Εδώ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

> Την παραδοχή ότι το σύστημα ελέγχου που διέπει την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών μπορεί να παρακαμφθεί από εγκληματικές δραστηριότητες, ιδίως όταν αγαθά μεταφέρονται λαθραία εκτός ΕΕ, κάνει ο αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Επίτροπος Γιαν Φίγκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Μαυρομμάτη. Αφορμή για την ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή αποτέλεσαν οι πληροφορίες ότι στο Μουσείο Κάρλος της Ατλάντα, στις ΗΠΑ, υπάρχουν τρεις ελληνικές αρχαιότητες, προϊόντα όλες λαθρανασκαφής, οι οποίες από την Ελλάδα κατέληξαν με παράνομες συναλλαγές στις ΗΠΑ μέσω και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Ελβετία. Ο κ. Φίγκελ παραθέτει επίσης στην απάντησή του πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην τροποποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας για ουσιαστικότερο έλεγχο των ύποπτων φορτίων με αρχαιότητες.

> Κάθε νέα δομή ψυχικής υγείας που δημιουργείται στο πλαίσιο της εδραίωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης μπορεί να λάβει συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για περίοδο 18 έως 24 μηνών, ενώ το κράτος μέλος (Ελλάδα) θα διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δομών, απάντησε ο Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και τις Ίσες Ευκαιρίες Βλαντιμίρ Σπίντλα σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου. Σχολιάζοντας επίσης προηγούμενη απάντησή του για την πορεία του προγράμματος, ο Επίτροπος ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευρίσκεται τακτικά σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Υγείας, με σκοπό τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα των δομών ψυχικής υγείας που συστάθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

> Σημαντική αύξηση των κατασχέσεων αγροτικών προϊόντων προέλευσης Κίνας, συμπεριλαμβανομένων και των αλιευτικών, έχουν καταγράψει το 2008 οι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή κ. Βασιλείου σε σχετικό ερώτημα που είχε υποβάλει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Γκλαβάκης αμέσως μετά το διατροφικό σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει στην Κίνα σχετικά με το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα. Η Επιτροπή δηλώνει ότι είναι σε επιφυλακή, διότι, παρά το γεγονός ότι η εισαγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα στην ΕΕ απαγορεύεται, ορισμένα σύνθετα προϊόντα (δηλαδή προϊόντα που περιέχουν ταυτόχρονα ένα μεταποιημένο προϊόν ζωικής προέλευσης και ένα προϊόν μη ζωικής προέλευσης, όπως είναι τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής) που μπορεί να περιέχουν συστατικά μεταποιημένου γάλακτος, ενδέχεται να διοχετευτούν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

> 155 εκατ. ευρώ ήταν η κοινοτική συμμετοχή σε προγράμματα Leader+ για την Ελλάδα κατά την περίοδο 2000-06, σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε η Κομισιόν στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Παπαστάμκο. Πρόκειται για 40 τοπικά προγράμματα που εκτελέστηκαν σε όλη τη χώρα από 40 διαφορετικές ομάδες τοπικής δράσης. Οι περιοχές του Ηρακλείου της Κρήτης (73,4 εκατ. ευρώ), της Θεσσαλονίκης (56,4 εκατ. ευρώ), της Λέσβου (54 εκατ. ευρώ), της Χαλκιδικής (53,5 εκατ. ευρώ), της Κοζάνης (53 εκατ. ευρώ) και των Δωδεκανήσων (52,9 εκατ. ευρώ) συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έλαβαν τα υψηλότερα ποσά επιχορηγήσεων, σε αντίθεση με τις Κυκλάδες (17 εκατ. ευρώ) και τη Φωκίδα (21,6 εκατ. ευρώ) που έχουν λάβει τα χαμηλότερα.


Σχολιάστε εδώ