Στόχος το 2011

Και τα δύο κόμματα εξουσίας, για διαφορετικούς λόγους, πρέπει να θέσουν ως επιθυμητό εκλογικό ορόσημο το 2011, που σημαίνει πως η κρατούσα κατάσταση πρέπει να εξαντλήσει τη συνταγματική θητεία της έτσι ώστε η χώρα να αποφύγει την πολιτική αστάθεια και τον κίνδυνο της ακυβερνησίας. Άλλωστε ο πολιτικός ρεαλισμός θα ωθήσει αναγκαστικά την κυβέρνηση της ΝΔ στην επιλογή του 2011, επειδή το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις δεν θα υποχωρήσει -αντιθέτως θα εμφανίζει τάσεις διεύρυνσης- και ως γνωστόν καμία κυβέρνηση δεν προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές για να τις χάσει. Έπειτα, ο κ. Καραμανλής μπορεί κάλλιστα να κυβερνήσει ακόμα για περίπου τρία χρόνια και θα ήταν παράλογο να κάνει άλμα στο κενό για να κερδίσει σχεδόν το… τίποτα.

• Αντιθέτως ο πρωθυπουργός έχει πολλά να κερδίσει από τον ιστορικό του μέλλοντος, αν σηκώσει τα μανίκια και αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στα ελληνικά νοικοκυριά. Η ιστορική πρόκληση για τον Κώστα Καραμανλή δεν είναι να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλά να φανεί χρήσιμος στον τόπο στην παρούσα θητεία του. Αν παρά ταύτα παρασυρθεί και εγκλωβιστεί στον στόχο της εκλογικής επικράτησης, τότε ούτε ως χρήσιμος θα καταγραφεί ούτε ως νικητής στις κάλπες. Δυστυχώς ή ευτυχώς, για κάθε ομάδα εξουσίας έναν χρόνο μετά τη «δεύτερη ευκαιρία» αρχίζει ο κύκλος της κλιμακούμενης φθοράς – και η κυβέρνηση Καραμανλή βρίσκεται σ’ αυτήν ακριβώς τη φάση, οπότε από εδώ και πέρα η φθορά θα μεγιστοποιείται.

• Όμως και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρέπει να επιδιώξει τις πρόωρες εκλογές και ως εκ τούτου να στρέψει τη ματιά του προς το 2011, καθότι το ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι να βγει πρώτο κόμμα από τις κάλπες, αλλά η αυτοδυναμία – και για την αυτοδυναμία χρειάζεται χρόνος ώστε να ωριμάσουν τα πράγματα και το αίτημα της αλλαγής να γίνει πλειοψηφικό. Κάθε σκέψη συγκυβέρνησης με τον ΣΥΝ πρέπει να περνάει μέσα από την αυτοδυναμία, διαφορετικά καραδοκεί η ακυβερνησία, πόσω μάλλον που ο ΣΥΝ δεν διαθέτει κουλτούρα διακυβέρνησης, ούτε πρόταση εξουσίας. Οπότε και τα δύο κόμματα εξουσίας ας λύσουν τους λογαριασμούς τους το 2011.


Σχολιάστε εδώ