Πάλι κάνει… πλάτες στον Μυτιληναίο η ΔΕΗ!

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ, αντί να του κόψει αμέσως το ρεύμα, όπως θα έκανε για κάθε φουκαρά ψιλικατζή που θα της χρώσταγε 100 ή 200 ευρώ, του έκανε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία θα συζητηθούν τον Γενάρη, για να βρεθεί τρόπος να ρυθμιστούν οι οφειλές του! Δηλαδή μέχρι τον Γενάρη το εργοστάσιό του θα λειτουργεί κανονικά χωρίς να πληρώνει ρεύμα! Και φυσικά θα έχει όλα τα περιθώρια να βρει τρόπους να ξεπληρώσει τα χρέη του ή να τακτοποιήσει τις όποιες εκκρεμότητές του, αν έχει αποφασίσει να κλείσει το εργοστάσιο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνονται επαφές για να τα βρουν!

Φυσικά, τα σκάνδαλα στη ΔΕΗ δεν… σταματούν εδώ. Ούτε στο ότι ο πρόεδρός της κ. Αθανασόπουλος εισηγείται τη μετακύλιση της ρήτρας ρύπων στους καταναλωτές και την περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει στα χαμηλότερα περσινά επίπεδα. Τα σκάνδαλα στη ΔΕΗ αποτελούν μια ολόκληρη αλυσίδα και, μέσα σε μια πενταετία, οδήγησαν μια μονοπωλιακή επιχείρηση με 500 εκατ. ευρώ κέρδη το 2004, να έχει σήμερα ζημίες που ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ!

Τη ζοφερή αυτή εικόνα της ΔΕΗ περιγράφουν σε επερώτησή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι:

• Ο εκλεκτός της κυβέρνησης πρόεδρος της ΔΕΗ, με ευθύνη της κυβέρνησης, μετέτρεψε τη ΔΕΗ σε στρατώνα ειδικών συμβούλων που προσελήφθησαν και αμείβονται πλουσιοπάροχα και προκλητικά. Οι αδικαιολόγητες αυξήσεις «μπόνους» σε μεγάλη κατηγορία υψηλόβαθμων «ελίτ» στελεχών της ΔΕΗ, η αναξιοκρατία και η κομματικοποίηση στις επιλογές, καθώς και η καρατόμηση ικανών στελεχών έχουν διαμορφώσει ένα καθεστώς σπατάλης, κακοδιοίκησης και απαξίωσης της επιχείρησης.

• Η απαγόρευση που επεβλήθη στη ΔΕΗ με τον Ν. 3426/2005 να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της μέχρι το 2010, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος χώρος στους ιδιώτες, αλλά και η ομηρία της από τους ιδιώτες που, ενώ έχουν πάρει άδειες παραγωγής εργοστασίων, τις κρατούν προκλητικά στα συρτάρια τους, έχουν συνέπεια η ΔΕΗ να υφίσταται τον εκβιασμό των ιδιωτών, λόγω της υποχρέωσής της να λειτουργεί ως τελευταίο καταφύγιο. Αποτέλεσμα, η ΔΕΗ να ζημιώνεται υπέρογκα λόγω της αλχημιστικής οριακής τιμής του συστήματος και λόγω υποχρεώσεων τελευταίου καταφυγίου, ενώ η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα. Έτσι εφευρίσκονται εμβαλωματικές λύσεις με πανάκριβες αιχμιακές μονάδες ισχύος που θα κληθεί άλλη μια φορά να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Επίσης ότι η ΔΕΗ αδυνατή να εισπράξει τα οφειλόμενα χρήματα από τις υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος και τις ανενεργές επενδύσεις, που σήμερα ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ.

Εξάλλου με ερώτησή του ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδης επισημαίνει ότι η απαξίωση της ΔΕΗ προβληματίζει ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής του, δεδομένου ότι η επιχείρηση αποτελεί τον μοναδικό πόλο ανάπτυξης του νομού τα τελευταία 60 χρόνια, και ρωτάει τον υπουργό Ανάπτυξης αν θα δημοπρατηθούν και πότε οι νέες μονάδες στην Πτολεμαΐδα και στη Φλώρινα και αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμης, Μαυροπηγής και Ακρινής;


Σχολιάστε εδώ