ΣΤΟΥΣ «ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ» ΔΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ!

Το ΕΣΡ συνεχίζει ως οφείλει τη διαδικασία, είναι όμως ατελέσφορη και θα προσβληθεί όπως φαίνεται σύντομα στο ΣτΕ.

Πώς έχει η κατάσταση ως σήμερα

– Τυπικά η μετάβαση έχει ξεκινήσει μόνο για τους προσωρινώς λειτουργούντες τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, από την 1η Νοεμβρίου 2008. Νωρίτερα μόνο η ΕΡΤ είχε τη δυνατότητα για την πιλοτική μετάδοση των τριών καναλιών.
– Τα σχέδια για την κοινή εταιρεία ΕΡΤ – ΕΙΤΗΣΕΕ κατέρρευσαν, καθώς δεν ήταν ενημερωμένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, το κυριότερο, υπήρχαν σοβαρές εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ ιδιωτών και κράτους για το κόστος.
– Το ΕΣΡ ζήτησε, με βάση τον νόμο, τις προσφορές των ενδιαφερομένων. Προσήλθαν 14 τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας. Πρόκειται για τους ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, Βουλή Τηλεόραση, Nova Cinema, Nova Sport και Alpha, Alter, ANT1, Μακεδονία TV, Mega, ΣΚΑΪ, Star και 902 TV. Το ΕΣΡ θα τους δώσει την έγκριση ως τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με τους περιφερειακούς που θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες! Με βάση και την παλαιότερη δήλωση του Ι. Λασκαρίδη ότι πρόκειται για «μίνι αδειοδότηση», είναι προφανές πως καταργείται η αρχή της ισονομίας.
– Το κυριότερο: κανένα κανάλι σε όλη την Ελλάδα δεν έχει άδεια! Όλοι οι τηλεοπτικοί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, με νέα παράταση, θα εκπέμπουν ως τις 30 Ιουνίου 2009! Τι θα συμβεί αν τώρα ένας σταθμός πάρει την έγκριση ψηφιακής μετάδοσης και αργότερα κοπεί από τη διαδικασία της αναλογικής αδειοδότησης, αν γίνει βέβαια η σχετική προκήρυξη; Θα κλείσει;

Είναι πασιφανές πως η προτεινόμενη διαδικασία έχει σοβαρό πρόβλημα ισότητας και ισονομίας και μόνο αν γίνει κανονική αδειοδότηση (ψηφιακή ή αναλογική) θα υπάρξει λύση.

Κατά τα άλλα, μία μόνο εμπλοκή στη χρήση ψηφιακών συχνοτήτων από τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά δίκτυα εντοπίζεται στην Αττική από τις βεβαιώσεις που κατέθεσαν τα κανάλια την περασμένη εβδομάδα στο ΕΣΡ. Για τα κέντρα εκπομπής σε Αίγινα και Υμηττό, στις συχνότητες που προσδιορίζει η υπουργική απόφαση 21161 της 20ής Αυγούστου 2008, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δήλωσαν τα αιτήματά τους για ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού σήματος ως εξής: Στη συχνότητα 47 από Αίγινα και 47 από Υμηττό τα κανάλια Star, ΣΚΑΪ και Mega. Στη συχνότητα 46 από Αίγινα και 46 από Υμηττό τα κανάλια Alter, 902, Alpha, ANT1 και Μακεδονία.

Με δεδομένο ότι από μία συχνότητα εκπέμπουν τέσσερα μόνο σήματα, η συχνότητα 46 ζητείται από πέντε κανάλια. Η ΕΡΤ δήλωσε τις συχνότητες 22, 48 και 52 από την Αίγινα, τις ίδιες και από τον Υμηττό. Σε αυτές τις συχνότητες βρίσκεται και το σήμα της Βουλή Τηλεόραση.

Τα δύο επίγεια συνδρομητικά κανάλια της Nova δήλωσαν τη συχνότητα 22 από Αίγινα και Υμηττό, σημείο που επίσης προκαλεί εμπλοκή, αφού σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το αναλογικό κανάλι που βρίσκεται στη θέση 22 από Υμηττό θα πρέπει να μετακομίσει στη συχνότητα 35 από Υμηττό. Εκεί όμως εκπέμπει ο ΑΝΤ1 το αναλογικό του πρόγραμμα και ήδη για τη συχνότητα 22 υπάρχει ζήτημα μεταξύ του SBC και του Local TV.


Σχολιάστε εδώ