Πληθαίνουν οι φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ!

Δεν τους έφταναν στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ οι ολοένα και πιο φτωχές δημοσκοπικές επιδόσεις που κάνουν άπιαστο όνειρο τις επιδιώξεις τους για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με νέα διακυβέρνηση που θα έχει επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επανήλθαν και μάλιστα «θορυβωδώς» και σε κορυφαίο επίπεδο οι προτάσεις συνεργασίας του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια συζήτηση την αποκρούουν με κάθε ευκαιρία τα στελέχη της Κουμουνδούρου, αφού εκτιμούν ότι εάν αρχίσει από τώρα, τότε στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και πολύ περισσότερο τις εθνικές εκλογές θα δημιουργήσει τρομακτικές πιέσεις στο κόμμα, στην περίπτωση που αφεθεί και η παραμικρή χαραμάδα ότι μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ευοδωθεί. Μια άλλη παρενέργεια της σχετικής φιλολογίας είναι ότι μπορεί να πυροδοτήσει την «εν υπνώσει» εσωκομματική αντίθεση σχετικά με την προοπτική των σχέσεων με το ΠΑΣΟΚ, που σε συνδυασμό με τις πιέσεις που θα ασκούνται μπορεί να αποβεί καταστροφική στην πορεία προς τις εκλογές.

Αυτήν την εβδομάδα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μπροστά στην πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για διάλογο και συνεργασία των δύο χώρων «χωρίς προϋποθέσεις και εκβιασμούς από καμία πλευρά», αλλά και στην προτροπή του ιστορικού ηγέτη του χώρου Λ. Κύρκου να αναζητήσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ τους όρους της συνεργασίας τους. Μάλιστα, ο Λ. Κύρκος προχωράει ακόμα παραπέρα και αφού απορρίπτει τις επιλογές της σημερινής ηγεσίας του ΣΥΝ περί «αριστερής διακυβέρνησης», με την περιφρονητική εκτίμηση ότι πρόκειται για «σύνθημα για εκλογική κατανάλωση», εκτιμά (ανάλογες θέσεις έχει εκφράσει και ο Ν. Κωνσταντόπουλος) ότι «δεν υπάρχει δημοκρατική προοπτική αν τα δύο ρεύματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ δεν ανταμώσουν για να δημιουργήσουν τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία».

Η αναζωπύρωση της συζήτησης για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα από τον Λ. Κύρκο, ο οποίος έχει μεγάλο ακροατήριο στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς (ήδη ο Μ. Παπαγιαννάκης δήλωσε ότι κάθε φορά που μιλάει ο Λ. Κύρκος ο καθένας πρέπει να ανοίγει τα αυτιά του δύο φορές), προκάλεσε όπως είναι φυσικό την αντίδραση της ηγεσίας του ΣΥΝ, η οποία βλέπει να υπονομεύεται η στρατηγική που έχει χαράξει. Έτσι «επιστρατεύθηκε» ο Π. Λαφαζάνης, επιτελικό στέλεχος του κυρίαρχου «αριστερού ρεύματος», ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οι επιλογές, δήλωσε, του ΠΑΣΟΚ δεν ευνοούν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι κεντρικές επιλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκλίνουν επί της ουσίας με την πολιτική της ΝΔ και μόνο για λόγους εντυπώσεων γίνονται ανέξοδες προτάσεις συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε όλα αυτά φαίνεται ότι παρήλθε η «περίοδος χάριτος» στον Αλέξη Τσίπρα και ήδη στελέχη της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για τη λειτουργία μέσα στο κόμμα μιας κλειστής ηγετικής -υπό τον Α. Τσίπρα- ομάδας, η οποία «δεν έχει βρει τρόπο συνεργασίας με τους υπόλοιπους συντρόφους», όπως είναι η πιο κομψή έκφραση που ακούγεται. Οι ενστάσεις αυτές είναι ακόμα σε χαμηλό επίπεδο αλλά τίποτα δεν αποκλείει με κάποια αφορμή την ένταση, αφού ο ΣΥΝ μας έχει συνηθίσει σε εσωκομματικά και μάλιστα έντονα επεισόδια.


Σχολιάστε εδώ