Με διαφορά στήθους (0,4%) πρώτο το ΠΑΣΟΚ

Αυτήν τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ διαθέτει μια ελαφρά υπεροχή και οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν ότι το κρίσιμο διάστημα είναι μέχρι το τέλος του 2008. Αν παγιωθεί, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη ΝΔ να αντιστρέψει αυτήν την τάση. Αν αντίθετα η ΝΔ μέχρι τότε πετύχει να αλλάξει τους συσχετισμούς, θα μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε αντιστροφή του αρνητικού για την κυβέρνηση κλίματος.

Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιώνονται και απ’ τη μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” η εταιρεία RASS, από 3 έως 6 Νοέμβρη, σε δείγμα 2002 συνεντεύξεων (τηλεφωνική, σταθμισμένη ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις προηγούμενες εθνικές εκλογές). Τα αποτελέσματα της έρευνας περιγράφουν ακριβώς ένα τοπίο ρευστό, με υπεροχή πάντως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με υπεροχή του Κ. Καραμανλή έναντι του Γ. Παπανδρέου, με στοιχεία ακόμα και φαινομενικά αντιφατικά, που όμως δείχνουν σκηνικό τοπίου κινούμενης άμμου.

Έτσι, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 0,4% της ΝΔ, ενώ στην προηγούμενη έρευνα της RASS στις αρχές Οχτώβρη προηγούνταν η ΝΔ με 0,2%.

Ο Κ. Καραμανλής ωστόσο διατηρεί την υπεροχή των 12 περίπου μονάδων έναντι του Γ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Πάντως το ΠΑΣΟΚ περνάει μπροστά στην παράσταση νίκης για πρώτη φορά μετά από χρόνια και μάλιστα κατά 6 μονάδες. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, αφού δείχνει να προκύπτει μια αίσθηση της κοινής γνώμης ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Απ’ την άλλη μεριά, δείγμα της αντιφατικότητας που επισημάναμε είναι ότι:
• Στο ερώτημα για το ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την οικονομική κρίση, το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά 1,6%. Αλλά ακριβώς στο ίδιο ερώτημα μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, ο Καραμανλής προηγείται κατά 9 μονάδες!
• Στον βαθμό ικανοποίησης από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση οι επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου είναι ελαφρώς χειρότερες απ’ τις αντίστοιχες (αρνητικές) της κυβέρνησης και της ΝΔ!
• Ακόμα οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων λένε ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός ο Γιώργος!

Προκύπτει δηλαδή ότι αν η κυβέρνηση κάνει σωστούς χειρισμούς στο μείζον ζήτημα της οικονομικής κρίσης, τότε μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε ανάκαμψη.

Και κάποιοι επικαλούνται την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές, που βοήθησε τη ΝΔ και τον Καραμανλή να τις κερδίσουν.

Το ζήτημα βέβαια είναι αν η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός είναι σε θέση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα που θα τους επιτρέψουν να προσδοκούν σε ανάκαμψη…

Να σημειωθεί ακόμα η περαιτέρω μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολουθεί μια σταθερά πτωτική τάση.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2):
– Η ΝΔ συγκεντρώνει 31,2% (έναντι 31,3% της προηγούμενης έρευνας).
– Το ΠΑΣΟΚ 31,6% (έναντι 31,1%).
– Το ΚΚΕ 7,4% (έναντι 7,2%).
– Ο ΣΥΡΙΖΑ 8,6% (έναντι 9,3%).
– Ο ΛΑΟΣ 4,1% (έναντι 4,4%).
– Οι Οικολόγοι 2,9% (έναντι 2,7%).
– Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 10,1% (έναντι 9,5%).

Το «ισοζύγιο διαρροών» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι 4,3% (από ΝΔ προς ΠΑΣΟΚ) έναντι 2,1% (από ΠΑΣΟΚ προς ΝΔ).

Επίσης η ΝΔ έχει συσπείρωση 72,3% (έναντι 71,6%) και το ΠΑΣΟΚ έχει συσπείρωση 73,8% (έναντι 72,7%). Οι διαρροές από ΠΑΣΟΚ προς ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν σε 7,8% από 8,3%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) ο Κ. Καραμανλής προηγείται του Γ. Παπανδρέου με 44,6% έναντι 33%, ενώ ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» συγκεντρώνει 21,6%.

Αλλά στην παράσταση νίκης (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 6 μονάδες, 47% έναντι 41%, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση η ΝΔ προηγούνταν κατά 2,7%.

Στην ερώτηση ωστόσο (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) για το τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές:
• Το 32,1% πιστεύει ότι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία και θα πάμε σε νέες εκλογές.
• Ένα αξιοσημείωτο 30,8% εκτιμά ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων.
• Το 17% πιστεύει πως θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.
• Το 12,8% πιστεύει ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Όχι σε νέο κόμμα – πρόωρες εκλογές!

Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) οι ερωτηθέντες θεωρούν ως καλύτερη εξέλιξη για την πολιτική ζωή του τόπου στο επόμενο διάστημα:
• Την ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων, το 28,5%.
• Την ενίσχυση της ΝΔ, το 21,3%.
• Την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, το 19,8%.
• Τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, το 13,5%.
• Την προκήρυξη εκλογών, το 12,7%.

Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) ο Κ. Καραμανλής θεωρείται καλύτερος του Γ. Παπανδρέου με 36% έναντι 34,4% και στο ζήτημα της αντιμετώπισης των επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου.

Δυσαρεστημένοι και από κυβέρνηση και από ΠΑΣΟΚ!

Ενδεικτικά της μεγάλης ρευστότητας και της απογοήτευσης του λαού απ’ τα δύο μεγάλα κόμματα είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν απ’ τη δημοσκόπηση σε σχετικά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 8 και 9):
• Το 76,4% εκφράζει δυσαρέσκεια απ’ τη διακυβέρνηση της ΝΔ και μόνο το 23,5% εκφράζει ευαρέσκεια.
• Το 34,9% εκφράζεται θετικά στην πρωθυπουργία Καραμανλή, αντίθετα το 65% εκφράζεται αρνητικά.

Αλλά τα πράγματα είναι… ελαφρώς χειρότερα για το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου, πράγμα που θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τη Χαρ. Τρικούπη.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 10 και 11):
• Το 77,6% εκφράζεται αρνητικά για την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και μόνο το 22% εκφράζεται θετικά.
• Το 28,3% εκφράζεται θετικά για τους χειρισμούς του Γ. Παπανδρέου έναντι του 71% που εκφράζεται αρνητικά!

Και από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο Γ. Παπανδρέου υστερεί έναντι του Κ. Καραμανλή και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης πτώσης της κυβέρνησης.

Αλλά αυτό προκύπτει και από έναn άλλο στοιχείο (ΠΙΝΑΚΑΣ 12).

Συγκεκριμένα το 35,2% πιστεύει ότι θα ήταν χειρότερα τα πράγματα αν είχαμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου. Ότι θα ήταν καλύτερα πιστεύει το 33,3%, ενώ το 27,9% εκτιμά ότι τα πράγματα δεν θα ήταν ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα…

Προηγούνται… Καραμανλής και ΠΑΣΟΚ στην οικονομία!

Από την έρευνα της RASS προκύπτει ότι τα ζητήματα της οικονομίας (ΠΙΝΑΚΑΣ 13), της ανεργίας και της ακρίβειας είναι πρώτα στις εκτιμήσεις των προτεραιοτήτων του λαού, ενώ τα θέματα της διαφθοράς έπονται και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Και εδώ παρατηρούμε ξανά αυτήν την αντιφατικότητα την οποία επισημάναμε.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 14) το ΠΑΣΟΚ με 19,6% θεωρείται ικανότερο απ’ τη ΝΔ (18%) να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της οικονομίας. Βέβαια εδώ με μεγάλη διαφορά 50,2% πρώτος έρχεται ο… «ΚΑΝΕΝΑΣ»!

Αντίθετα στην ευθεία σύγκριση Καραμανλή – Παπανδρέου για την οικονομία, ο Καραμανλής (ΠΙΝΑΚΑΣ 15) προηγείται με 37,9%, έπεται ο… «ΚΑΝΕΝΑΣ» με 31,9% και μετά είναι ο Γιώργος με 28,7%!

Χαρακτηριστικό επίσης της βαθιάς πολιτικής κρίσης είναι και τα στοιχεία (ΠΙΝΑΚΕΣ 16 και 17) για τον βαθμό αισιοδοξίας – απαισιοδοξίας των πολιτών.

Αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας δηλώνουν το 36,4% των ερωτηθέντων και απαισιόδοξοι το 62,9%.

Επίσης αισιόδοξοι για το μέλλον το δικό τους δηλώνουν το 55,9% και απαισιόδοξοι το 43,4%.

Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 18) τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης αποδοκιμάζει το 63,9% των ερωτηθέντων και μόνο το 29,4% τους βρίσκει σωστούς.

Απ’ την άλλη μεριά (ΠΙΝΑΚΑΣ 19), το 35,6% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως αν ήταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε με τον ίδιο τρόπο την οικονομική κρίση, το 32,3% πιστεύει ότι θα την αντιμετώπιζε χειρότερα και μόνο το 28,5% εκτιμά ότι θα έκανε καλύτερους χειρισμούς…


Σχολιάστε εδώ