«Κραχ» στα νοσοκομεία – Ώρα για τον «ιατρό-συνεργάτη»

Το ντόμινο κατάρρευσης του συστήματος εφημεριών σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία ξεκίνησε. Το Αττικόν έδωσε το έναυσμα ενός προαναγγελθέντος νοσοκομειακού «κραχ» λόγω λογικής αδυναμίας του υπάρχοντος ελλιπούς και υπό «burn out» προσωπικού να βγάζει εις πέρας και αμισθί τις αναγκαίες εφημερίες και να εργάζεται περισσότερο από το προβλεπόμενο ωράριο που θέτει η Κοινοτική Οδηγία και αναγνωρίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το υπουργείο Υγείας ομολογεί ανικανότητα και αδυναμία, μετακυλίει την ευθύνη στους διορισμένους από αυτό διοικητές νοσοκομείων, και το εκρηκτικό μείγμα στο ΕΣΥ απειλεί το κράτος πρόνοιας.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε έξω από τα δόντια. Δεν πάει άλλο. Η λύση δεν έρχεται όσο δεν προσλαμβάνεται προσωπικό να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις. Χρειάζεται μια ριζοσπαστική και τίμια ιδέα να αλλάξει τον ρου της επερχόμενης διάλυσης του ΕΣΥ. Προτείνεται λοιπόν η εισαγωγή του θεσμού «ιατρού-συνεργάτη». Οι ιατροί-συνεργάτες, επιστήμονες που δεν μπόρεσε να απορροφήσει το εθνικό σύστημα και απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να συνδέονται πλέον με συμβάσεις με τις κλινικές του ΕΣΥ και να ανακουφίζουν το ασθμαίνον σύστημα εφημεριών. Το δημόσιο σύστημα υγείας αποτινάσσει έτσι τον συντηρούμενο κλειστό του χαρακτήρα, ανοίγεται στον πολίτη, ανοίγεται στην επιστήμη, γίνεται ανταγωνιστικό απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, εκτελώντας χειρουργεία ακόμα και το απόγευμα και, το κυριότερο, αποκαθιστά την τιμή του προσφέροντας εξειδικευμένες, υψηλής ποιότητας και προσβάσιμες υπηρεσίες Υγείας. Είναι ένα πρώτο βήμα ανοικτό προς συζήτηση.

Επίσης, οι εφημερίες πρέπει να ενσωματωθούν στον μισθό των ιατρών του ΕΣΥ και να δοθεί το επίδομα που έλαβαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας σε όλους τους υγειονομικούς. Οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στην τετραετία πρέπει να φτάσουν τις 8.000, ήτοι 2.000 ετησίως.

Τέλος, ας αφήσουν οι γαλάζιοι ριψάσπιδες τα σχέδια και τα προσχέδια για την ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τα φωτογραφικά προεδρικά διατάγματα και ας σκεφτούν την πρόταση για τη δημιουργία Δικτύου Αγροτικών Ιατρείων και συστήματος εφημερίας ανά νομό. Πώς; Με την πρόσληψη μόνιμων ειδικευμένων αγροτικών ιατρών ενταγμένων στο Σύστημα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και με τη σταδιακή κατάργηση του θεσμού του Αγροτικού Ανειδίκευτου Ιατρού.

Λύση υπάρχει… Τη θέλουν;


Σχολιάστε εδώ