Σε διάλογο οι όροι ένταξης τεχνικών στο ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο των ΜΜΕ

Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε μετά την άμεση αντίδραση της ΕΤΕΡ στις ενέργειες της υπουργού Απασχόλησης, η οποία ζήτησε την περασμένη εβδομάδα αιφνιδιαστική συνάντηση για να συζητηθούν ασφαλιστικά θέματα του κλάδου στη ραδιοφωνία. Η ΕΤΕΡ εγκάλεσε με δημόσια ανακοίνωσή της το υπουργείο Απασχόλησης για την τακτική του να ζητά συνάντηση χωρίς να έχει προηγηθεί παράδοση της αναλογιστικής μελέτης και συζήτηση για συντονισμό δράσης με τα άλλα σωματεία του χώρου στα ΜΜΕ.

Μία μέρα μετά, η δημόσια αντιπαράθεση οδήγησε στην παράδοση της μελέτης και η ΕΤΕΡ την ανέβασε στο σάιτ της, www.eter.gr. Η πολυσέλιδη αναλογιστική μελέτη αναφέρεται στη σύσταση τομέα ασφάλισης τεχνικών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (ΤΑΤΕ-ΡΤ) με λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια. Στο κεφάλαιο για τις ασφαλιστικές εισφορές (σελίδα 5) αναφέρεται ότι: «Πόροι του τομέα είναι η εισφορά του ασφαλισμένου που ανέρχεται σε ποσοστό 6,67% και η εισφορά του εργοδότη που ανέρχεται σε ποσοστό 13,33%, καταβαλλόμενη σε 14 μήνες ετησίως».

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τους ασφαλισμένους από τον χώρο του Τύπου οι εργοδότες δεν πληρώνουν για την ασφάλιση των εργαζομένων τους, παρά μόνο αποδίδουν ποσοστό 3% επί των πωληθέντων φύλλων. Ένα από τα μακροχρόνια σκάνδαλα στον χώρο των ΜΜΕ είναι ότι εκδότες δεν αποδίδουν στους ασφαλιστικούς φορείς την παρακράτηση που γίνεται από τον μισθό των εργαζομένων τους!


Σχολιάστε εδώ