ΚΤΗΜΑΤΟλογικά

Ησυχία, τάξη
και… ανασφάλεια

Ήρεμα τα πράγματα και αυτήν την εβδομάδα στα Κτηματολογικά Γραφεία, δέκα εργάσιμες πριν από το τέλος (λέμε τώρα!) της προθεσμίας. Επισκεφθήκαμε πέντε από αυτά. Οι υπάλληλοι διαμαρτύρονται γιατί τα ωράρια τους έχουν γίνει λάστιχο, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται πάντα σωστά (όταν δίνονται) και σε πολλές περιπτώσεις τα γραφεία είναι άδεια. Πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα για διάστημα αρκετών ωρών υπήρχε μονοψήφιος αριθμός πολιτών. Το ίδιο και πολλά απογεύματα. Υπάρχει μια «ανασφάλεια» εκ μέρους των αρμοδίων. Αν αυτό είναι η γνωστή ηρεμία πριν από την «καταιγίδα»… δηλώσεων. Θα δούμε από την επόμενη εβδομάδα το γνωστό θέαμα ή… όσοι ήταν να κάνουν δηλώσεις τις έκαναν; Σε λίγες ημέρες η εταιρεία θα ανακοινώσει κάποια στατιστικά και θα λάβει τις τελικές τις αποφάσεις, κλείνοντας έναν κύκλο μισού έτους. Απομένουν ακόμα σαράντα ημέρες και για τους ομογενείς….

Από τον Καναδά με αγάπη…

Εν τω μεταξύ στελέχη των ελληνικών κοινοτήτων από το Μόντρεαλ, το Τορόντο και το Βανκούβερ παρακολούθησαν τετραήμερο σεμινάριο εκπαίδευσης στα γραφεία της εταιρείας με σκοπό την εξοικείωση στη συμπλήρωση των δηλώσεων ιδιοκτησίας, ώστε τα στελέχη να μπορούν να δίνουν αρχικές οδηγίες στα μέλη τους σχετικά με το πρόγραμμα κτηματογράφησης των 107 περιοχών. Ο επόμενος κύκλος ενημέρωσης των ομογενών, που θα αφορά εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ωκεανίας και της Αμερικής, θα ολοκληρωθεί έως τις 21 Νοεμβρίου. Η διαδικασία δεν σταματά στην υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας, αλλά συνεχίζεται με τη βʼ φάση της κτηματογράφησης, στην οποία θα γίνει επεξεργασία των δηλώσεων και κυρίως η ανάρτηση των συλλεχθέντων στοιχείων.
Τότε, θα πρέπει και πάλι να συμμετάσχουν όλοι οι δικαιούχοι, ελέγχοντας το περιεχόμενο των αναρτήσεων και υποβάλλοντας ενστάσεις ή αιτήσεις διόρθωσης.

Τάδε έφη… Σοφία

Με παρέμβαση της στην «Απογευματινή» η πολιτικός και δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «δόθηκε μεν παράταση στο Κτηματολόγιο αλλά καθημερινά συνεχίζονται να αναφύονται προβλήματα. Για παράδειγμα η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου διαμαρτύρεται γιατί, κατά την άποψή τους, οι δυσλειτουργίες του Κτηματολογίου κατέληξαν σε τροχοπέδη για τον τουρισμό του νησιού, καθώς ξεκίνησε με ασφυκτικές προθεσμίες μέσα στο καλοκαίρι». Μάλιστα, ασκεί σκληρή κριτική στην Κτηματολόγιο, αναφέροντας πως «είναι προφανές πως η εταιρεία που ανέλαβε το έργο δεν κόπιασε καθόλου ώστε να βρεθεί ένα δίκαιο σύστημα καταγραφής και πληρωμής. Υιοθέτησε το ενιαίο κτηματόσημο, επιλέγοντας την εύκολη αλλά όχι τη δίκαιη λύση. Απέφυγε δηλαδή να μπει στον κόπο να λάβει υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Επιπλέον η καταβολή των 35 ευρώ ανά δικαίωμα προκάλεσε πολλαπλές χρεώσεις για το ίδιο ακίνητο. Ο πρόχειρος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η πολύ σοβαρή αυτή διαδικασία προκάλεσε ουρές και πολύωρες αναμονές». Όταν τα λέει όλα αυτά πρώην βουλευτής του κόμματος που κυβερνάει, καταλαβαίνετε…

Γόρδιος Δεσμός

Την περασμένη εβδομάδα γράφαμε πως μια από τις αστοχίες όσων «διαχειρίζονται» το Κτηματολόγιο ήταν και η σχέση του με τις τράπεζες. Μάλιστα έγιναν και καταγγελίες πως οι τράπεζες μετακύλισαν και το 35άρι στους πολίτες μέσω των εξόδων δανείου. Αυτό που αποκαλύπτουμε σήμερα είναι πως ορισμένες (προς το παρόν) τράπεζες χρεώνουν και με έξοδα διαχείρισης (σχεδόν τα διπλάσια από το Τέλος Κτηματογράφησης) όχι για τα νέα προγράμματα που κυλούν τώρα, αλλά για τα παλαιά! Δηλαδή για τα προγράμματα της προηγούμενης δεκαετίας. Το τραγικό είναι πως ακόμα η Κτηματολόγιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους πολίτες γι’ αυτά. Δηλαδή το πρόβλημα είναι διπλό. Πρώτον εάν είχε εισπράξει από τους πολίτες αυτά τα χρήματα, που υπολογίζονται περίπου σε διακόσια εκατομμύρια ευρώ, θα εισέπραττε χρήματα από τους τόκους εδώ και χρόνια (εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ) και ενδεχομένως δεν θα ήταν «δέσμια» των σαράντα εκατομμυρίων που (αν πάνε όλα καλά) θα μας δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεύτερον δεν θα είχαμε το παράδοξο οι τράπεζες να «χρεώνουν» στους πολίτες – δικαιούχους των παλαιών προγραμμάτων το τέλος το οποίο η εταιρεία δεν τους το έχει ζητήσει καν.

Μαστίγιο ποτέ,
μόνο καρότο…

Ακόμα όμως και να αρχίζει να το ζητάει, χρειάζονται τουλάχιστον δέκα χρόνια για να εισπραχθεί από τις εφορίες, οπότε εν τω μεταξύ οι τράπεζες τοκίζουν υπέρ τους τα χρήματα τα οποία έπρεπε οι ίδιες εδώ και χρόνια να έχουν δώσει στο κράτος. Μπέρδεμα, ξέρω. Και βρήκαν και την εποχή να το κάνουν.
Και να ‘ταν μόνο αυτό; Όχι μόνο δεν έχουν κάνει ακόμα αυτό για το οποίο είναι υποχρεωμένες από τον νόμο, δηλαδή να δηλώσουν τα εμπράγματα δικαιώματα (υποθήκες κ.λπ.) που κατέχουν καθώς και να πληρώσουν γιʼ αυτά το ποσό που τους αναλογεί, αλλά δεν φαίνεται και στον ορίζοντα ότι θα το πράξουν. Όσο βλέπουν ότι το κράτος είναι ελαστικό απέναντί τους, τόσο κωλυσιεργούν. Σου λέει, τι θα μας κάνει το Δημόσιο, θα μας…. «αφαιρέσει» τα δικαιώματα; Αδύνατον. Το πολύ πολύ να μπει ένα δήθεν πρόστιμο. Μα τα χρήματα από τους τόκους είναι πολλαπλάσια από αυτό. Οπότε… στο «περίμενε» έχουν την Κτηματολόγιο ΑΕ. Χρειάζεται μάλλον νομοθετική πρωτοβουλία, συνεργασία υπουργών και αυστηρότητα.


Σχολιάστε εδώ