«ΟΜΠΑΜΑΛΑΓΝΕΙΑ» ΣΤΑ ΜΜΕ

Οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας μας συμμετέχουν στο αίσθημα παγκόσμιας χαράς που σηματοδότησαν το τέλος της αποτρόπαιας, σκοτεινής και ολοκληρωτικής εποχής Μπους και η εκλογή του χαρισματικού και συμπαθέστατου Μπαράκ Ομπάμα. «Η εκλογική νίκη σας φέρνει ήδη μια φρέσκια αύρα», σημειώνει χαρακτηριστικά στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Ομπάμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Νίκη-ορόσημο» τη χαρακτηρίζει στην αντίστοιχη επιστολή του και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Με την εκλογή Ομπάμα ο αμερικανικός λαός «πήρε μια ιστορική απόφαση και γύρισε σελίδα» κατά τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πρόσθεσε: «Το μήνυμα είναι κοινό: Μπορούμε. Το μήνυμα των προοδευτικών σε όλη τη γη είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε πορεία».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δεν έδειξε να παρασύρεται από αυτό το κλίμα. «Έχει απαντήσει ο Μάο Τσε Τουνγκ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μαύρη γάτα, άσπρη γάτα, ποντίκια τρώει! Ας ελπίσουμε ότι η αισιοδοξία, η προσδοκία και η ελπίδα που δημιουργήθηκε στον ελληνικό λαό δεν θα διαψευστεί. Τουλάχιστον σύντομα».

Η αντίδραση της Αριστεράς

Η Αριστερά, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς, δεν συγκινήθηκε ιδιαιτέρως από την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

«Είναι θετικό ότι κλείνει η σκοτεινή περίοδος Μπους. Είναι θετικό ότι ένας Αφροαμερικανός γίνεται Πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι θετικό ότι υπάρχει ελπίδα και στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και πρόσθεσε: «Όμως η Αμερική παραμένει μια υπερδύναμη σε κρίση και παρακμή, με ακραία στοιχεία επιθετικότητας. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι και κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα για μεγάλους αγώνες για την ειρήνη και την προκοπή του κόσμου».

Σαφώς πιο σκληρή και κατηγορηματική ήταν η στάση του ΚΚΕ, η οποία εκφράστηκε με δηλώσεις της γενικής γραμματέως του κόμματος Αλέκας Παπαρήγα, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: «Μετά το σαξόφωνο του Κλίντον έρχεται το χρώμα του Ομπάμα να λύσει ζητήματα. Δυστυχώς, δεν λύνονται τα προβλήματα ούτε με το χρώμα του δέρματος ούτε με το ύφος ούτε με τίποτα. Αυτοί που ψήφισαν τον Ομπάμα οπωσδήποτε εκφράζουν δυσαρέσκεια κι ένα αίτημα κάποιας αλλαγής. Ωστόσο σε πολύ λίγο χρόνο θα έχει μετατραπεί σε απογοήτευση», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση, διότι συνεχίζει να κυβερνά στις ΗΠΑ η αστική τάξη, το σκληρό μονοπωλιακό κεφάλαιο, το οποίο και χρηματοδότησε αφειδώς τον Ομπάμα».

Υπόμνηση των
ελληνικών θεμάτων

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψαν στις συγχαρητήριες επιστολές τους προς τον Ομπάμα να κάνουν αναφορά στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και να ζητήσουν με διπλωματικό τρόπο τόσο ο Πρόεδρος Ομπάμα όσο και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν να παραμείνουν πιστοί στις θέσεις που έχουν ήδη εκφράσει ως γερουσιαστές για τα θέματα αυτά.

«Εκτιμώ τις ξεκάθαρες και σταθερές θέσεις που έχετε υιοθετήσει πάνω σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Κώστας Καραμανλής. «Προσβλέπουμε σε μια στενή συνεργασία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας ώστε τα θέματα αυτά να επιλυθούν», προσθέτει, υπενθυμίζοντας ότι «οι Ελληνοαμερικανοί συνεχίζουν να συνεισφέρουν σημαντικά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Η μεγάλη ομογένειά μας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εκτιμήσει τις θέσεις σας σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και ελπίζω ότι επί της προεδρίας σας οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα ενισχυθούν και θα ακμάσουν ακόμα περισσότερο», αναφέρει στη δική του επιστολή ο Κάρολος Παπούλιας. Όσο για τη Ντόρα Μπακογιάννη -η οποία προσωπικά είναι περίλυπη για τη νίκη του Ομπάμα και των Δημοκρατικών, καθώς η οικογένεια Μητσοτάκη έχει και προσωπικές σχέσεις με την οικογένεια Μπους και οι πολιτικές σχέσεις της περιορίζονται στους Ρεπουμπλικάνους- δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώσει το σύνολο του επιτελείου (του Ομπάμα), με το οποίο ούτως ή άλλως έχουμε ήδη έρθει σε επαφή εδώ και αρκετό καιρό για τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν
σοβαρές ελπίδες

Ενδεικτικό πάντως της ωριμότητας του πολιτικού κόσμου της χώρας μας στο σύνολό του είναι το φαινόμενο ότι κανείς δεν φαίνεται να τρέφει σοβαρές ελπίδες πως η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα θα έχει θετικές επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό ή στο πρόβλημα με τα Σκόπια.

Άλλωστε, οι τελευταίες ψευδαισθήσεις στον τομέα αυτόν διαλύθηκαν από τη στιγμή που έγινε υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη. Αποδείχθηκε ότι οι στενές ιδεολογικές και οικογενειακές σχέσεις με την οικογένεια Μπους δεν ήταν αρκετές όχι μόνο για θετική αντιμετώπιση των ελληνικών θεμάτων, αλλά ούτε καν για να αποτρέψουν το χαστούκι από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους – την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» δύο 24ωρα (!) μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2004.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν εντάσεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από την 1η Ιανουαρίου. Ο οργανισμός αυτός έχει αναλάβει κρίσιμο ρόλο στον Καύκασο, όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη Ρωσία χρησιμοποιώντας ως πιόνι τη Γεωργία.

Θα δεχθεί η Αθήνα να λειτουργήσει ως όργανο της Ουάσινγκτον στη βρώμικη αυτή αποστολή, παραβλέποντας τη σχέση της με τη Μόσχα, ή θα αντισταθεί σε κάποιο βαθμό, προκαλώντας έτσι ψυχρότητα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις; Η Τουρκία πάντως έστειλε το δικό της μήνυμα προς τον Ομπάμα, με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει χωρίς διπλωματικές αβρότητες πως «θεωρούμε ότι κάποια θέματα που αναπτύχθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία ήταν και θα παραμείνουν προεκλογικά».

Η τουρκική αυτή θέση αφορά πρωτίστως τη δέσμευση του Ομπάμα για την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της αρμενικής γενοκτονίας του 1915, τις θέσεις του νέου αμερικανού Προέδρου όταν ήταν γερουσιαστής περί της ανάγκης αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο κ.λπ.

Το ΠΑΣΟΚ αναθάρρησε

Η νίκη του Ομπάμα έχει και έμμεσες ψυχολογικές επιπτώσεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Το ΠΑΣΟΚ έχει αναθαρρήσει γιατί θεωρεί ότι πλέον θα έχει πλήρη αμερικανική υποστήριξη για να επιστρέψει στην εξουσία, ενώ η ΝΔ έχει φορέσει μαύρες πλερέζες για την ήττα των ομοϊδεατών της, των Ρεπουμπλικάνων, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η ούτως ή άλλως αδύναμη θέση της στην Ουάσινγκτον αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο με την ήττα του Ρεπουμπλικάνου Τζον ΜακΚέιν.

Προβληματισμός επικρατεί επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου γύρω από το αν πρέπει να παραμείνει πλέον στο υπουργείο Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς ναι μεν αυτή αποτελεί το πιο φιλοαμερικανικό στέλεχος της ΝΔ και είναι πραγματικά αφοσιωμένη στις ΗΠΑ, ταυτόχρονα όμως είναι υπερβολικά εκτεθειμένη ως απολύτως προσδεδεμένη στους Ρεπουμπλικάνους, πράγμα καθόλου χρήσιμο στη νέα κυβερνητική τάξη πραγμάτων μέσα στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν σαν να… κέρδισαν κι αυτοί τις εκλογές που πήρε ο Ομπάμα!

Στην πράξη βεβαίως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς ο Γ. Παπανδρέου, παρότι είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν έχει κατορθώσει ακόμη να μιλήσει… ούτε στο τηλέφωνο (!) με τον Ομπάμα, ενώ άκαρπες έχουν αποβεί οι προσπάθειές του να τον συναντήσει έστω και για λίγα λεπτά, να βγάλουν μια φωτογραφία.

Οι σοσιαλιστές είναι κάτι σαν… «πολιτική χολέρα» στην υπερσυντηρητική Αμερική και ο Ομπάμα αρνήθηκε κατηγορηματικά να συναντήσει τον Γ. Παπανδρέου προεκλογικά για να μη χρησιμοποιηθεί εναντίον του αυτή η συνάντηση από τους Ρεπουμπλικάνους! Μιλάμε για άγριες καταστάσεις πολιτικής καθυστέρησης.

«Τέρμα ο αντιαμερικανισμός!»

Σε… καλλιστεία φιλοαμερικανισμού επιδίδονται πάντως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, νομίζοντας ότι έτσι θα βοηθηθεί η πολιτική τους καριέρα στη νέα εποχή.

Ο Θ. Πάγκαλος και ο Μ. Ανδρουλάκης βγήκαν στις τηλεοράσεις την Τετάρτη και δήλωναν ότι… «δάκρυσαν!» ακούγοντας τον Ομπάμα, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου Πάνος Μπεγλίτης έγραψε στην «Ελευθεροτυπία» την Πέμπτη: «Και κυρίως ας ξεφύγουμε ως χώρα και ως λαός από εκείνον τον ξεπερασμένο αντιαμερικανισμό άλλων εποχών»!

Απίστευτα πράγματα. Ξέχασαν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, τη σημερινή κατοχή του Ιράκ και τις εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν πέσει θύματα των αμερικανών κατακτητών, το Γκουαντανάμο, τις μυστικές φυλακές της CIA, τα βασανιστήρια, τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνημάτων και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλων των πολιτών του κόσμου, τα ξέχασαν όλα και δηλώνουν ότι αυτά αποτελούν «ξεπερασμένο αντιαμερικανισμό άλλων εποχών» μόνο και μόνο για να δώσουν διαπιστευτήρια «αμερικανοφροσύνης» στην αμερικανική πρεσβεία!

Τελικά έχουν δίκιο όσοι λένε πως το ΠΑΣΟΚ κερδίζει στις δημοσκοπήσεις όσο κρύβονται τα στελέχη του και δεν μιλάνε καθόλου! Γιατί όταν μιλάνε ανεβαίνει το αίμα του κόσμου στο κεφάλι του…


Σχολιάστε εδώ