Όλοι… βρίσκουν αυτό που θέλουν στην Εξεταστική

Την πρώτη εβδομάδα από τη σύσταση της επιτροπής οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων απευθύνθηκαν στους είκοσι περίπου μάρτυρες που παρήλασαν από την αίθουσα της Γερουσίας με στοχευμένες ερωτήσεις, το μεν ΠΑΣΟΚ επικεντρώνοντας στην περίοδο των πεπραγμένων της ΝΔ, η δε ΝΔ δείχνοντας σαφή προτίμηση στο παρελθόν των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι οι ανταλλαγές είχαν μπει στο τραπέζι από τον Οκτώβριο του 2003, πριν από τη διεξαγωγή της δίκης, και ότι το θέμα δημιουργήθηκε από τα πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής επί ημερών του υφυπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Απ. Φωτιάδη, ενώ το ΠΑΣΟΚ αποδίδει τις ευθύνες στις αποφάσεις των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί να είναι νωρίς για να συμπεράνει κανείς ότι η σύσταση της Εξεταστικής θα εξυπηρετήσει απλώς την εκτόνωση της κρίσης και θα καταλήξει στη διάχυση ευθυνών, αλλά προς το παρόν οι δύο πλευρές στηρίζουν κάποια πρώτα συμπεράσματα που δεν αποκλίνουν καθόλου από τις αρχικές τους θέσεις.

Σύμφωνα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από όλες τις μαρτυρίες και των υπηρεσιακών παραγόντων και των εκπροσώπων της Θράκης έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, εξαιτίας της οποίας το Δημόσιο υπέστη, λόγω των ανταλλαγών της δημόσιας γης, ζημία κακουργηματικού χαρακτήρα.

Είναι χαρακτηριστικές οι καταθέσεις του Μητροπολίτη Ξάνθης, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Αθ. Ξυνίδη και του δημοσιογράφου Παν. Παπαδόπουλου, εκδότη της εφημερίδας «Μαχητής», οι οποίοι κατέθεσαν ότι κατά τη συνάντηση που έγινε στις 5/6/04 στο υπουργείο Οικονομικών με τον υφυπουργό κ. Δούκα, τους ζητούσε στοιχεία προκειμένου να σχηματίσει εικόνα για τα αιτήματα του ηγούμενου Εφραίμ, ενώ το προηγούμενο διάστημα των 45 ημερών είχαν γίνει διαδοχικά οι εξής πράξεις:
• To Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων του υπουργείου Οικονομικών είχε απορρίψει την αναπομπή του υφυπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Απ. Φωτιάδη.
• Ο κ. Δούκας με απόφασή του είχε αποδεχθεί τη γνωμοδότηση.
• Η Μονή Βατοπεδίου είχε καταθέσει έγγραφο στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ζητούσε να μην εκδοθεί απόφαση.
• Το Β΄ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου αποδέχθηκε το αίτημα της Μονής Βατοπεδίου με μειοψηφία η οποία υπογραμμίζει ότι είναι παράνομη η αποδοχή.
• Ο κ. Δούκας, ενώ γνώριζε τη μειοψηφία περί παρανομίας, αποδέχτηκε και αυτήν τη γνωμοδότηση.
• Έστειλαν με κούριερ στην Κομοτηνή την απόφαση του κ. Δούκα για να συνταχθεί πρακτικό μη έκδοσης της απόφασης.
• Συντάχθηκε πρακτικό στην Κομοτηνή για να μη δημοσιευθεί η απόφαση.

Θεωρούν μάλιστα ότι όλα τα παραπάνω συνέβησαν διότι ήταν γνωστό στους εμπλεκόμενους ότι είχε γίνει η διάσκεψη στο Πρωτοδικείο Ροδόπης τον Απρίλιο του 2004, ότι είχε εκδοθεί η απόφαση με 2:1 που δεν είχε δημοσιευθεί με ευθύνη της προέδρου του Πρωτοδικείου κ. Ψάλτη, η οποία θα καταθέσει αυτήν τη βδομάδα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι προς το παρόν έχουν προκύψει δύο πράγματα:
• Ότι υπήρχε σχεδιασμός από τη Μονή επί ΠΑΣΟΚ για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να πάει με ισχυρά χαρτιά στο Δικαστήριο και να διεκδικήσει τη Λίμνη Βιστωνίδα, κάτι που θεωρούν ότι προκύπτει από τις καταθέσεις σχετικά με τα πεπραγμένα Φωτιάδη και
• Ότι στήθηκαν από το Νομικό Συμβούλιο με όσο καλύτερο τρόπο γινόταν οι συνθήκες, ώστε να υπογράψει ο κ. Δούκας και να ματαιωθεί η απόφαση…


Σχολιάστε εδώ