Εθνική κατακραυγή κατά του Αράπογλου!

Ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης εμφανίσθηκε, σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία και τους πολίτες, ως σκληρός εκπρόσωπος του τραπεζικού καρτέλ, υπερασπίζοντας με κυνισμό όλες τις πρακτικές των τραπεζών που εξοργίζουν την κοινωνία, από τα εξωφρενικά «καπέλα» στο κόστος δανεισμού μέχρι τις αυθαιρεσίες στις χρεώσεις και από την εμμονή τους στην παραγωγή υπερβολικών κερδών εις βάρος του κοινωνικού συνόλου μέχρι τα προκλητικά για τον μέσο πολίτη προγράμματα χορήγησης μετοχών στα κορυφαία στελέχη.

Την ώρα που οι συνάδελφοί του σε όλο τον κόσμο θεωρούνται υπεύθυνοι για τη σημερινή κρίση και βλέπουν τις αμοιβές τους να «πετσοκόβονται», ο κ. Αράπογλου ισχυρίσθηκε προκλητικά ότι οι έλληνες τραπεζίτες δεν έκαναν τα ίδια λάθη και υπεραμύνθηκε των προνομίων τους.

Ανέφερε μάλιστα με… νόημα το παράδειγμα της Γαλλίας, μοναδικής χώρας στην Ευρώπη όπου δεν κόπηκαν οι αμοιβές των τραπεζιτών από το κράτος, για να δικαιολογήσει το δίκαιο αίτημα της «συμπαθούς» αυτής τάξης να συνεχίσει να αμείβεται πλουσιοπάροχα, ακόμη και όταν οι τράπεζες θα λαμβάνουν ενισχύσεις από το κράτος. Όταν ρωτήθηκε ειδικά για τα stock options που πλουτίζουν τον ίδιο και την παρέα του, απάντησε μόνο ότι έτσι αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, χωρίς καν να προσπαθήσει να δικαιολογήσει με κάποια επιχειρήματα αυτές τις παροχές.

Στην καίρια ερώτηση του Αντώνη Σαμαρά, πώς γίνεται έξω να πέφτουν παντού τα επιτόκια και εδώ ν’ ανεβαίνουν, ο διορισμένος από την κυβέρνηση κ. Αράπογλου το ‘παιξε πέρα βρέχει… Περιφρονώντας την ουσία της μεγάλης κρίσης που συγκλονίζει τους πολίτες, αράδιασε διάφορα φληναφλήματα που προκάλεσαν οργή στην αίθουσα.

Στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ηλ. Καλλιώρα για τη ρευστότητα που διοχετεύει η Εθνική Τράπεζα στην Τουρκία προκειμένου να ενισχύσει τη Finansbank, ο κ. Αράπογλου επιχείρησε να δώσει μια καθησυχαστική απάντηση, λέγοντας ότι μόνο ένα μικρό κλάσμα της ρευστότητας της Εθνικής καταλήγει στην Τουρκία, ενώ η Finansbank, όπως ισχυρίστηκε, πετυχαίνει τον τελευταίο καιρό αύξηση καταθέσεων με ρυθμό 50%. Δεν εξήγησε, βέβαια, πώς γίνεται η Εθνική να εμφανίζεται ότι έχει συνολικά καταθέσεις που υπερκαλύπτουν τα δάνειά της, αλλά την ίδια ώρα να χρωστάει στη διατραπεζική αγορά 7,9 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση της Goldman Sachs!

Όταν βουλευτές τού επισήμαναν τα τεράστια «καπέλα» που έχει επιβάλει η Εθνική στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βάσει εγκυκλίου που εξέδωσε η διοίκηση, αλλά και την άρνησή της να συνεχίσει τη χρηματοδότηση στεγαστικών προγραμμάτων του ΟΕΚ χωρίς αύξηση επιτοκίων, ο κ. Αράπογλου παρέκαμψε με ιδιαίτερη ευκολία τον ιστορικό και κοινωνικό ρόλο της Εθνικής, μιλώντας για την ανάγκη να τιμολογηθούν καλύτερα από τις τράπεζες οι πιστωτικοί κίνδυνοι.

Χαστούκι και αναδίπλωση…

Η προκλητικότητα του κ. Αράπογλου γρήγορα έγινε αντιληπτό από την κυβέρνηση ότι προκαλεί σοβαρό πολιτικό κόστος, καθώς για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία της η Εθνική Τράπεζα δείχνει να προτάσσει τα μερίσματα των μετόχων και τα μπόνους των στελεχών της, αγνοώντας κυνικά τις ανάγκες της κοινωνίας. Ακόμη και βουλευτές της ΝΔ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εξέφραζαν την απορία τους πώς ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας επιμένουν να καλύπτουν πολιτικά τον κ. Αράπογλου.

Η πρώτη σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στη διοίκηση της Εθνικής ήλθε την Παρασκευή από τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια. Με επιστολή του, την οποία κοινοποιεί και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Φώλιας επισημαίνει ότι είναι καταχρηστική η πρακτική της Εθνικής να επιβάλει αυθαίρετα σε χιλιάδες κατόχους πιστωτικών καρτών μονομερείς αυξήσεις στα επιτόκια και στις ετήσιες συνδρομές. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί κάτοχοι καρτών έλαβαν επιστολές από την τράπεζα, με τις οποίες καλούνταν να αποδεχθούν τις αλλαγές, αλλιώς θα ήταν υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν άμεσα όλο το ποσόν της οφειλής τους!

Σημειώνεται ότι η Εθνική, όπως και οι περισσότερες τράπεζες, έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όλες τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν κρίνει ως καταχρηστικό τον όρο συμβάσεων ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αλλάζουν κατά το δοκούν τις χρεώσεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης απειλεί τώρα την Εθνική με πρόστιμα, αν δεν αναθεωρήσει την πολιτική της, τα οποία πάντως θα είναι ασήμαντα μπροστά στα υπερκέρδη που εξασφαλίζει από τις καταχρηστικές πρακτικές της.

Πανικόβλητος μετά την αντίδραση της κυβέρνησης και τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργούνται εις βάρος της Εθνικής, ο κ. Αράπογλου φόρεσε το… κοινωνικά ευαίσθητο προσωπείο του λίγες ώρες μετά την παρέμβαση Φώλια. Ανακοίνωσε ότι «αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ελάφρυνση των ανέργων και την περαιτέρω ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», που περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

– Αναστολή κατασχέσεων πρώτης κατοικίας για έξι μήνες και αναστολή για 12 μήνες της καταβολής δόσεων στεγαστικών δανείων για άνεργους δικαιούχους του επιδόματος του ΟΑΕΔ.

– Συμμετοχή της Εθνικής στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση, αλλά και παροχή πιστώσεων 100 εκατ. ευρώ σε νέες επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις κρατικές εγγυήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Αράπογλου απέφυγε να κάνει το μοναδικό βήμα που θα μπορούσε να δώσει τέλος στις… αιμοδιψείς πρακτικές του τραπεζικού καρτέλ: Να ανακοινώσει ότι συμμορφώνεται πλήρως με τις υποδείξεις του υπουργείου Ανάπτυξης και ότι καταργεί άμεσα όλους τους όρους που έχουν κριθεί από τη Δικαιοσύνη ως καταχρηστικοί, ώστε να συμπαρασύρει στην ίδια κατεύθυνση και τις άλλες τράπεζες. Αντίθετα, επέλεξε μια πολιτική δημοσιοσχεσίτικης «φιλανθρωπίας» με ημερομηνία λήξης, αντί να συμβάλει ώστε να σταματήσουν σε μόνιμη βάση οι καταχρηστικές πρακτικές εις βάρος των δανειοληπτών…


Σχολιάστε εδώ