Στα 3,8 δισ. ευρώ το έλλειμμα των μεγάλων Ταμείων

Και τα δύο αυτά ασφαλιστικά ταμεία, με τις εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, χρειάζονται μέχρι το τέλος του 2008 περίπου 540 εκατ. ευρώ για να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους (σ.σ.: 200 εκατ. για τον ΟΑΕΕ και 340 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων).

Για τον ΟΑΕΕ τα εκατομμύρια που απαιτούνται αφορούν και στην καταβολή των συντάξεων και του δώρου Χριστουγέννων (το «ΠΑΡΟΝ» έχει αναφερθεί ξανά στο πρόβλημα), ενώ το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων έχει μεγάλο πρόβλημα στην καταβολή και του εφάπαξ και μέρους των συντάξεων. Η κυβερνητική απάντηση στο οξύτατο πρόβλημα είναι στερεότυπη: «Η κυβέρνηση εγγυάται συντάξεις και παροχές». Στην πραγματικότητα όμως οι όποιες προκαταβολές δίνονται στα Ταμεία είναι «ροκάνισμα» από τους προϋπολογισμούς του 2009. Στα Ταμεία Πρόνοιας προτείνεται η λύση δανεισμού από τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου…

Και ενώ πρόβλημα ρευστότητας από τις αρχές του 2009 θα αποκτήσει και το ΙΚΑ, του οποίου η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις περιβόητες ενοποιήσεις, το έλλειμμα στον κλάδο Υγείας υπολογίζεται ήδη στο 1,4 δισ. ευρώ.

«Ποσόν-μαμούθ» είναι και το πραγματικό έλλειμμα των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων, που ανέρχεται στα 3,8 δισ. ευρώ (μόνο για το 2008) και μετά τη χρηματοδότησή τους που στηρίζεται στις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι σ’ αυτά.

Ο πρόεδρος του προσωπικού των Ασφαλιστικών Οργανισμών κ. Γ. Κουτρουμάνης δίνει χαρακτηριστικά τα παρακάτω στοιχεία ως προς τα ελλείμματα των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων:

* Για το ΙΚΑ το έλλειμμα υπολογίζεται στο 1,5 εκατ. ευρώ. Για τον ΟΑΕΕ φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ. Ο ΟΓΑ παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων το ποσόν είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Η ζοφερή εικόνα που χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών φορέων καθίσταται ακόμη πιο αδιέξοδη, καθώς συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν παντελή απουσία κυβερνητικού σχεδίου το οποίο θα θέτει φραγμό στον οικονομικό κατήφορο των Ταμείων και θα παράσχει, έστω, ψήγματα ανάκαμψης.

Με την υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη Πετραλιά συναντάται αύριο Δευτέρα το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να ζητήσει μέτρα διάσωσης του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η δυσχερής οικονομική κρίση του Ταμείου, θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων που θα λήξουν μόνο με την επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος.

Η ενίσχυση και βιωσιμότητα του Ταμείου Πρόνοιας, έτσι κι αλλιώς, είναι το βασικότερο αίτημα, μαζί με τις οικονομικές διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω πανελλαδικής στάσης εργασίας που διοργανώνεται από την ΑΔΕΔΥ στις 26 Νοεμβρίου.

Ο κοινωνικός προϋπολογισμός του 2009, που προσφάτως παρουσίασε η κ. Πετραλιά, φαίνεται πως δεν ανταποκρίνεται στο απειροελάχιστο στις πραγματικές ανάγκες του ασφαλιστικού μας συστήματος.


Σχολιάστε εδώ