ΣΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ…

>> Μπάρακ Ομπάμα. 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και βασικότερος λόγος για τον οποίο οι διεθνείς χρηματαγορές -μηδέ της ελληνικής εξαιρουμένης- κινήθηκαν με… ακραίες συμπεριφορές όλο το προηγούμενο διάστημα, ή τουλάχιστον 4-5 ημέρες πριν και 1-2 ημέρες μετά τη θριαμβευτική εκλογή του!

>> Η εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από των υπολοίπων, που σχεδόν στο σύνολό τους καταλήφθηκαν από «Ομπαμα-μανία», καταγράφοντας μια από τις πλέον εντυπωσιακές σε κέρδη εβδομάδες (την προπερασμένη), φτάνοντας έως και τη Δευτέρα με συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, για να γυρίσουν κατόπιν «στα κόκκινα», όχι όμως επειδή απογοητεύτηκαν οι επενδυτές, αλλά επειδή έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα όποια κέρδη τους.

>> Κι αν στη Γουόλ Στριτ η επόμενη μέρα των εκλογών έφερε πτώση άνω του 5%, στη Λεωφόρο Αθηνών το αποτέλεσμα περισσότερο μας έδωσε μιαν εικόνα του τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον από πλευράς επιλογών των μεγάλων χαρτοφυλακίων, παρά μας τρόμαξε!

>> Έτσι, δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή μας πως στο ελληνικό χρηματιστήριο το ενδιαφέρον μοιράστηκε ανάμεσα στους δεικτοβαρείς τίτλους του 20άρη αλλά και σε πλείστους όσους τίτλους της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ ομοίως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα συμβαίνουν με σχετικά χαμηλούς τζίρους, όπερ σημαίνει πως πολλές από τις τοποθετήσεις είναι τουλάχιστον ευκαιριακές!

>> Η διόρθωση που καταγράφηκε ήδη από την Τρίτη κρίθηκε απόλυτα φυσιολογική, στη λογική του παλιού ρητού «αγόραζε στη φήμη, πούλα στην είδηση». Όσοι αγόρασαν στα χαμηλά των προηγούμενων ημερών πουλάνε τώρα που οι προσδοκίες όλων για την εκλογή Ομπάμα επιβεβαιώθηκαν.

>> Σίγουρα η υπερβολή υπάρχει και πάλι, ιδίως επειδή οι καθ’ ημάς επενδυτές και διαχειριστές φαίνεται να βιάζονται να προεξοφλήσουν τις επιπτώσεις του «φαινομένου Ομπάμα» πιο νωρίς κι από τους συναδέλφους τους στην αμερικανική αγορά. Εκεί οι επαΐοντες εκτιμούν πως τώρα που θα καταλαγιάσει ο ενθουσιασμός από την… αλλαγή στον Λευκό Οίκο, η αγορά θα επιστρέψει στην αποτίμηση των καθημερινών -και φευ αρνητικών- μακροοικονομικών στοιχείων, αλλά και των εταιρικών αποτελεσμάτων που θα ανακοινώνονται εφεξής με αυξανόμενο ρυθμό.

>> Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που προέχει για το ΧΑ είναι να εξευρεθεί μια ρότα για τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Με δεδομένο μάλιστα πως οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν υπερπουλημένη την αγορά μας και την πλειονότητα των εισηγμένων τίτλων, τότε είναι εύλογη η απορία του μέσου επενδυτή αναφορικά με το ποια στάση πρέπει να κρατήσει. Το σίγουρο είναι πως, μετά τα αλλεπάλληλα χαστούκια που είχε δεχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα το ΧΑ, σαφώς και συνεχίζουν να υπάρχουν πάμπολλες επενδυτικές ευκαιρίες. Προσθέστε εδώ τη… χρονική συγκυρία, το ότι δηλαδή οι περισσότεροι μεγάλοι διαχειριστές οφείλουν να κλείσουν κάπου εδώ τα βιβλία τους για φέτος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη… συμπεριφορά που θα επιδείξουν αρκετές μετοχές, ιδίως του 20άρη ή και «πρωταγωνίστριες» του 40άρη. Πάντα οι αναδιαρθρώσεις κεφαλαίων σε τέτοιες εποχές κρύβουν ευκαιρίες, αλλά κρύβουν και παγίδες!

>> ΥΓ.: Το κλίμα αλλάζει. Κι αν εσείς κι εμείς δεν μπορούμε να το δούμε, οι επαγγελματίες της αγοράς λένε πως σταδιακά αρχίζουν και κινούνται ολοένα και περισσότεροι «ξεχασμένοι» κωδικοί ιδιωτών επενδυτών, των λεγόμενων και «πελατών λιανικής»…


Σχολιάστε εδώ