Οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ έχουν τον λόγο

> Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ερωτά εάν «προτίθεται επιτέλους η κυβέρνηση να ακολουθήσει τη μοναδική δυνατή πολιτική, που είναι η άρση της άδειας λειτουργίας των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, αφού η λειτουργία τους έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος, και με δεδομένο ότι έτσι επιλύεται και το οποιοδήποτε ενδεχόμενο σύγκρουσης εθνικής και κοινοτικής νομιμότητας».

> Την ανάγκη άμεσης προστασίας της πατρικής οικίας του Μάνου Χατζιδάκι στην παλαιά πόλη της Ξάνθης και αξιοποίησής της ως χώρου Πολιτισμού, επισημαίνει με ερώτησή της προς τον υπουργό Πολιτισμού η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη.

> Τις ανακόλουθες κυβερνητικές αποφάσεις για τη σήμανση και τις προσμίξεις που ζημιώνουν το ελληνικό ελαιόλαδο καυτηριάζουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου και Παναγιώτης Λαφαζάνης και ζητούν την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αποτροπή της νοθείας του ελαιόλαδου και την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα απαγορεύει στη χώρα μας την παραγωγή μειγμάτων ελαιολάδου και σπορελαίων.

> Επικαλούμενη τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις ως προς την ημερομηνία αποπεράτωσης του νέου Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου ερωτά τον κ. Αβραμόπουλο για τη (νέα) πρόβλεψη του υπουργείου Υγείας, καθώς και για το πού ακριβώς βρίσκονται σήμερα οι εργασίες κατασκευής του. Παράλληλα η κ. Γκερέκου επισημαίνει τον ορατό πλέον κίνδυνο απώλειας των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ για το έργο.

> Για την αδυναμία καταβολής του εφάπαξ από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων ερωτά τους υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να πληροφορηθεί «ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλομένων εφάπαξ στους συνταξιούχους και πότε και ποια συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής στήριξης υπέρ του Ταμείου προτίθενται να λάβουν, προκειμένου οι συνταξιούχοι να λάβουν το εφάπαξ τους». Με άλλη, εξάλλου, ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο κ. Κουβέλης φέρνει στη Βουλή το θέμα των «επισκέψεων» της ΕΛΑΣ σε γραφεία και οικίες μελών ΔΣ μεταναστευτικών συλλόγων, ζητώντας να μάθει τους λόγους που τις υπαγορεύουν και αν αυτές θα σταματήσουν άμεσα.

> Τους λόγους που επιβάλλουν την εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και της διοίκησης της Αγροτικής Ασφαλιστικής ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη συνέχισης από τον όμιλο της ΑΤΕ και την Αγροτική Ασφαλιστική της πολιτικής ανάπτυξης και στήριξης του έλληνα αγρότη.

> Στημένη προκήρυξη για την πρόσληψη στο Δημόσιο «γαλάζιων παιδιών» καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης, Χρ. Αράπογλου, Δ. Βαρβαρίγος, Γ. Δριβελέγκας, Μ. Καρχιμάκης, Β. Κεγκέρογλου, Γ. Ντόλιος, Γ. Πεταλωτής και Μ. Τιμοσίδης. Εξηγούν ότι θεσμοθετείται το φίλτρο των λεγόμενων «απαραίτητων πρόσθετων προσόντων», μεταξύ των οποίων κεντρική θέση κατέχει η απαίτηση για προϋπηρεσία, ένα μέτρο που θα μπορούσε να είναι θετικό, αν δεν είχε θεσμοθετηθεί ακριβώς για να τακτοποιηθούν τα «γαλάζια παιδιά», που απασχολούνται στις υπηρεσίες μέσω των stage ή ως συμβασιούχοι έργου και με κύριο προσόν τους τη σύνδεσή τους με τα δίκτυα πολιτικής πελατείας της Δεξιάς.

> Αν εξετάζεται η προοπτική κατασκευής δεύτερου νέου εργοστασίου παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο δίπλα στο υπάρχον στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, όπου η υποδομή είναι σχετικά έτοιμη, ερωτά τον υπουργό Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επιμένει σε μια αδιέξοδη πολιτική που σε αγαστή συνεργασία με τη διορισμένη διοίκηση της ΔΕΗ απαξιώνει την επιχείρηση και προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές, τόσο για την επάρκεια ρεύματος όσο και για την τιμολόγησή του και το πόσο είναι περιβαλλοντικά φιλικές οι συνθήκες παραγωγής του.

> Υποστελεχωμένες και χωρίς πλωτά και χερσαία μέσα βρίσκονται οι λιμενικές υπηρεσίες στα νησιά των Κυκλάδων, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας. Συγκεκριμένα, στις υπηρεσίες των λιμενικών αρχών των Κυκλάδων καλύπτονται μόνο οι 259 από τις 464 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, ενώ σε αρκετά νησιά τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος παραμένουν παροπλισμένα για περισσότερο από τέσσερα χρόνια εξαιτίας βλαβών που αδικαιολόγητα δεν επισκευάζονται.

> Τους λόγους που παραμένουν απλήρωτοι για 10 μήνες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και πότε θα λάβουν τα χρήματα που τους οφείλονται, καλεί τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ. Ερωτά επίσης ποια μέτρα θα ληφθούν για να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των γιατρών και πότε θα επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του οργανισμού που αυξάνονται συνεχώς σε βάρος των ασφαλισμένων αλλά και των εργαζομένων σε αυτόν.

> Όχι απλώς με μεγάλη καθυστέρηση αλλά και με δυσανάλογους και δυσλειτουργικούς όρους για τον Δήμο Αχαρνών επιτεύχθηκε η απόφαση να δοθούν τα ολυμπιακά ακίνητα για δημοτική χρήση, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Αναφέρει ότι οι χώροι σήμερα υπολειτουργούν και υποσυντηρούνται, με ένα λεηλατημένο κολυμβητήριο, ένα εγκαταλελειμμένο γήπεδο ποδοσφαίρου και ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ που χρησιμοποιείται για γραφεία της εταιρείας! Υπογραμμίζεται ότι ενώ η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ παραχώρησε στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου τη χρήση 80 στρεμμάτων γης εντελώς δωρεάν, ο Δήμος Αχαρνών θα πληρώσει ακριβά το τίμημα.

> Για την καθυστέρηση έξωσης παράνομης επιχείρησης από την παραλιακή ζώνη του Ελληνικού διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Εξηγεί ότι πριν από οκτώ μήνες δημοσιοποιήθηκε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που επιβεβαιώνει ότι η σύμβαση με την οποία το κέντρο «Γαλάζιο» χρησιμοποιεί τμήμα της παραλιακής ζώνης του Δήμου Ελληνικού είναι παράνομη και άκυρη. Η γνωμοδότηση έχει υπογραφεί από τον υφυπουργό Πολιτισμού, αλλά μέχρι σήμερα το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια έξωσης της επιχείρησης από τον χώρο.

> Εξακόσια σαράντα δύο επενδυτικά σχέδια, με συνολικό προϋπολογισμό 692,3 εκατομμυρίων ευρώ, παραμένουν «κλειδωμένα» στα συρτάρια της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Εκτιμά ότι η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων θα αναθέρμαινε την παγωμένη από την κρίση αγορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου διότι, σύμφωνα με τους φακέλους που έχουν υποβληθεί, η ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδίων θα δημιουργήσει 1.342 θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση της ανεργίας.

> Για την εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και αποδιοργάνωσης που παρουσιάζει η ναυτική εκπαίδευση στη χώρα, ως απόρροια των άστοχων νομοθετικών παρεμβάσεων, της αδιαφορίας, αλλά και της έλλειψης πολιτικής βούλησης για τη λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της, επερωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την Ελπίδα Τσουρή.

> Με κατάρρευση απειλείται το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, αναφέρουν οι βουλευτές Η. Λαμπίρης, Β. Κεγκέρογλου, Μ. Στρατάκης, Γ. Σκουλάς, Μ. Σκραφνάκη, Μ. Σκουλάκης και Μ. Καρχιμάκης και ζητούν από τον υπουργό Υγείας να λάβει μέτρα. Σημειώνουν ότι τραγικές χαρακτηρίζουν τις συνθήκες προσωπικό και ασθενείς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου που εξυπηρετεί όλη την Κρήτη και ιδιαίτερα προβληματική την κατάσταση σε νευραλγικά τμήματα όπου νοσηλεύονται ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως είναι το ογκολογικό.

> Ποια είναι η θέση του για τις υψηλές τιμές στην πώληση βενζίνης που επιβάλλουν τα πρατήρια στις εθνικές οδούς, αν έχουν γίνει τιμολογιακοί και κοστολογικοί έλεγχοι από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, πόσοι και πότε, ποιες οι διαπιστώσεις τους και ποια μέτρα ελήφθησαν κατά των παραβατών, ερωτά τον υπουργό Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.


Σχολιάστε εδώ