Ρεν: Οι κατοχικοί θεσμοί του ψευδοκράτους μπορούν να παράγουν δίκαιο!

Ταυτοχρόνως, ο κ. Ρεν θεωρεί ότι η Επιτροπή Αποζημιώσεων που υπάρχει στην κατεχόμενη Κύπρο «επί της αρχής» πληροί τα κριτήρια που θέτει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Ρεν αρνήθηκε να αλλάξει τη διατύπωση που αφορά στην Επιτροπή Αποζημιώσεων. Η διατύπωση της θέσης αυτής σημαίνει δύο κυρίως πράγματα:

1) Νομικώς δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επέμβει και να καθορίσει τη νομιμοποίηση της Επιτροπής Αποζημιώσεων, όμως αφενός δημιουργεί θετικό πολιτικό κλίμα και αφετέρου μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι οι κατοχικοί θεσμοί μπορούν να παράγουν δίκαιο.

2) Εάν τελικώς γίνει δεκτό ότι είναι νομιμοποιημένες οι Επιτροπές Αποζημιώσεων, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η κατοχή θα παραγάγει δίκαιο!

Ταυτοχρόνως, οι Ελληνοκύπριοι δεν θα μπορούν να υποβάλουν προσφυγές σε βάρος της Τουρκίας απευθείας ενώπιον του ΕΔΑΔ, αλλά θα πρέπει προτού προσφύγουν στο ΕΔΑΔ να απευθύνονται στην Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων!

Γενικότερα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ανώδυνη για την Τουρκία και αυτό προκύπτει και από τις λοιπές παραγράφους που αφορούν στις υποχρεώσεις της Άγκυρας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επί τούτων επισημαίνονται τα εξής:

• Δεν γίνεται αναφορά στην αντιδήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, που αφορά στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Η Επιτροπή προβαίνει σε διαπιστώσεις σχετικά με τη μη εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων, χωρίς η ίδια να καταγράφει συστάσεις προς την Άγκυρα.

Η μόνη σύσταση που γίνεται είναι ως προς τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, αλλά και αυτή δεν αναφέρεται στη λήψη βημάτων ώστε να προχωρήσει το θέμα, αλλά στη συμβολή για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος προς την κατεύθυνση αυτή.

• Τονίζεται ότι δεν έχει γίνει καμιά πρόοδος ως προς την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία και την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου, καθώς και ότι η Τουρκία συνεχίζει να ασκεί βέτο σε διεθνείς οργανισμούς. Απλώς διαπιστώνει χωρίς να καταγράφει οποιαδήποτε σύσταση.

• Αντί να απαιτείται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, τονίζεται η άρση των εμποδίων στην ελευθερία διακίνησης αγαθών και μεταφορών. Πλαγίως, ο κ. Ρεν για να διευκολύνει την Άγκυρα αντί να καταγράφει στο κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου ότι 8 κεφάλαια που σχετίζονται με το πρωτόκολλο θα μείνουν παγωμένα και ότι κανένα δεν θα κλείσει εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, τη θέτει ως υποσημείωση υπ’ αριθμόν 3 και την υποβαθμίζει.


Σχολιάστε εδώ