ΜΙΖΕ(Ν)Σ – ΖHΜΕΝΣ και… Πατριώτες

Τις μίζες τις ξέρετε ασφαλώς, τη Siemens ασφαλέστατα, τα πατριωτάκια είναι οι αμερικανικοί πύραυλοι Patriot, προϊόν της Raytheon.

Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω παρελθοντολογία ούτε τυμβωρυχία. Ό,τι έγινε το 1999, χρόνο υπογραφής της σύμβασης, έχει παραγραφεί πανηγυρικά, από άποψη ποινικής ευθύνης των πολιτικών. Ας είναι καλά το άρθρο 86 του Συντάγματος και οι συναφείς νόμοι με τις παραγραφές τους που καλύπτουν όλες τις αρπαχτές των πολιτικών, στους οποίους ουδόλως αναφέρονται οι ταγοί μας που, υποκριτικά και ανέντιμα, κραυγάζουν ότι αγωνίζονται κατά της διαφθοράς και αερολογούν περί Εξεταστικών Επιτροπών, ενώ γνωρίζουν ότι οδηγούν σε αδιέξοδα. Επαναλαμβάνω ότι τέτοιοι νόμοι δεν υπάρχουν ούτε στη Ζουαζηλάνδη ούτε στη Ζιμπάμπουε ούτε στην Μποτσουάνα. Η τελευταία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει μεγαλύτερο συντελεστή διαφάνειας από εμάς, σύμφωνα με τους πίνακες της Transparency International.

Τα… πατριωτικά γεγονότα επανέφερε στην επικαιρότητα η έρευνα για τα σκάνδαλα της Siemens, που είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει τίποτα για πολιτικούς. Αθώες περιστερές για άλλη μια φορά…

Ο κ. Σίκατσεκ, λοιπόν, αφεντικό της Siemens, δήλωσε ότι δέχθηκε αίτημα του κ. Γκερμπάουερ (διανομέα μιζών) να διεκπεραιώσει μέσω δικού του δικτύου πληρωμή μιζών για τα ηλεκτρονικά των πυραύλων Patriot στους έλληνες αξιωματούχους. Η διεκπεραίωση αυτή αναφερόταν στη διάθεση του 10% της αξίας των Αντισταθμιστικών των Patriot (100 εκατ. DM), δηλαδή 10 εκατ. DM για τη σχετική και παραδοσιακή πλέον στην Ελλάδα συμμετοχή της εξουσίας.

«Επειδή δεν ήταν απλό να διαθέσω τέτοια ποσά με βαλίτσες, συνεννοήθηκα με τον κ. Χέλσεν να πάρει το ρευστό και εν συνεχεία να το δώσει στον κ. Γκερμπάουερ κι αυτός με τον κ. Ψαρρό (της Siemens Hellas) να τα μοιράσει στους έλληνες… δικαιούχους», εκμυστηρεύθηκε στη συνέχεια ο κ. Σίκατσεκ. Φυσικά, οι «δικαιούχοι» δεν ήταν ούτε ο Πρωτοσύγκελος των ΕΔ ούτε οι προϊστάμενοι της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού… Νομίζω τους ξέρουμε όλοι…

Σε διαπορούντα πώς η αμερικανική RAYTHEON έδωσε αντισταθμιστικά και συμμετοχή στα ηλεκτρονικά σε ευρωπαϊκή εταιρεία και μάλιστα ανταγωνιστική της, η απάντηση είναι απλή. Για να πάρει τη δουλειά. Η αμερικανική εταιρεία, λόγω των αυστηρών νόμων κατά της διαφθοράς (anticorruption law), είχε αδυναμία σοβαρού λαδώματος, ενώ, παράλληλα, μας λέει ο κ. Σίκατσεκ:

«Στην Ελλάδα υπάρχουν σοβαρές απαιτήσεις». Έγινε, λοιπόν, το κόλπο της συνεργασίας από τους ενταύθα ταχυδακτυλουργούς για να υπάρξει ευχέρεια της άμεσης ικανοποίησης των απαιτήσεων χωρίς ανάμειξη της RAYTHEON. Κάτω, βέβαια, από το προσωπείο των Αντισταθμίσεων, πίσω από τις οποίες καλύπτονται μεγάλες μίζες και απάτες.

Φυσικά, ποτέ δεν θα μάθουμε (επίσημα, γιατί ανεπίσημα τους ξέρει όλος ο κόσμος) ποιοι τα «έπιασαν», αφού ουδείς έχει ενοχλήσει τον κ. Ψαρρό, δηλαδή δεν τον έχει καλέσει για ανάκριση.

Ας μην επαναλάβουμε ποιος ήταν τότε εδώ ο αντιπρόσωπος της Raytheon, ποιος «νταβατζής», κατά Καραμανλή, προσέφερε τις καλές του υπηρεσίες για τα αντισταθμιστικά – ελληνική συμμετοχή και ποιοι οι αετονύχηδες του ΥΕΘΑ κ.λπ.

Το κραυγαλέο σκάνδαλο όμως των Patriot επανήλθε στην επικαιρότητα με λεπτομέρειες πρόσφατα, κατά την εξέταση του κ. Σίκατσεκ από τους δύο έλληνες δικαστικούς. Λεπτομέρειες έγραψε η «Καθημερινή». Τον ίδιο χρόνο, με το απύθμενο θράσος που αντλείται από την ατιμωρησία και τις παραγραφές, λαμόγια που συμμετείχαν στο φαγοπότι έκαναν δηλώσεις στην τηλεόραση και αρθρογραφούσαν ξιφουλκώντας κατά της διαφθοράς και κατά της αδιαφάνειας στους εξοπλισμούς!

Πριν όμως κλείσω αυτό το σημείωμα, θα προσθέσω την εξής χαριτωμένη λεπτομέρεια, όπως την περιέγραψε πρωινή σοβαρή εφημερίδα και δεν διαψεύσθηκε. Στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού (1999) συνδεόταν με τον κ. Πιταούλη, δικαιούχο, ως γνωστόν, εμβάσματος από τα μαύρα ταμεία της Siemens, το οποίο εισπράχθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1999, έξι δηλαδή ημέρες πριν συνέλθει το ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσει την αγορά των Patriots. To πρόσωπο αυτό, βέβαια, είναι αρκετά γνωστό και συμμετείχε και σε άλλες «επιχειρήσεις» προώθησης εξοπλισμών.

Η δραστηριότητές του είχαν, αρχικά, εκνευρίσει τους αξιωματούχους της Βαρωνείας Χολαργού, αλλά μετά εσιώπησαν, γιατί αντελήφθηκαν ότι έτσι θα είχαν και τον «επάνω λόγο» στον πρωθυπουργό αν ενοχλούντο… Αθάνατη Ελλάς!

Σημειώνω, επίσης, με ιδιαίτερη συγκίνηση, ότι, υπό το κράτος του ενθουσιασμού που έχει καταλάβει στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την επικείμενη επάνοδό τους στην εξουσία, οι κ. Πάγκαλος και Ρέππας δήλωσαν:

«Ο κ. Σημίτης πρέπει να επανέλθει στο ΠΑΣΟΚ. Η φυσιογνωμία του είναι μεγάλη, δεν μπορεί να βρίσκεται εκτός…». Συμφωνώ απόλυτα και θα έλεγα να επανέλθει με όλες τις αποσκευές του.

Εν τω μεταξύ, τα Patriot (που χρησιμοποιούνται από ΗΠΑ, Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Ολλανδία, Σ. Αραβία, Ν. Κορέα, Ισπανία και Ταϊβάν) εκσυγχρονίζονται σε PAC-3. Ήδη οι ΗΠΑ, το 2006, εκσυγχρόνισαν 93 μονάδες πυραύλων.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Raytheon το 2007 εισέπραξε από συμβόλαια σχετικά με τα Patriot, περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια (460 για εκσυγχρονισμούς). Αυτά από «Defense News». Τι σημαίνουν αυτά; Ότι η εταιρεία θα μας κτυπήσει σύντομα την πόρτα, αν δεν μας την έχει κτυπήσει ήδη, για εκσυγχρονισμό…


Σχολιάστε εδώ