Με το νερό της Ψυττάλειας θα… πρασινίσουν Αιγάλεω και Ποικίλο Όρος!

Θα αξιοποιείται και θα χρησιμοποιείται για την άρδευση του Αιγάλεω, του Ποικίλου Όρους και του Θριάσιου Πεδίου! Οι δύο αυτοί ορεινοί όγκοι και η εγκαταλελειμμένη πεδιάδα θα αναδασωθούν και με τη βοήθεια του νερού, που θα είναι πλέον άφθονο, θα πρασινίσουν και θα αποτελέσουν «πνεύμονες οξυγόνου» για το λεκανοπέδιο και κυρίως για τους δήμους του Πειραιά και της δυτικής Αττικής!

Η είδηση αυτή, που δίνει ελπίδες αλλά και μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την περαιτέρω αξιοποίηση πολλών υδάτινων πόρων που σήμερα πάνε χαμένοι, «βγήκε» από τη σύσκεψη που είχε αντιπροσωπεία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γρ. Γουρδομιχάλη, με την ηγεσία της ΕΥΔΑΠ και τον πρόεδρό της Κ. Κωστούλα.

Όπως είπε ο κ. Κωστούλας, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα χρηματοδοτήσει με 2 εκατ. ευρώ τη μελέτη για την αξιοποίηση 250.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα από την Ψυττάλεια.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στον χαρακτήρα του έργου και στην αναγκαιότητα υλοποίησής του.

Ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης δήλωσε ότι οι 16 δήμοι μέλη του ΠΕΣΥΔΑΠ θεωρούν έργο κρίσιμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών την αξιοποίηση των 900.000 περίπου κυβικών μέτρων νερού της Ψυττάλειας που χάνονται κάθε μέρα στη θάλασσα μετά τον βιολογικό καθαρισμό.

Ο Κωστούλας δήλωσε ότι τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν ότι η αξιοποίηση μέρους του νερού της Ψυττάλειας είναι έργο ρεαλιστικό και μοναδική λύση για το πρόβλημα της Αθήνας, παρότι έχει υψηλό κόστος λόγω των απαραίτητων συμπληρωματικών έργων υποδομής και δημιουργίας παράλληλου δικτύου. Ήδη, όπως είναι γνωστό, μέρος του νερού της Ψυττάλειας χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των φίλτρων και για άλλες ανάγκες.


Σχολιάστε εδώ