Εισαγγελέας για τα καύσιμα

Εισαγγελική έρευνα προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Π» για την έρευνα που διεξάγει εδώ και… αιώνες η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αγορά καυσίμων. Το «Π» αποκάλυψε το κείμενο της εισήγησης για την επιβολή προστίμων-ρεκόρ στην BP και στη Shell, επειδή διαπιστώθηκε ότι ακολουθούσαν συντονισμένη πολιτική παροχής εκπτώσεων στους βενζινοπώλες.

Καταναλωτική οργάνωση υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά με βάση το δημοσίευμα του «Π» και ήδη διενεργείται έρευνα από αρμόδια στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων με εισαγγελική εντολή, για να διαπιστωθεί αν κάποιοι αποκόμισαν αθέμιτο πλούτο από καταχρηστικές πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών, αλλά και για να αξιολογηθεί ποινικά ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην υπόθεση. Αν, δηλαδή, με τις πράξεις και παραλείψεις της άφησε ελεύθερο το πεδίο σε καταχρηστικές πρακτικές που προκαλούν «αφαίμαξη» των καταναλωτών. Ενδιαφέρουσα η έρευνα, ας ελπίσουμε να μην καταλήξει σε άλλη μία αρχειοθέτηση…

Αιφνιδιαστικές εφόδους σε μεγάλες ευρωπαϊκές τσιμεντοβιομηχανίες έκαναν αυτήν την εβδομάδα ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που φαίνεται ότι ετοιμάζει ένα ισχυρό πλήγμα στο καρτέλ του τσιμέντου. Αλήθεια, με την αντίστοιχη έρευνα της δικής μας Επιτροπής Ανταγωνισμού τι ακριβώς έχει γίνει; Πώς και γιατί «αραχνιάζει» και αυτός ο φάκελος στα συρτάρια της Επιτροπής; Κάθε απάντηση δεκτή…

Από τις στήλες του «Π» είχαμε επισημάνει ότι είναι πρόκληση να προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών φοροαπαλλαγή για το μέρος των κερδών τους που θα χρησιμοποιούνται για να πληρώνεται μέρισμα 10% στο Δημόσιο, εάν έχει προσφέρει κεφαλαιακή ενίσχυση με την έκδοση προνομιούχων μετοχών. Η Κομισιόν, μαθαίνουμε, άσκησε ανάλογη κριτική και έτσι η παράγραφος του νομοσχεδίου που προέβλεπε αυτήν την προκλητική φοροαπαλλαγή έχει ήδη εξαφανιστεί από το κείμενο. Του αρέσουν οι παρατηρήσεις του Γ. Αλογοσκούφη, διορθώνεται…

Άλλη μια σκανδαλώδης πρόβλεψη του νομοσχεδίου έδινε τη δυνατότητα στις τράπεζες να δίνουν ως ενέχυρο στεγαστικά δάνεια και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να παίρνουν κρατικά ομόλογα. Και αυτή η ρύθμιση «ξηλώθηκε», μάλλον κατόπιν παρατηρήσεων από τις Βρυξέλλες. Τελικά, οι τράπεζες θα πρέπει να εκχωρούν στο Δημόσιο απαιτήσεις από δάνεια επιχειρήσεων «ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας». Δηλαδή των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Κάτι είναι κι αυτό, τουλάχιστον δεν θα μείνει το Δημόσιο με τον… μουτζούρη στα χέρια.

Δεύτερη φορά δεν άφησε ο υπουργός Οικονομίας τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ Αλ. Μωραϊτάκη να μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, αυτήν τη φορά για το νομοσχέδιο για τις ενισχύσεις στις τράπεζες. Πάγια άποψη του κ. Αλογοσκούφη είναι ότι ο ΣΜΕΧΑ εκπροσωπεί τους μικροχρηματιστές, γι’ αυτό και δεν είναι απαραίτητο να ακούγονται οι απόψεις του στη Βουλή. Στη «Δημοκρατία» ορισμένων φαίνεται ότι φωνή μπορούν να έχουν μόνο τα μεγάλα πορτοφόλια…


Σχολιάστε εδώ