Τα μυνήματα των αμερικανικών εκλογών

Οι προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου ήταν εκλογές μεγάλης πόλωσης, καθώς και οι δύο πλευρές προσπάθησαν τα μέγιστα για τη νίκη. Όμως και οι δύο υποψήφιοι κινήθηκαν αναγνωρίζοντας την ανάγκη αλλαγής και επανόδου στις παραδοσιακές αξίες.

Οι πολίτες συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές γιατί τα προβλήματα ήταν πολλά και οι λύσεις χρειάζονταν άμεσα. Με προσωπικό κόστος, γιατί οι εκλογές γίνονται εργάσιμη μέρα, περίμεναν κατά μέσον όρο δύο ώρες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι φετινές εκλογές βρήκαν τις ΗΠΑ σε μια από τις πιο άσχημες στιγμές της ιστορίας τους. Με τη διακυβέρνησή του ο Μπους, εκτός του ότι δημιούργησε πολλές ανισότητες στο εσωτερικό και ενσάρκωσε την πιο επιθετική εκδοχή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, έχασε και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής του τυφώνα Κατρίνα δημιούργησαν την αίσθηση πως ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορούσε να αντιδράσει και πως πλέον το κράτος ήταν σε αποδόμηση. Οι επιλογές Μπους, που είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνον την αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, έδωσαν την αίσθηση πως «τα πράγματα στη χώρα δεν πήγαιναν προς τη σωστή κατεύθυνση». Η απογοήτευση των πολιτών από την κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον καταγράφηκε κι από τις δημοσκοπήσεις, ήταν μεγαλύτερη ακόμη κι από την περίοδο που ήταν σε εξέλιξη η υπόθεση Γουότεργκεϊτ.

Σε μια τέτοια πραγματικότητα, ο κατά γενικόν αφορισμό «αδιάφορος Αμερικανός» δεν αδιαφόρησε. Κινητοποιήθηκε, γιατί θέλησε να πάρει την τύχη στα χέρια του και στο πλαίσιο της δημοκρατίας έπραξε το καθήκον του για τη χώρα και τον εαυτό του.

Η εκλογή Ομπάμα έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική στην ψυχολογία αυτής της χώρας. Μετά την κατάρρευση των αγορών και την κατάθλιψη που αυτή προκάλεσε, η εκλογή τη 4ης Νοεμβρίου αναγέννησε την ελπίδα, αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην πολιτική, έδωσε κίνητρο στους ψηφοφόρους να αισθανθούν πως μπορούν με τη συμμετοχή τους να αλλάξουν τη ζωή τους, αποδέσμευσε τον αυθορμητισμό τους και ενίσχυσε την εθελοντική τους δράση στην πολιτική.

Οι εκλογές αυτές ήταν βαθιά πολιτικές και λιγότερο επικοινωνιακές. Καλείται να κυβερνήσει εκείνος που, αν και ξεκινά από το μηδέν, έχει αποδείξει πως έχει ικανότητες και όραμα.

Το σημαντικότερο στοιχείο όμως που ανέδειξαν οι πολίτες των ΗΠΑ ήταν πως στην πολιτική και τη ζωή δεν «είναι όλοι ίδιοι» και πάντα υπάρχει η επιλογή του καλύτερου που μπορεί να αλλάξει το μέλλον μας, αντί παθητικά να υπομένουμε εκείνους που μας κάνουν να νιώθουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση.

* Η Μαρία Καρακλιούμη είναι στατιστικός, αναπληρώτρια υπεύθυνη Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Μετέβη στις ΗΠΑ για τις αμερικανικές εκλογές με την επιστημονική της ιδιότητα, προκειμένου να μελετήσει τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις των εκεί exit polls.


Σχολιάστε εδώ