ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» – «ESQUIRE»!

Υπενθυμίζεται πως ήδη η ΙΜΑΚΟ παράγει για λογαριασμό της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας το «ΕΤ Weekly» και ξεκινά και η συνεργασία με το «Bazaar», όπως γράψαμε την περασμένη Κυριακή. Και ενώ στο Μαρούσι σχεδιάζουν να επεκταθούν σε αρκετά κοστοβόρες προσφορές, όπως οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προχωράνε σε διακοπή ενθέτων. Ήδη την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε στην ομάδα του «Auto Τύπος» ότι το περιοδικό κλείνει και απολύονται όλοι. Έξι δημοσιογράφοι συνολικά, τρεις από το μισθολόγιο της εφημερίδας και άλλοι τρεις με μπλοκάκι, απομακρύνθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Ως αιτία της διακοπής έκδοσης ειπώθηκε ότι ήταν το κόστος του περιοδικού και η αδυναμία να φέρει έσοδα από την αγορά. Αντεπιχείρημα που ακούστηκε έντονα ήταν πως η απόφαση αναστολής μιας προσοδοφόρας δημοσιογραφικής δραστηριότητας όπως είναι το ρεπορτάζ για το αυτοκίνητο, σημαίνει πως κόβεις οριστικά τη δίοδο να πάρεις διαφήμιση από τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων…

Στις «κακές» εποχές του «Ελεύθερου Τύπου», πάντως, το περιοδικό κατάφερνε να έχει κάθε μήνα 20 με 24 διαφημίσεις, ενώ την περίοδο ανάπτυξης της εφημερίδας δεν είχε ούτε 8 με 9. Προς το παρόν πάντως δεν θα αντικατασταθεί από κάποιο άλλο, καθώς οι συνομιλίες για τη μεταφορά ενθέτου περιοδικού από τις Εκδόσεις Λυμπέρη δεν καρποφόρησαν.

Άρχισε το συμμάζεμα

Ο «ΕΤ» θα συνεχίσει πάντως τις περικοπές. Όπως είχαμε προαναγγείλει, έγινε σύσκεψη με τα στελέχη της εφημερίδας, μετά την εντολή της ιδιοκτησίας να γίνει «συμμάζεμα». Έτσι άρχισαν οι περικοπές.

Σε συνδυασμό με την αντίθεση μεταξύ διοικητικής και δημοσιογραφικής πλευράς για το πώς και πού μπορούν να γίνουν περικοπές, το επόμενο διάστημα δεν προβλέπεται ρόδινο για την εφημερίδα.

Οι μεν ζητάνε μειώσεις σε δημοσιογραφικό, λειτουργικό κόστος, οι δε πιέζουν για μείωση στην παραγωγή και στις πανάκριβες προσφορές.

Το χειρότερο όλων για τον «Ελεύθερο Τύπο» είναι ότι δεν κατάφερε να έχει μια ισχυρή εμπορική παρουσία στη διαφημιστική αγορά, να πείσει δηλαδή τους διαφημιστές να βάλουν διαφήμιση, παρά τις αλλαγές που έγιναν δημοσιογραφικά και το πιο ελκυστικό προϊόν που προσφέρεται πλέον.

Στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών, πάντως, παραιτήθηκε ο σύμβουλος έκδοσης Γιώργος Μαλούχος. Η αποχώρηση, σύμφωνα με πηγές, έγινε σε «καλό κλίμα». Αντιθέτως, «κακό κλίμα» επικρατεί εντός της εφημερίδας και η κατάσταση άρχισε πάλι να μεταφέρεται στη μπλογκόσφαιρα (www.antinews.gr), όπως την περίοδο διεύθυνσης του Λάμπρου Σμαΐλη.

Σχόλια που σημειώνουν τη στελεχική υπεροχή χωρίς αποτέλεσμα στο δημοσιογραφικό προϊόν, την ανασφάλεια στους χαμηλά αμειβόμενους δημοσιογράφους κ.λπ.

Πάντως η Γιάννα είναι πολύ ευχαριστημένη από την κυκλοφορία της περασμένης Κυριακής, που έπιασε τα 100.000 φύλλα. Ίσως να… φταίει ο… Μαμαλάκης που είχε τη μαγειρική του στο ένθετο περιοδικό με τίτλο «Κουζίνα».


Σχολιάστε εδώ