Ισόβιο αφεντικό της Εθνικής ο Αράπογλου!

Οι ευθύνες της πολιτικής εξουσίας είναι τεράστιες, καθώς επέτρεψε στον κ. Τάκη Αράπογλου να ισχυροποιήσει σε τέτοιο βαθμό τη θέση του, που να συμπεριφέρεται (και ενδεχομένως να είναι) ως κυρίαρχος του παιγνιδιού και να αγνοεί τους πάντες και τα πάντα, ακόμη και στις τωρινές δύσκολες ώρες που περνά η οικονομία μας και οι εργαζομένοι. Έως και το 50% των μετοχών φαίνεται να ελέγχουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που αποσύρθηκαν κατά την κρίση και τώρα μαζικά αγοράζουν τις φτηνές μετοχές.

Και ποντάρει σ’ αυτούς, γι’ αυτό και θεωρεί τον εαυτό του… ακούνητο, από τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο, η κυβέρνηση εν προκειμένω, δεν ελέγχει το αναγκαίο ποσοστό, για να αποπέμψει τον Αράπογλου, που η ίδια διόρισε και σήμερα έχει αυτονομηθεί, και να βάλει άλλον διοικητή. Κι όμως μπορεί, αν τα Ταμεία αγοράσουν μετοχές.

Οι ευθύνες πάντως βαρύνουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που πρώτο προχώρησε σε ιδιωτικοποίηση της Εθνικής μας Τράπεζας και στην απελευθέρωση όλου του πιστωτικού συστήματος της χώρας.

Έχει εξασφαλίσει την ισοβιότητά του!

Ενίσχυση της κρατικοποίησης της ΕΤΕ ζητεί ο κ. Σπ. Παπασπύρος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ενώ την ανάγκη να ενταχθεί η Εθνική σε πυρήνα πιστωτικού συστήματος δημόσιας ιδιοκτησίας υπογραμμίζει ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβης. Με τον τρόπο αυτόν σχολίασαν τα δύο συνδικαλιστικά στελέχη το πρωτοσέλιδο του «ΠΑΡΟΝ» της περασμένης εβδομάδας με τίτλο «Κρατικοποίηση τώρα της ΕΤΕ».

Η αδυναμία ελέγχου και παρέμβασης των κυβερνητικών αρμοδίων προς τον κ. Αράπογλου οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός πως φρόντισε με ξένους θεσμικούς επενδυτές να εξασφαλίζει, εφόσον το επιθυμεί, την «ισοβιότητά του» στη θέση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Και όπως πολλοί γνώστες των πραγμάτων επισημαίνουν, «η ΕΤΕ δεν έπρεπε να αφεθεί να φτάσει σε αυτό το σημείο, γιατί τώρα είναι πολύ δύσκολος ο γυρισμός…».

Για τον ρόλο που καλείται τώρα να διαδραματίσει η Εθνική Τράπεζα, ο κ. Παπασπύρος τονίζει στο «ΠΑΡΟΝ»:

«Πρέπει να ενισχυθεί η κρατικοποίηση της ΕΤΕ και ο δημόσιος έλεγχός της, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ένα σημαντικό μερίδιο μετοχών της. Στις παρούσες, δραματικές για την οικονομία, συνθήκες μια ευρύτερα κρατικοποιημένη Εθνική μπορεί να αποτελέσει πολυδύναμο εργαλείο για την υποστήριξη της στεγαστικής πολιτικής, των δανειοληπτών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων δηλαδή ή υποχρεώσεων που πλήττονται ήδη από το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης».

«Ναι» από τα συνδικάτα

Ο κ. Καλύβης υπογραμμίζει τα εξής:

«Η στήριξη των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ με διάφορες μορφές αποτελεί χαριστική στάση προς τους τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτήν τη φούσκα της πλασματικής οικονομίας που πρόσφατα έσκασε.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και από κοινωνική και από οικονομική άποψη, διότι εντάσσεται στο παιχνίδι της συνεχούς διόγκωσης της υπερχρέωσης του κράτους, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Χρειάζεται δημόσια παρέμβαση, αλλά αυτή πρέπει να αφορά άμεσα τη δημιουργία ενός πυρήνα πιστωτικού συστήματος δημόσιας ιδιοκτησίας, στον οποίο πρέπει να ενταχθούν η Εθνική, η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Χρειάζεται επίσης ισχυρός έλεγχος των όρων λειτουργίας του συνόλου των πιστωτικών ιδρυμάτων, όροι που όμως πρέπει να τροποποιηθούν ριζικά».

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις των προέδρων της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ, Γ. Παναγόπουλου και Στ. Κούκου, στο «Π», οι οποίοι συμφωνούν ότι θα πρέπει το κράτος να δημιουργήσει ένα ισχυρό τραπεζικό «διευθυντήριο», με τη συμμετοχή της Εθνικής, της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για να δώσει απάντηση όχι μόνο στη σημερινή κρίση, αλλά και στην ασύδοτη κερδοσκοπία των τραπεζιτών εις βάρος της κοινωνίας.

«Ιδιαίτερα τώρα, την εποχή της κρίσης και της φθηνής αποτίμησης της μετοχής, είναι ευκαιρία να περάσει η Εθνική Τράπεζα εξ ολοκλήρου στον έλεγχο του Δημοσίου. Και στον ιδιοκτησιακό και στον επιχειρησιακό έλεγχο», τονίζει ο κ. Παναγόπουλος. «Τώρα που όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήταν μύθος πως οι αγορές μπορούν να αυτορρυθμίζονται, είναι αναγκαίο η Εθνική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα να περάσουν σε κρατικό έλεγχο, για να έχει το κράτος στη διάθεσή του ένα ισχυρό εργαλείο πολιτικής. Τα 5 δισ. ευρώ που θα προσφέρει στις τράπεζες το Δημόσιο είναι αναγκαίο να έχουν αντιστοιχία με ιδιοκτησιακά δικαιώματα, δηλαδή να εκδοθούν κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές, και αυτό κατεξοχήν ισχύει για την Εθνική».

Από την πλευρά του, ο κ. Κούκος τονίζει ότι «οι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα μας έχουν αρχίσει να αγγίζουν την πραγματική οικονομία και να πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Όπως όλα δείχνουν, το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας μένει ασυγκίνητο και οι τραπεζίτες επιδιώκουν να διατηρήσουν τα υπέρογκα κέρδη τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση την οικονομική στήριξη των τραπεζών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αυτό που πρέπει να αναζητηθεί είναι ο ρόλος του κράτους και η παρέμβασή του στις εξελίξεις».

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ συμφωνεί ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει το εργαλείο παρέμβασης που διαθέτει, ελέγχοντας τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες, δηλαδή την Εθνική, την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες πρέπει να υποχρεωθούν να διαδραματίσουν έναν κοινωνικό ρόλο σε όφελος της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών. Η Εθνική Τράπεζα, που έχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά, δεν έχει δικαίωμα να συμπεριφέρεται όπως οι άλλες τράπεζες. Είναι χρέος της κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό να υποχρεώσει τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να αλλάξει στάση και συμπεριφορά και παράλληλα να προχωρήσει σε ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της τράπεζας».


Σχολιάστε εδώ