«Καμπανάκι» για λειψυδρία

Προς το παρόν υπάρχει ένας άτυπος σχεδιασμός αντιμετώπισης της κατάστασης, ωστόσο η προοπτική επιδείνωσης του φαινομένου επιβάλλει αυξημένη εγρήγορση και προβληματίζει έντονα τους υπεύθυνους στην ΕΥΔΑΠ και την κυβέρνηση.

Ήδη, στο πλαίσιο αυτό, η λίμνη του Μαραθώνα με το διαρκώς μειούμενο υδατικό απόθεμα, τροφοδοτείται εδώ και μέρες από την Υλίκη.

Η όλη διαδικασία όμως έχει τεράστιο κόστος, επειδή οι τεχνικοί της ΕΥΔΑΠ αναγκάζονται να αντλούν νερό από βάθος 68 περίπου μέτρων και να το ανεβάζουν στα 240 μέτρα ύψος, προκειμένου να διασφαλίζεται έτσι η απαραίτητη πίεση και ροή προς το δίκτυο.

Μέσα στο επόμενο 15νθήμερο έχει προγραμματιστεί από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να εξεταστεί συνολικά και σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα και να αναζητηθούν λύσεις. Εάν πάντως συνεχιστεί κι άλλο η ανομβρία, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα άντλησης αποθεμάτων από τον υδροφόρο ορίζοντα με την ενεργοποίηση ενός δικτύου γεωτρήσεων που προβλέπεται να αποδίδει από 350 έως 500.000 κυβικά μέτρα την ημέρα.

Κι όλα αυτά τα σχέδια έκτακτης ανάγκης εξετάζονται την ώρα που η κατανάλωση νερού στο Λεκανοπέδιο δυστυχώς καλπάζει, παρά τις πανταχόθεν εκκλήσεις για λελογισμένη χρήση και αποφυγή της σπατάλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, η ημερήσια κατανάλωση στην Αττική έχει φτάσει σήμερα τα 1.350.000 κ.μ. από το 1.200.000 κ.μ., που ήταν πριν από έναν χρόνο.

Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 30% και στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται ότι θα επιβληθούν βαριές ποινές και πρόστιμα όχι μόνο σε σπάταλα νοικοκυριά, αλλά κυρίως σε μεγάλους καταναλωτές.


Σχολιάστε εδώ