Καλά τώρα… ανακάλυψαν ότι έχουν τον Βαλλιανάτο;
ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι για το θέμα του Γρηγόρη Βαλλιανάτου περισσεύει η υποκρισία. Και ξαφνικά, ενώ κανείς δεν μιλούσε για κάτι που γνώριζαν εδώ και αρκετούς μήνες, άρχισαν τους πανηγυρισμούς γιατί δήθεν διακόπηκε η εργασιακή του σχέση ως επικοινωνιολόγου, χωρίς βέβαια να διευκρινίζεται αν πράγματι ήταν σύμβουλος του προέδρου ή σύμβουλος του Κινήματος, με πιθανότερο το πρώτο, αφού είναι γνωστή η φιλία που τους συνδέει εδώ και περίπου 20 χρόνια, από τότε που ήταν συνεργάτης του στο υπουργείο Παιδείας (1988-1989)…
ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι από τις 21-9-2008 είχαμε γράψει ότι «…έχει ενσκήψει στη Χαριλάου Τρικούπη και ρυθμίζει ό,τι αφορά τον πρόεδρο οργανωτικά, κάνοντας στην άκρη παλαιά και έμπειρα κομματικά στελέχη… Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες, διηύθυνε και κατηύθυνε τα πάντα, είχε τον πρώτο λόγο για τα πάντα, ακόμη και όταν ο Γιώργος πήγε να επισκεφθεί τον Πύργο της ΔΕΘ…»
ΣΤΟ ΙΔΙΟ μάλιστα ρεπορτάζ σημειώναμε ότι «δεδομένης της αντίληψης και της νοοτροπίας που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ και της πικρής εμπειρίας από διάφορα στελέχη που κατά καιρούς επιβάλλει ο Γιώργος, δεν έχει μείνει ασχολίαστη η ξαφνική επιβολή του Βαλλιανάτου στα οργανωτικά του Κινήματος… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το σύνθημα που κυκλοφορεί, προς το παρόν ψιθυριστά, είναι αυτό που έχει ακουστεί και για άλλα στελέχη που χώνονταν παντού… «Το κόμμα και το κράτος είναι ο Βαλλιανάτος»!!!
Εκ των υστέρων οι αντιδράσεις
ΕΠΙΣΗΜΩΣ πάντως δεν διατυπώθηκαν από κανέναν αντιρρήσεις, ούτε υπήρξαν αντιδράσεις για την παρουσία του Βαλλιανάτου, ο οποίος θα πρέπει να επισημανθεί ότι, εκτός από την επαγγελματική ιδιότητα του επικοινωνιολόγου, ήταν και πολιτικός φίλος του Κινήματος και γιʼαυτό άλλωστε το 2005 είχε συμμετάσχει στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου είχε μιλήσει και είχε διατυπώσει με σαφήνεια τις γνωστές θέσεις του για το όνομα των Σκοπίων και τη δήθεων «Μακεδονική μειονότητα» χωρίς κανένας να φέρει αντίρρηση.
ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ επίσης σε ένα μικρό σχόλιο είχαμε σημειώσει ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσληψή του ως συνεργάτη του προέδρου στη Βουλή, η οποία όμως φαίνεται ότι δεν ευοδώθηκε…. και είχε την εξέλιξη που όλοι ξέρουμε μετά τα όσα είπε σε τηλεοπτική εκπομπή.
Υποκρισία
ΤΟ ΠΑΣΟΚ, μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε με μια ολιγόλογη ανακοίνωσή του σημειώνει απλώς ότι «λόγοι δεοντολογίας επιβάλλουν τη διακοπή της επαγγελματικής σχέσης του» γιατί εξέφρασε τις προσωπικές του πολιτικές θέσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και βεβαίως αμέσως μετά άρχισαν οι πανηγυρισμοί για την αποπομπή του, γι’ αυτό άλλωστε και σημειώνουμε ότι περισσεύει η υποκρισία μεταξύ των στελεχών του Κινήματος….
Πανηγυρίζουν λοιπόν βουλευτές, στελέχη, αλλά και απλοί ψηφοφόροι, για την «εκπαραθύρωση» του συμβούλου του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αναμφίβολα είδε μια προσωπική του επιλογή να τον εκθέτει ανεπανόρθωτα και ως ηγέτη, αλλά ταυτόχρονα να εκθέτει και το ΠΑΣΟΚ. Κατάφερε δηλαδή μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή να θολώσει την εικόνα κυρίως του προέδρου και του κόμματος αναφορικά με το εθνικά ευαίσθητο θέμα του Σκοπιανού και αυτό δεν έπρεπε να μείνει αναπάντητο.
Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, έλεγε συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, το ότι πρόταξε με έμφαση την προσωπική του άποψη και επέμεινε σε αυτήν, ότι δηλαδή στην Ελλάδα υπάρχει «Μακεδονική μειονότητα» και πως τα Σκόπια μπορούν να λέγονται «Μακεδονία», υποτιμώντας το γεγονός ότι τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου είναι σύμβουλος, όσο και το ΠΑΣΟΚ, που τον πλήρωνε, υποστήριζαν τα τελείως αντίθετα και οι θέσεις που έχουν εκφράσει αποτέλεσαν «εθνική κόκκινη γραμμή» για τη διαπραγμάτευση στο Σκοπιανό. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και βουλευτές που υποστήριζαν ότι με την εμφάνισή του και μόνο στην εκπομπή «Αποκαλυπτικό Δελτίο», με τα όσα είπε, με τον τρόπο που εκφράστηκε, απέτυχε ως επικοινωνιολόγος, ως σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου και δεν μπόρεσε βεβαίως να δικαιολογήσει τον μισθό που έπαιρνε από τα ταμεία του Κινήματος. Εκείνο πάντως που θα πρέπει να επισημανθεί είναι η σιωπή του Γ. Παπανδρέου στο θέμα της αποπομπής του Βαλλιανάτου. Ανέθεσε μάλιστα το θλιβερό καθήκον της ανακοίνωσης της απόλυσης στον γραμματέα του Κινήματος Γιάννη Ραγκούση. Και βέβαια δεν πρέπει να αγνοηθούν οι ευθύνες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό το απαράδεκτο και προσβλητικό θέαμα που παρουσίασε ένας σύμβουλός του τη στιγμή που η Ελλάδα δίνει έναν δύσκολο αγώνα για το Σκοπιανό και το θέμα του ονόματος. Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο Γ. Παπανδρέου, που το τελευταίο διάστημα κερδίζει πολιτικά πόντους, αδίκησε και πάλι τον εαυτό του και το κόμμα του με τη λάθος επιλογή που έκανε. Διάλεξε λάθος πρόσωπο για λάθος θέση, γιατί έπρεπε να έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι είναι αμιγώς πολιτική πράξη και μάλιστα πράξη υπευθυνότητας η επιλογή συνεργάτη και συμβούλου. Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του βρίσκονται σε καθοριστική καμπή και ανάκαμψη μετά από 7 «πέτρινα χρόνια». Οι εξετάσεις που δίνει ο ηγέτης και δυνάμει πρωθυπουργός στην επιλογή προσώπων είναι καθοριστικές για τις επιλογές που θα κάνει για υπουργούς και διοικητές οργανισμών.