υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά η διάταξη που προβλέπει την ακρόαση από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των πρέσβεων που τοποθετούνται σε νέα πόστα. Αρχή θα γίνει από τους κ. Παπαϊωάννου, Σπινέλη και Γεωργακέλλο, που αναλαμβάνουν τις πρεσβείες της Ελλάδας σε Λευκωσία, Μόσχα και Πεκίνο. Θετική κατ’ αρχάς η μεταφορά της αμερικανικής εμπειρίας και στην ελληνική πραγματικότητα, αρκεί να λειτουργήσει και να μην καταλήξει σε παρωδία η διαδικασία ακροάσεων. Εάν δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις η ηγεσία του ΥΠΕΞ, γιατί να περιμένει κάποιος περισσότερα από έναν πρέσβη; Και φυσικά να θυμίσουμε ότι στις ΗΠΑ όπου ισχύει ο θεσμός, προβλέπεται ακόμη και η δυνατότητα καταψήφισης του διορισμού ενός πρεσβευτή.

Με μεγάλη προχειρότητα και υπό το άγχος που έχει προκαλέσει η αποκάλυψη για την αμερικανική προέλευση των ιδεών Νίμιτς, επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί η ελληνική διαπραγματευτική στάση. Έτσι, η κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσε μύδρους στη Βουλή εναντίον των Σκοπίων που έχουν «δύο γραμμές», που στέλνουν «δύο διαπραγματευτές», προειδοποιώντας ότι έτσι δεν γίνεται διαπραγμάτευση κλπ. Τι κατάφερε; Πριν κλείσει βδομάδα ο υποτιθέμενος μετριοπαθής Μ. Τσερβενκόφσκι έπαυσε τον δικό του διαπραγματευτή Ν. Δημητρόφ, αφήνοντας προς το παρόν τη διαπραγμάτευση στον Μ. Πρότογκερ, που είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι. Έτσι, σπαταλήθηκε ασκόπως ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα που είχε η Αθήνα και θα μπορούσε να προβληθεί σε μια δύσκολη στιγμή της διαπραγμάτευσης. Ακόμη αναζητείται ψυχραιμία και σοβαρότητα…

Αρκετές φορές έχουμε επισημάνει την επιδεικτική απουσία του κράτους από τη Θράκη. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι οι γνωστοί μηχανισμοί που διαπλέκονται μεταξύ τοπικών αρχών και τουρκικού προξενείου, αφού απέτυχαν να επιβάλουν την απομάκρυνση της δασκάλας Χ. Νικοπούλου από το Μεγάλο Δέρειο, περιμένουν τώρα υπομονετικά την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς ώστε ένα δοθεί μετάθεση στη δασκάλα και να ικανοποιηθεί έτσι η απαίτηση του προξενείου. Το ερώτημα που θέτουμε είναι εάν στοιχειωδώς έχει κινηθεί η διαδικασία εναντίον των γονιών εκείνων που παραβίαζαν τον νόμο κρατώντας τα παιδιά τους περισσότερο από έναν μήνα εκτός σχολείου, σε μια χώρα που απ’ όσο γνωρίζουμε η βασική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.

Δεν ξέρουμε αν ταιριάζει ο ρόλος του… «ήρωα» στον πρεσβευτή μας στην Ουάσινγκτον Αλ. Μαλλιά (όπως άρχισε να διαδίδεται), λόγω του υποτιθέμενου επεισοδίου όπου «τα έψαλε ένα χεράκι» στον πρόεδρο Μπους και στη μισή κυβέρνησή του επειδή δεν κατήργησαν τη βίζα για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Δεν είμαστε πάντως τόσο καχύποπτοι όπως ορισμένοι στη Β. Σοφίας που άρχισαν να σκέφτονται μήπως η υποτιθέμενη «κόντρα» Μαλλιά – Μπους, δεν είναι τίποτα περισσότερο από «στημένο» παιγνίδι που θα δικαιολογούσε είτε την παράταση της θητείας του (και στα ξεροτήγανα μετά την συμπλήρωση των συντάξιμων χρόνων την άνοιξη) είτε την ανάληψη μιας εκ των θέσεων των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων…

Πολύ… κλάμα έχει πέσει στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού, μετά την ανακοίνωση της εκλογής Ομπάμα. Βλέπετε, η «οικογένεια» είχε επενδύσει αρχικά στα ντολμαδάκια που είχε γευτεί στο Ακρωτήρι ο πατήρ του τέως πλανητάρχη και, μετά, στην υποτιθέμενη συνεννόηση λόγω φύλου με την Κ. Ράις. Και όταν είδαν ότι κάτι δεν πάει καλά με τους Ρεπουμπλικάνους, ήρθε η ώρα της προσέγγισης με τη Χίλαρι Κλίντον. Η ύστατη προσπάθεια καταβλήθηκε με την αποστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη (που έτσι βρήκε την ευκαιρία να ξεφύγει και από τα βάσανα της Ζήμενς) στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, αλλά ουδείς (ευτυχώς) ισχυρίστηκε ότι ο Ομπάμα έμεινε «ενθουσιασμένος» από την παρουσία του γόνου της ελληνικής πολιτικής οικογένειας, ούτε φυσικά ότι προσβλέπει άμεσα να γνωρίσει την αδελφή του…

Πού να ήξερε ο Πρόεδρος της Σλοβακίας ότι έχει ανάψει φωτιές με την επίσκεψη του στην Ελλάδα. Καθώς ακόμη ο Ν. Κανέλος δεν έχει πάρει το ΟΚ από την Μπρατισλάβα για την ανάληψη των καθηκόντων του στην ελληνική πρεσβεία, ελπίζει ότι το πράσινο φως θα δοθεί μετά την επίσκεψη. Γιατί εάν καθυστερήσει κι άλλο, τότε μάλλον θα επιβεβαιωθούν οι κακές γλώσσες που προέβλεπαν ότι με τα μπλεξίματα, τις ΕΔΕ και τις καταγγελίες και από ξένες αποστολές στην Πρίστινα, μάλλον θα ενοχλούσε τη σλοβακική κυβέρνηση η συγκεκριμένη τοποθέτηση.


Σχολιάστε εδώ