Με επιστολή προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο σύνδεσμος των χρηματιστών υποστηρίζει ότι το σχέδιο στήριξης των ελληνικών τραπεζών από το ελληνικό Δημόσιο στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, λειτουργώντας κατά των αμιγώς ιδιωτικών χρηματιστηριακών εταιρειών. Για του λόγου το αληθές, στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των χρηματιστηριακών εταιρειών τον μήνα Οκτώβριο βρέθηκαν οι τραπεζικές Eurobank, Εθνική-P&K, Επενδυτική Τράπεζα και Πειραιώς, ενώ στη δεκάδα μπήκε και το remote member UBS.

> Σε δουλειά να βρισκόμαστε! Δεκαήμερο διαβουλεύσεων με τους εταίρους είναι το επόμενο για τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΧΑΕ: εν αρχή το συνέδριο της ΕΕ για τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη ισχύος της MiFID και στη συνέχεια η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.

> Αναμένονται και διαταγές πληρωμής! Σε ποια εισηγμένη επιχείρηση του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας «παραδόθηκαν» μεσοβδόμαδα τα πρώτα δύο απόγραφα συνολικής αξίας 20. 000 ευρώ, που αφορούσαν την πρώτη εκτέλεση τελεσίδικης απόφασης του Αρείου Πάγου, για ποσό που αγγίζει τα 1.700.000 ευρώ;

> Σε αυτήν τη φάση σημασία δεν έχουν τόσο οι καταβλητέοι φόροι που προκύπτουν από τους τακτικούς φορολογικούς ελέγχους των εισηγμένων επιχειρήσεων, όσο το ότι οι διοικήσεις τους δεν προέβησαν σε σχετικές προβλέψεις, επιβαρύνοντας έτσι τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης. Πρόσφατο «θύμα» συνολικού ποσού 131.482,98 ευρώ, η Minerva.

> «Τον χαβά τους»! Παρά τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι κρατικά διορισμένοι ιθύνοντες της ΔΕΗ εκτίμησαν ότι από την 1η Ιανουαρίου θα πληρώνουμε πιο ακριβά τους λογαριασμούς του ρεύματος γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου διαμορφώνονται με καθυστέρηση 3 έως 6 μηνών. Και όλα αυτά τα «περίεργα», ενώ οι διαγωνισμοί για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων φαίνεται να παίρνουν και νέες παρατάσεις.

> Την ίδια περίοδο που η Morgan Stanley, λόγω της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της καταβαράθρωσης του τραπεζικού συστήματος, μελετά εν όψει Χριστουγέννων ακόμα και την ακύρωση των εορταστικών της εκδηλώσεων, οι έλληνες «γαλαντόμοι» συνάδελφοί τους σχεδιάζουν φιέστες, προετοιμάζουν διαφημιστικές καμπάνιες και μοιράζουν χορηγίες.

> Μέσα σε μία μόλις συνεδρίαση το διοικητικό της συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς άλλαξε την απόφασή του, προχωρώντας τελικά στην επανέναρξη του προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών, γεγονός που φανερώνει τη νευρικότητα, την αμηχανία και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην κεφαλαιαγορά μας.

> Σε μια περίοδο που τα πάλαι ποτέ «στολίδια» της αγοράς, όπως είναι τα τραπεζικά χαρτιά, παρουσιάζονται «ντεφορμέ», κάποιοι άλλοι κλάδοι εισηγμένων εταιρειών, όπως είναι οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και Υγείας, κρύβουν επενδυτικές εκπλήξεις, γεγονός που φαίνεται και από τις τοποθετήσεις των μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

> Morgan Stanley, Deutsche Bank, Citigroup κ.λπ. πρωτοστάτησαν στην πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου! Στη δίνη σφοδρών ρευστοποιήσεων βρέθηκε το τελευταίο καιρό το ΧΑ, εξαιτίας της βεβιασμένης και αλόγιστης στρατηγικής που ακολούθησαν οι ξένοι θεσμικοί, πουλώντας ελληνικές μετοχές ακόμη και με τις μέγιστες ζημίες.

> Σαν να μην πέρασε μια ημέρα! Δεν είναι λίγες οι αυξήσεις κεφαλαίων από πλευράς εγχώριων εισηγμένων επιχειρήσεων που πήγαν στράφι, καθώς το μεγαλύτερο, αν όχι όλο, το μέρος της κεφαλαιοποίησης που προήλθε από αυτές χάθηκε λόγω της ελεύθερης πτώσης που σημείωσαν οι μετοχές στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

> «Τα ψάρια βγήκαν στον αφρό…»! Η έκτη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση της ελληνικής χρηματαγοράς μπορεί να συνοδεύτηκε από την ενίσχυση των τιμών των «γνωστών υπόπτων» μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως οι επιδόσεις των εταιρειών του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, με κέρδη μεταξύ 11 και 20%, ήταν αυτές που έκλεψαν την παράσταση.

> Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Η επέκταση της πιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία, η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος διεθνώς και η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους από την εφαρμογή των νέων μέτρων για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε αλλαγή της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας – έτσι δεν είναι;

> Αναβολή εισαγωγών στα χρηματιστήρια, στασιμότητα των επενδυτικών κινήσεων και ασάφεια στην πορεία των τιμών, παρουσιάζουν μεταξύ άλλων και οι εταιρείες real estate, που δείχνουν να έχουν επηρεαστεί από το μέγεθος της κρίσης και την επέκτασή της στην πραγματική οικονομία.

> «Εδώ ο κόσμος καίγεται…» Τι κι αν η γενική συνέλευση των μετόχων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας ανεβλήθη για τις 21 Νοεμβρίου 2008, η αντίστοιχη έκτακτη ενέκρινε την αλλαγή της έδρας της στο κτίριο επί των οδών Λόγγου 1 και Ερμού, στον Δήμο Μεταμόρφωσης Αττικής.

> «Εγγυημένοι» δεν ήταν και οι τίτλοι της υπό πτώχευση Lehman Brothers; Τι κι αν τα νέα έξι αμοιβαία κεφάλαια που «κυκλοφόρησαν» στην ελληνική αγορά βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Goldman Sachs, τι κι αν υπάγονται στον κανονισμό ΟΣΕΚΑ, τι κι αν μπορούν να διατεθούν σε ένα ευρύ φάσμα πελατών, λίγη προσοχή από τους εγχώριους επενδυτές δεν θα έβλαπτε.

> «Το ένα στα δύο δωρεάν» δεν είναι πλέον αρκετό! Παρά τις γενναίες προσφορές των αυτοκινητοβιομηχανιών προς τους καταναλωτές, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος επιβεβαίωσε τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων σχετικά με τις προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών, ανακοινώνοντας ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2008 παρουσιάστηκε μείωση 4% στην κυκλοφορία νέων ΙΧ.

> «Ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα…»! Σε μια περίοδο που οι εισηγμένες επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή υψηλών μερισμάτων, κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι, που τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται παράγοντες της αγοράς, προσπαθούν, μέσω διαρροών προς τους εντεταλμένους κονδυλοφόρους του οικονομικού ρεπορτάζ, να επαναφέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέμα αλλαγής του νόμου για τα διανεμόμενα κέρδη.

> Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο: Αποκρύπτουν τη σημερινή αξία των τοξικών-δομημένων ομολόγων! Τι κι αν το υπουργείο Απασχόλησης έδωσε στη δημοσιότητα τον προϋπολογισμό του 2008 – τα στοιχεία που παρουσίασαν για την περιουσία των Ταμείων αφορούσαν το 2006.

> Αρνητικοί σε νέες ναυπηγήσεις και ανήσυχοι από την αδυναμία των διεθνών τραπεζών να χορηγήσουν χρηματοοικονομικές πιστώσεις είναι οι έλληνες εφοπλιστές, ενώ αρκετοί από αυτούς, προκειμένου να επιβιώσουν, προσανατολίζονται ακόμη και σε συγχωνεύσεις των ναυτιλιακών τους εταιρειών. Σε αντίθεση πάντως με τα τεκταινόμενα στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, τα δεξαμενόπλοια φαίνεται να φέρνουν υπερκέρδη, με τους ναύλους να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

> Ως γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ή ως αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών εμφανίστηκε τελικά ο κ. Χρήστος Γκόρτσος στην πρόσφατη συνεδρία της Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών που απεφάνθη για τα κενά που υπάρχουν στη ρύθμιση και εποπτεία των τραπεζών;

> Την ίδια περίοδο που στην Ελλάδα έγινε δεκτό το νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους του εθνικού αερομεταφορέα και ανακοινώθηκαν οι 38 «μνηστήρες» των διαγωνισμών για τις τρεις εταιρείες της ΟΑ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης του σχεδίου κρατικής διάσωσης και εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων, αγοράζοντας συμμετοχές σε μονάδες όπως η General Electric, η CIT Group κ.λπ.

> Εξαρτάται από τις «υψηλές» γνωριμίες που έχουν! Επιλεκτικές συμφωνίες διάσωσης εισηγμένων στο ΧΑ προβληματικών επιχειρήσεων φαίνεται να προωθούν αυτήν την περίοδο πολλές από τις εγχώριες τράπεζες, είτε τοποθετώντας στελέχη τους στα ΔΣ αυτών, είτε αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου τον έλεγχο της διοίκησης.

> Το «μίνι» ράλι της χρηματαγοράς οδήγησε τις τιμές ορισμένων μετοχών στα «ίσα τους», ήτοι πάνω από τα 0,40 ευρώ, εξέλιξη που τις μετέφερε από τις ειδικές κατηγορίες του ΧΑ σε αυτές της κανονικής διαπραγμάτευσης. Πρόσφατα παραδείγματα οι εταιρείες Έδραση, Χατζηιωάννου και Interfish.

> Κακά τα ψέματα, η διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ του ελληνικού επιτοκίου του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού φανερώνει ότι οι προοπτικές της οικονομίας μας είναι πλέον λιγότερο ελκυστικές, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξάνονται κατακόρυφα.

> Διάσταση απόψεων… Άλλα λένε οι εκθέσεις των ξένων επενδυτικών οίκων και άλλα οι διοικήσεις των επιχειρήσεων σχετικά με την πορεία των μεγεθών, την κερδοφορία και τις μειώσεις των τιμών-στόχων των μετοχών του κλάδου, γεγονός που προβληματίζει ακόμα περισσότερο τους μικρομετόχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs και τα «παραπλανητικά» συμπέρασμά της για τουλάχιστον δύο εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

> Από τις 31 Δεκεμβρίου και μετά… τι θα γίνει; Η υπουργός Φάνη Πάλλη – Πετραλιά πάντως δεσμεύτηκε ότι η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία να χορηγεί με τους ίδιους όρους στεγαστικά δάνεια προς τους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

> Η «ξενομανία» του υποδιοικητή της ATEbank αποτελεί «αγκάθι» στην πορεία υλοποίησης του business plan της! «Καυτές πατάτες στα χέρια» της διοίκησης αναμένονται οι επενδύσεις της τράπεζας στη Ρουμανία, καθώς, παρά τη ροή των κοινοτικών χρημάτων και το μικρό εξωτερικό χρέος, εντείνονται πλέον οι ανησυχίες για την ανισορροπία μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων, τα διευρυμένα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών και το υψηλό ποσοστό χορηγήσεων σε ξένα νομίσματα, ενώ η υποχώρηση της ανάπτυξης, η επιβράδυνση της οικονομίας, η βουτιά του χρηματιστηρίου και η υποτίμηση του τοπικού νομίσματος θα επηρεάσουν εν ευθέτω χρόνω και τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του κρατικά εποπτευόμενου ομίλου.

> Μετά τις «μπαλωθιές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα σχετικά με τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, την αύξηση της ανεργίας και την εκτροπή του δημόσιου ελλείμματος, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, επισήμανε για μια ακόμη φορά τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τις εξωπραγματικές προβλέψεις του οικονομικού της επιτελείου, προτείνοντας την υπό όρους παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες, την ενίσχυση του συστήματος εγγυοδοσίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων, το πάγωμα των υποχρεώσεων στα νοικοκυριά-δανειολήπτες για τουλάχιστον έναν χρόνο και την ολική έκπτωση των τόκων των στεγαστικών τους δανείων από το φορολογητέο εισόδημα.

> Με δημόσιο χρέος που υπερβαίνει τα 10 τρισ. δολ., με τη χρηματοπιστωτική κρίση σε εξέλιξη, με τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας στα πρόθυρα κατάρρευσης, με το εθνικό σύστημα υγείας να υπολειτουργεί και με το ποσοστό των ανέργων να αυξάνεται, ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο δύσκολη αποστολή που είχε τα τελευταία 60 χρόνια συνάδελφός του.

> Εν τάχει! Πτωτικά κινήθηκε το αργό, εν μέσω ενδείξεων για μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά συναλλάγματος βοήθησε το αμερικανικό νόμισμα να αντισταθμίσει τις απώλειες που κατέγραφε έναντι του ευρώ. Οι διακυμάνσεις στη spot αγορά ανέβασαν τη συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά παραγώγων. Το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου άρχισε να συρρικνώνεται έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου. Μικρή η διαφοροποίηση του χρυσού, πτωτική η πορεία για το ασήμι.

> Πόσο μικρός είναι τούτος ο τόπος; Αληθεύει ότι πίσω από τους δικηγόρους που υπερασπίστηκαν τον πρώην διοικητή της ATEbank στις πρόσφατες περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη, για τις προ καιρού δανειοδοτήσεις Αλλαμανή από την κρατικά εποτευόμενη τράπεζα, κρύβεται νομικός του οποίου το όνομα έχει εμπλακεί στην υπόθεση Μπουρμπούλια; Είναι γεγονός ότι η αμοιβή του, «μόνο» για την παροχή των υπηρεσιών που πρόσφερε σε τρεις πρώην συγκατηγορουμένους του κ. Λάμπρου, άγγιξε τα 90.000 ευρώ; Και κάτι ακόμα, ποιο από τα υπερκομματικά στελέχη της νομικής υπηρεσίας της τράπεζας (το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει γνωματεύσει και υπέρ της εγγραφής υποθηκών σε τίτλους ιδιοκτησίας εκκλησιαστικών χρυσόβουλων) φέρεται να «εισηγήθηκε» αρνητικά για την παραπομπή της εν λόγω υπόθεσης σε ανώτερη δικαστική βαθμίδα;

> «Είδε φώς και μπήκε»… καθώς η απουσία των «παραδοσιακών» τραπεζών από τα δρώμενα της υπαίθρου τής επέτρεψε να διεισδύσει σε αγρότες και συνεταιρισμούς! Γέφυρες επικοινωνίας με την ΠΑΣΕΓΕΣ φαίνεται να επιδιώκει η Marfin Investment Group MIG με την ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ανέλαβε να αντικαταστήσει με δενδρύλλια εξασφαλισμένης ποιότητας τους καμένους ελαιώνες των πυρόπληκτων παραγωγών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

> Μα καλά, τώρα το θυμήθηκε; Προκειμένου να μη δημιουργηθεί επαγγελματικό ασυμβίβαστο με την εταιρεία στην οποία εργάζεται, ένα από τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Lannet Επικοινωνίες υπέβαλε την παραίτησή του.

> Κράτος εν κράτει! Παρά την κυβερνητική στήριξη, την κοινωνική κατακραυγή, τις υποτιθέμενες συμφωνίες κυρίων και τις ανακοινώσεις για αύξηση της κερδοφορίας, μορφή ντόμινο φαίνεται να παίρνουν πλέον οι αυξήσεις των επιτοκίων! Μετά τα επιχειρηματικά δάνεια ακολούθησαν τα καταναλωτικά και οι κάρτες, καθώς τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, επικαλούμενα την έλλειψη κεφαλαίων, ανεβάζουν τα επιτόκια, εκτοξεύουν τον ΣΕΠΠΕ στα ύψη, ενώ παρά την πρόσφατη υπουργική απόφαση εξακολουθούν να χρεώνουν τους πελάτες τους με έξοδα και προμήθειες που έχουν καταργηθεί.

> Είναι να μην «τραβάει τα μαλλιά της» η Credit Agricole; Η «εντυπωσιακή» διεύρυνση των ζημιών της Εμπορικής, ήτοι 121,3 εκατομμύρια ευρώ στο εννεάμηνο, ανάγκασε τη διοίκηση της τράπεζας να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή του επιχειρηματικού της σχεδίου, τόσο για το 2009 όσο και για το 2010.

> «Έχουν χάσει την μπάλα»! Άλλα λέει το οικονομικό επιτελείο και άλλα ο διορισμένος από την κυβέρνηση διοικητής της Εθνικής, καθώς οι προβλέψεις του κ. Αράπογλου για αύξηση των επιτοκίων σε ορισμένες κατηγορίες δανείων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις του κ. Αλογοσκούφη για παροχή ρευστότητας προκειμένου να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια.


Σχολιάστε εδώ