Ο Μπαρμπα-Θωμάς και ο Λένιν

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά αυτά που ακούγονται και γράφονται από την περασμένη Τρίτη, ο πραγματικός νικητής των αμερικανικών εκλογών δεν είναι ο Ομπάμα, αλλά ο… Λένιν!

Η εκλογή του «πρώτου έγχρωμου Προέδρου» στις ΗΠΑ χαιρετίζεται από πολιτικούς, αρθρογράφους και διανοούμενους ως επαλήθευση της προφητείας του μεγάλου μπολσεβίκου ότι «οι καπιταλιστές θα μας δώσουν μέχρι και το σχοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε».

Είναι αλήθεια ο Ομπάμα αυτό το «σχοινί»; Είναι ένας εξεγερμένος «Μπαρμπα-Θωμάς», που θα πάρει εκδίκηση για τους αιώνες της καταπίεσης, της κοινωνικής ανισότητας, που θα τιμωρήσει τα εγκλήματα της Αμερικής εναντίον της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα τον τελευταίο μισό αιώνα;

Ας αφήσουμε τα γεγονότα να απαντήσουν.

Γεγονός πρώτο: Η Αμερική είναι η κατεξοχήν «τηλεοπτική δημοκρατία». Η επιτυχία ενός υποψηφίου Προέδρου εξαρτάται κυρίως από τη δυνατότητά του να αγοράσει τηλεοπτικό χρόνο. Η τηλεόραση στις ΗΠΑ είναι ιδιωτική και ο τηλεοπτικός χρόνος πανάκριβος.

Άρα η επιτυχία του υποψήφιου εξαρτάται από το «ταμείο» του. Το «ταμείο» Ομπάμα γέμισε από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας με ωκεανό δολαρίων από δωρεές του αμερικανικού κεφαλαίου. Το «ταμείο» ΜακΚέιν ούτε που πλησίασε το μέγεθος μιας λίμνης.

Ο Ομπάμα με τα λεφτά του αμερικανικού κεφαλαίου ισοπέδωσε σε τηλεοπτικό χρόνο τον ΜακΚέιν.

Να ο Λένιν!

Γεγονός δεύτερο: Η «αλλαγή Ομπάμα» συνίσταται στην ανύψωση της περιβόητης «μεσαίας τάξης», τα εισοδήματα και οι απολαβές της οποίας σε κοινωνική πρόνοια έχουν συρρικνωθεί στη διάρκεια της οκταετίας Μπους. Ο Ομπάμα υποσχέθηκε στους Αμερικανούς δικαιότερη αναδιανομή του εθνικού πλούτου.

Πώς θα την πετύχει; Θα φορολογήσει βαριά το μεγάλο αμερικανικό κεφάλαιο στο οποίο οφείλει εν πολλοίς την εκλογή του;

Να τος πάλι ο Λένιν!

Γεγονός τρίτο: Οι ΗΠΑ βασίζουν εδώ και δύο δεκαετίες την πλανητική τους κυριαρχία σχεδόν αποκλειστικά στα πολιτικά και οικονομικά οφέλη της πολεμικής τους δράσης στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.

Οι πόλεμοι που ακολούθησαν τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου χρηματοδοτούν τη βαριά βιομηχανία των εξοπλισμών, τη βιομηχανία της στρατιωτικής τεχνολογίας, δίνουν δουλειά σε εκατομμύρια (κυρίως λευκούς) Αμερικανούς και απαλλάσσουν τις ΗΠΑ από την «ενοχλητική» παρουσία δεκάδων χιλιάδων (κυρίως έγχρωμων) στρατιωτών, οι οποίοι εάν δεν βρίσκονταν στα πεδία των μαχών, θα τριγυρνούσαν ως μέλη ένοπλων συμμοριών στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, απειλώντας την ασφάλεια και την περιουσία των προνομιούχων. Θα σταματήσει ο Ομπάμα αυτούς τους τόσο «επικερδείς» πολέμους;

Θα μετατρέψει τους εργαζόμενους στην πολεμική βιομηχανία σε άνεργους και τους πεζοναύτες σε βαποράκια ναρκωτικών; Και θα το κάνει αυτό όταν στις πρώτες θέσεις των χρηματοδοτών του βρίσκονται οι μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες;

Αμάν πια αυτός ο Λένιν! Καιρός να τον αφήσουμε στην ησυχία του.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος που χαρακτήρισε «ντροπή για την Αμερική» το Γκουαντανάμο δεν ήταν ο Ομπάμα! Ήταν ο ΜακΚέιν…

Ο υποψήφιος Πρόεδρος που διαβεβαίωσε το Ισραήλ ότι η Ιερουσαλήμ θα είναι «παντοτινή πρωτεύουσα» του εβραϊκού κράτους δεν ήταν ο ΜακΚέιν! Ήταν ο Ομπάμα… Το αμερικανικό κεφάλαιο δεν έκανε την επιλογή του στην τύχη. Η κρίση το αναγκάζει να επιτρέψει μια αναδιανομή στο εσωτερικό του καπιταλισμού. Ο Ομπάμα είναι η τέλεια επικοινωνιακή επιλογή για να ενσαρκώσει το νέο «νιου ντιλ».

Ας θυμόμαστε απλώς ότι το «νιου ντιλ» του Ρούζβελτ στηρίχθηκε κυρίως στην αναζωογόνηση της «αγοράς» μέσω της ανάπτυξης της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ. Δημιούργησε το πολεμικό τέρας που συνέτριψε τον ναζισμό, μόνο και μόνο για να εδραιώσει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό – την πιο «εξελιγμένη» μορφή τυραννίας στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αυτό θα γίνει και τώρα. Ο Ομπάμα δεν είναι εξεγερμένος Μπαρμπα-Θωμάς. Θα αποδειχθεί ένας από τους πιο «λευκούς» Προέδρους στην υπηρεσία του «θείου Σαμ». Και τον «λογαριασμό» της «αλλαγής» του θα τον πληρώσει ο πλανήτης. Από την Κούβα και τη Βενεζουέλα μέχρι το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Παλαιστίνη.

Κρίτων Βασιλικόπουλος


Σχολιάστε εδώ