Θέλουν να ελπίζουν…

ΤΑ… Χειρότερα έπονται. Όλες οι ενδείξεις και οι προβλέψεις συγκλίνουν στο ότι οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι μπροστά μας και ότι το 2009 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά. Η ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει μείωση της ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας, ωστόσο στην κυβέρνηση παρηγορούνται με το γεγονός ότι η κατάσταση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι χειρότερη. Παράλληλα, μετά τη «χαλάρωση» του Συμφώνου Σταθερότητας, αναζητούν τα περιθώρια για (μεγαλύτερες) κοινωνικές παροχές, αν και ο υπουργός Οικονομίας προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Πάντως από την Κομισιόν επισημαίνεται ότι το ύψος του ελλείμματος της χώρας μας δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση μεγάλες παρεκκλίσεις από τον κεντρικό σχεδιασμό. Την ίδια στιγμή, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (Σουφλιάς, Μεϊμαράκης, Αβραμόπουλος, Λιάπης…), αλλά και γαλάζιοι συνδικαλιστές (Πουπάκης, Ταυρής) ζητούν αλλαγή πολιτικής με τη λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε το κράτος να πάρει στα χέρια του τον έλεγχο της οικονομίας, πάγωμα των δανείων και προστασία των καταναλωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ και τα άλλα κόμματα καταγγέλλουν τον ρόλο των τραπεζών. Οι διοικήσεις των τελευταίων δεν έχουν αποφασίσει αν θα κάνουν χρήση του πακέτου των 28 δισ. και προσπαθούν να πετύχουν πιο ευνοϊκούς όρους από την κυβέρνηση.
Ψηλά ο πήχης
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ για μια νέα εποχή στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη δημιουργεί η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στην Προεδρία της Αμερικής. Πέραν του Ατλαντικού επικρατεί ευφορία, αλλά και στην Ευρώπη υπάρχει αισιοδοξία μετά την οδυνηρή εμπειρία που είχαν από τη διακυβέρνηση Μπους. Στις πρώτες δηλώσεις του ο Ομπάμα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και είπε ότι ίσως χρειαστούν δύο τετραετίες για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα. Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα απεμπολήσουν το δικαίωμά τους να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα επιδιώξει τον διάλογο και τη συναίνεση στα μεγάλα διεθνή ζητήματα. Στην Αθήνα ελπίζουν περισσότερο στον αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν, ο οποίος στο παρελθόν έχει εκφράσει θέσεις που προσεγγίζουν τα ελληνικά συμφέροντα. Με εξαίρεση μόνο το ΚΚΕ που έσπευσε να σημειώσει ότι δεν τρέφει κανενός είδους αισιοδοξία για την «αλλαγή» στην κορυφή των ΗΠΑ.
Αντιδράσεις
ΧΩΡΙΣ… εκπλήξεις, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Από τις πρώτες καταθέσεις προκύπτουν ευθύνες για τον υφυπουργό Εξωτερικών Π. Δούκα, ως προς τον τρόπο που χειρίσθηκε το θέμα της Βιστωνίδας. Οι δύο εισαγγελείς που είχαν υποβάλει την παραίτησή τους καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο του αποφάσισαν να επιστρέψουν στο δικαστικό σώμα, αλλά όχι και στη διερεύνηση της υπόθεσης. Είχαμε και παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη που είπε ότι θα ήταν καταστρεπτικό αν αμφισβητούνταν τα χρυσόβουλα με τα οποία έχουν παραχωρηθεί εκτάσεις σε Μοναστήρια. Στις πρώτες -μετά την παραίτησή του- τηλεοπτικές συνεντεύξεις ο Θ. Ρουσόπουλος κινήθηκε στη γνωστή γραμμή. Ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση της ανταλλαγής των εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου, ότι οι αρμόδιοι υπουργοί κινήθηκαν με βάση τους υφιστάμενους νόμους. Απέκρουσε τις κατηγορίες περί «πλουτισμού», υποστηρίζοντας ότι απέκτησε τα σπίτια με τις υψηλές αμοιβές που είχε ο ίδιος και η σύζυγός του. Πάντως οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις του προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στη συντριπτική πλειοψηφία τους αρνητικές.
Ενδιαφέρον
ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ τους 35 οι υποψήφιοι που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για την «Ολυμπιακή». Μεταξύ αυτών υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες, επιχειρηματικοί όμιλοι κ.ά. που κατέθεσαν προσφορές για το πτητικό έργο, την τεχνική βάση και την επίγεια εξυπηρέτηση. Στο μεταξύ ψηφίσθηκε στη Βουλή, μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο νόμος του υπουργείου Μεταφορών που αφορά την τακτοποίηση των εργαζομένων της εταιρείας (συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις κ.λπ.). Οι ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2009.
ΑΡΝΗΤΙΚΗ για τα Σκόπια είναι η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου τονίζεται ότι η γειτονική χώρα δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ και χαρακτηρίζει θεμελιώδους σημασίας το ανεπίλυτο ζήτημα της ονομασίας.
Εξίσου απογοητευτική είναι και για την Τουρκία η αντίστοιχη έκθεση, με την Επιτροπή να παρατηρεί ότι τον τελευταίο χρόνο σημείωσε ελάχιστη πρόοδο ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της. Ακόμη γίνεται αναφορά (με θετικό τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα) στα ζητήματα του Πατριαρχείου, των παραβιάσεων του εναέριου χώρου μας στο Αιγαίο κ.ά.
ΤΟ ενδεΧΩμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να στοιχειώνει τα όνειρα των στελεχών του ΣΥΝ. Η δήλωση του Λ. Κύρκου που χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων προκάλεσε τη δυσφορία της ηγεσίας που έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό. Δυσφορία που έγινε πιο έντονη μετά την παρέμβαση του Μιχ. Παπαγιαννάκη που έσπευσε να συμφωνήσει με τον Λ. Κύρκο. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από όλους να τον αφήσουν να κάνει τη δουλειά του και ότι για ένα κομμάτι εξουσίας δεν μπορεί να ξεχαστεί το «καταστροφικό παρελθόν» του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ