Σπηλιωτόπουλος: «Ο ελληνικός τουρισμός άντεξε»

Όπως σχολίαζαν μετά την ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης, φάνηκε όχι μόνο να γνωρίζει τις δυσκολίες της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, αλλά και ότι έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντεπίθεσης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας για τους επόμενους μήνες.

«Ο ελληνικός τουρισμός άντεξε», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Σπηλιωτόπουλος, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία και συγκριτικά παραδείγματα με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς που υπέστησαν σοβαρότατο πλήγμα στην τουριστική τους κίνηση. Μεταξύ αυτών, ανέφερε, είναι και η Τουρκία, που σημείωσε σημαντικότατη κάμψη, σε σχέση με τη χώρα μας η οποία είναι η μοναδική της Ευρωζώνης που στάθηκε στα πόδια της!

Το 2008 κλείνει στα επίπεδα του 2007, χρονιάς-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, προσέθεσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ενώ κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου ενός χρόνου που βρίσκεται στο υπουργεί ο Τουριστικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε σωστή τη στρατηγική επιλογή της διαρκούς εξωστρέφειας, με στήριξη στις παραδοσιακές αγορές και άνοιγμα στις νέες αναδυόμενες.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, προκειμένου αυτό να γίνει περισσότερο ελκυστικό για εκατομμύρια ξένους ταξιδιώτες που επιθυμούν εξειδικευμένες τουριστικές εμπειρίες πέρα από το δίπτυχο «Ήλιος και θάλασσα». Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, «η Ελλάδα προβλήθηκε με 10 διαφορετικές τηλεοπτικές ταινίες σε 42 χώρες και 37 διαφορετικές γλώσσες», ενώ η συστηματική δουλειά που έγινε, όπως είπε, από την ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου και του ΕΟΤ σε αγορές-φιλέτα λειτούργησε προληπτικά, περιορίζοντας τους κραδασμούς μιας αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.

Κατά την ομιλία του στη Philoxenia 2008 ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η ανάπτυξη του τουρισμού είναι η μεγάλη πρόκληση και η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας. Η Ελλάδα, συνέχισε, καλείται να θέσει και να κατακτήσει νέους εθνικούς και μετρήσιμους στόχους, υλοποιώντας μια καινοτόμα τουριστική μεταρρύθμιση που θα της επιτρέψει να σταθεί με αξιώσεις στο διεθνές περιβάλλον. Και κατέληξε λέγοντας ότι ο τουρισμός συνιστά εθνική υπόθεση και είναι ο μοναδικός τομέας της χώρας που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις λειτουργώντας ως αντίδοτο στην «τοξικότητα» της όποιας ύφεσης.


Σχολιάστε εδώ