«Στρατιά» 100.000 ανέργων μέχρι το 2010

Οι άνεργοι δηλαδή θα αυξηθούν σε λιγότερο από δύο χρόνια κατά 100.000 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 480.000 – πάντα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα που θα προκαλεί η κρίση, καθώς τα οικονομικά μεγέθη θα επιδεινώνονται, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αύριο Δευτέρα. Και η συνδικαλιστική ηγεσία όλων των «αποχρώσεων» (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση), εκτός από τις νέες κινητοποιήσεις με νέα 24ωρη γενική απεργία στα μέσα Δεκεμβρίου που θα κληθεί να αποφασίσει, αναμένεται να καταθέσει και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις κυρίως στο εσωτερικό των συνδικαλιστικών παρατάξεων, χωρίς όμως να απουσιάζουν και οι επαφές «κορυφής» ανάμεσα στους εκπροσώπους τους, σε μια προσπάθεια για ενιαία τοποθέτηση (σ.σ.: στις ζυμώσεις αυτές δεν συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το προεδρείο της ΓΣΕΕ καταλήγει στη διατύπωση προτάσεων γύρω από τρεις κεντρικούς άξονες:
– Ανάγκη για αύξηση των δημόσιων και κοινωνικών δαπανών που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις.
– Αναδιανομή του εισοδήματος με παράλληλη ενίσχυση χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και ανέργων.
– Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να υπάρξει ρευστότητα που θα οδηγήσει στη συνέχεια σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων Γ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ), Κ. Πουπάκης (ΔΑΚΕ), Αλ. Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση) και Γ. Πέρρος (ΠΑΜΕ) θα αναπτύξουν ξεχωριστά τις απόψεις τους για τα αίτια και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ σε κεντρικό ζήτημα αναμένεται να αναδειχθεί και το θέμα των «μεταρρυθμίσεων» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ (ιδιωτικοποιήσεις ΟΤΕ, Ολυμπιακής, λιμανιών, ΟΣΕ κ.λπ.) με τις οποίες το συνδικαλιστικό κίνημα διαφοροποιείται, με ενδεικτική τη θέση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ: Διαμόρφωση ενός «μοντέλου επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος» που να αντικαταστήσει το μοντέλο αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων στηνΕλλάδα.

Ως προς το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ υποστήριξε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και μέσα στον Νοέμβριο, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων που τάχθηκαν υπέρ μιας «καλά προετοιμασμένης» και σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ γενικής 24ωρης απεργίας στα μέσα Δεκεμβρίου.


Σχολιάστε εδώ