Με απόφαση-φάντασμα του Μπασιάκου δόθηκαν τα «φιλέτα» στον Εφραίμ!

Αυτό προκύπτει από μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσαν 7 δικαιούχοι ακτήμονες της περιοχής, οι οποίοι μένουν στον… δρόμο γιατί το κράτος ήθελε να κάνει… ρουσφέτι στον Εφραίμ.

Συγκεκριμένα, με τη μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που κατέθεσαν 7 κάτοικοι της Νέας Ραιδεστού, καταγγέλλεται ο πρωτοφανής εμπαιγμός που υφίστανται εκ μέρους του Δημοσίου, το οποίο προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για να εμφανίσει ως νόμιμη τη μεταβίβαση οικοπέδων που αυτοί δικαιούνται στη Μονή Βατοπεδίου!

Ειδικότερα, οι 7 πολίτες με την αναφορά τους ζητούν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου (2612 – 2613 – 2614 / 2006) με τις οποίες κρίνονται δικαιούχοι στεγαστικής αποκατάστασης. Τόνιζαν μάλιστα ότι στις 6/2/2006 άλλοι 5 συνδημότες τους, που είχαν παρόμοια δικαστική απόφαση, είχαν πάρει οικόπεδα έκτασης 540 έως 720 τ.μ. το καθένα και είχαν καλύψει τις ανάγκες τους.

Όπως τονίζουν στη μηνυτήρια αναφορά τους οι 7 κάτοικοι της Ραιδεστού, είχαν ζητήσει από τη Διεύθυνση Πολιτικής Γης (αρ. πρωτ. 2465/06) να παραχωρηθούν και σ’ αυτούς οικόπεδα κατ’ εφαρμογήν της δικαστικής απόφασης. Ο αρμόδιος διευθυντής, όμως, κ. Βόλης τους απάντησε αρνητικά, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:

«Όπως προκύπτει από τα όσα ανωτέρω έχουν εκτεθεί, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιήσουμε στα εξής αιτήματα ακτημόνων στον εν λόγω συνοικισμό καθ’ όσον:

– Δεν υπάρχουν πλέον άλλα διαθέσιμα οικόπεδα.

– Λόγω της μεγάλης υπεραξίας που απέκτησαν (αντιπαροχή) δεν θα διενεργηθεί στο μέλλον άλλη διανομή».

Οι κάτοικοι όμως επιμένουν ότι υπάρχουν ακόμα 30 οικόπεδα και με νέο έγγραφό τους (1/9/2006) ζητούν να ενημερωθούν για την τύχη τους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Διεύθυνση Γης Θεσσαλονίκης.

Η απάντηση της Διεύθυνσης Γης στις 13/10/2006 ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Με την αριθμ. 3822/25/1/06 απόφαση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανατέθηκαν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου διαθέσιμα οικόπεδα του συνοικισμού Ν. Ραιδεστού και με την αρ. 2355/3/5/06 απόφαση ΝΘ σε εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης σημειώθηκε η μεταβολή στα κτηματολογικά στοιχεία ΟΔ του εν λόγω συνοικισμού, έτους 1970-71, και εγράφησαν συνολικά 16 διαθέσιμα οικόπεδα στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, και με βάση τα κυρωμένα κτηματολογικά στοιχεία ΟΔ συνοικισμού Ν. Ραιδεστού έτους 1970-71, είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα οικόπεδα παρά μόνο ένα και όχι 30, όπως αναφέρεται, το οποίο οικόπεδο προορίζεται να καλύψει ανάγκες του δήμου ή του Δημοσίου».

Εδώ δηλαδή γίνεται για πρώτη φορά λόγος για το ότι τα οικόπεδα που έπρεπε να δοθούν στους δικαιούχους ακτήμονες μεταβιβάστηκαν στην ΚΕΔ!

Θορυβημένοι οι πολίτες ζήτησαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αναφέρουν, την απόφαση αυτή του υπουργού. Όμως από την Αθήνα τους είπαν ότι δεν… υπάρχει και να την ψάξουν στο ΦΕΚ. Για να βρουν… άκρη έστειλαν τον δικηγόρο τους στην Αθήνα, ενώ οι ίδιοι πήγαν στον δήμαρχο Θέρμης και του ζήτησαν εξηγήσεις.

Έκπληκτοι, όπως λένε χαρακτηριστικά, ακούσανε από το στόμα του δημάρχου ότι εν αγνοία του και με τρόπο αδιαφανή «αφαιρέθηκαν» τα ανωτέρω οικόπεδα από τον δήμο τους και ανατέθηκαν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για να τα πουλήσει ή να τα ανταλλάξει με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Ότι ήδη η ΙΜ Βατοπεδίου έβγαζε σε δημοπρασία τα οικόπεδα και ότι η συμφωνία για το θέμα είναι σε απίστευτο βαθμό σκανδαλώδης, διότι είναι αδιαφανείς οι όροι της.

Τους συμβούλευσε προσέτι να ξεχάσουνε το θέμα, γιατί η απόφαση αυτή έχει ληφθεί από πολύ ψηλά, από το γραφείο του ιδίου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, που μέσω του ιδιαιτέρου του συνήψε τη συμφωνία με τη Μονή Βατοπεδίου και δεν είχαν καμία ευθύνη ούτε ο ίδιος ούτε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, τον οποίο κάλυψε έτσι πλήρως.

Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία Γης έστειλε στους 7 πολίτες έγγραφο με το οποίο τον ενημέρωνε ότι είχε ζητήσει την απόφαση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Το έγγραφο ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγγράφων σας παρακαλούμε να μας στείλετε αντίγραφο της αρ. 3822/25/1/05 απόφασης υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΦΕΚ δημοσίευσής της, με την οποία ανατέθηκαν στην ΚΕΔ σύμφωνα με τον νόμο 973/1979 διαθέσιμα τεμάχια των συνοικισμών Καρδίας, Ν. Ραιδεστού, Πανοράματος και Ωραιοκάστρου του νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απάντηση στην από 1/9/2006 αίτηση-αναφορά της Γεωργίας Ντισλή του Δημητρίου κ.λπ.».

Από την απάντηση αυτή οι 7 πολίτες αντιλήφθηκαν αφενός ότι η ημεροχρονολογία της υπουργικής απόφασης είναι διαφορετική από αυτήν που αναφερόταν στην προηγούμενη από 23/10/06 απάντηση της ιδίας υπηρεσίας, δηλαδή, ενώ αναφερόταν ως ημερομηνία της απόφασης η 25/1/2006, στο παρόν έγγραφο αναφέρεται η 25/1/2005, δηλαδή έναν χρόνο παλαιότερη, αφετέρου ότι στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου δεν ανατέθηκαν μόνο οικόπεδα του δήμου τους, αλλά και άλλων δήμων, με τεράστια οικοπεδική αξία, εν ολίγοις, τα «φιλέτα» της πόλης.

Στο μεταξύ η δικηγόρος των 7 πολιτών κ. Σωτηροπούλου, που είχε έρθει στην Αθήνα, πήγε στο Εθνικό Τυπογραφείο και ζήτησε το ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης. Εκεί πληροφορήθηκε ότι δεν υπάρχει ΦΕΚ! Ότι δηλαδή η απόφαση δεν είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης!

Άρα τα όσα έγιναν με βάση αυτήν ήταν παράνομα και όλες οι πράξεις θα έπρεπε να ακυρωθούν!

Η δικηγόρος μετέβη μετά απ’ αυτό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ζήτησε από τη διευθύντρια κ. Μαντέλλη την απόφαση του υπουργού. Τότε αυτή της είπε:

«Εγώ δεν μπορώ να σας δώσω αυτήν την απόφαση. Αυτήν την απόφαση την έχει υπογράψει ο ίδιος ο Μπασιάκος. Θα ρωτήσω την πολιτική ηγεσία πρώτα και, αν συμφωνήσει, τότε μόνο θα σας τη δώσω. Βγείτε έξω και περιμένετε να μιλήσω με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου να ζητήσω την άδειά του».

Εντέλει, όχι μόνο απόφαση δεν πήρε η δικηγόρος, αλλά, όπως λένε στη μηνυτήρια αναφορά τους οι 7 ακτήμονες, δόθηκε εντολή να τη βγάλουν έξω από το κτίριο!

Με βάση τη μη δημοσιευθείσα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση έγινε η ανταλλαγή των οικοπέδων που αφορούσαν τις εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας, αλλά και τα ακίνητα του νομού Θεσσαλονίκης που πουλήθηκαν στην ΑΝΘΕΜΙΑ ΑΕ. Βέβαια για να μην υπάρχει νομικό πρόβλημα, στο τέλος του 2006 η νομοθεσία άλλαξε και δεν απαιτείται τέτοιου είδους αποφάσεις να δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ