Διογκώνεται η αντίδραση του κόσμου για την καταστροφή του περιβάλλοντος στον Δήμο Αθηναίων

ΜΕΤΑ την Ακαδημία Πλάτωνος την περασμένη Κυριακή, τουλάχιστον άλλες τρεις γειτονιές σήμερα είναι στον δρόμο, κάτι που δείχνει ότι η αντίδραση των δημοτών στον Δήμο Αθηναίων, αλλά και ευρύτερα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθημερινά διογκώνεται για την επίθεση που δέχονται οι ελεύθεροι χώροι και το περιβάλλον από εργολαβικά συμφέροντα με τη συνεργασία φορέων του κράτους ή της αυτοδιοίκησης.

… για τον Προαστιακό και το «τείχος του αίσχους»

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ, σήμερα στις 11 το πρωί (Κωνσταντινουπόλεως και Μαρωνείας), έχουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους κατοίκους του 4ου διαμερίσματος με αίτημα την υπογειοποίηση του προαστιακού και την κατάργηση του «τείχους του αίσχους».

ΟΠΩΣ αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «η κρατική εξουσία (υπουργείο Μεταφορών, ΟΣΕ) με την υπουργική απόφαση (Χατζηδάκης, Σουφλιάς, Λιάπης και Κιλτίδης), η δημοτική αρχή (δήμαρχος και πλειοψηφία), τα εύκολα κέρδη των εργολάβων (ΑΚΤΩΡ, Siemens κ.λπ.), η γραφειοκρατία και η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών του κρατικού μηχανισμού, η εθελοτυφλία της Δικαιοσύνης για την καταστρατήγηση της απόφασης του ΣτΕ 3520/2006 χωρίς ίχνος αντίδρασης, συγκροτούν μια συμμαχία σε ευθεία αντίθεση με τη βούληση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και με αποφάσεις των φορέων της αυτοδιοίκησης.

ΚΑΛΟΥΜΕ -λένε οι κάτοικοι- στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να δούμε από κοντά και για να «ξεναγηθούμε» στα τσιμεντένια τείχη και τις κατασκευές του αίσχους που, με περισσή σπουδή και ταχύτητα εκτέλεσης που θα ζήλευαν πολλά άλλα δημόσια έργα, εμφυτεύονται στο κέντρο της πόλης μας.

… για το Άλσος Παγκρατίου

ΤΟ Συντονιστικό των Φορέων του 2ου Διαμερίσματος για τη Σωτηρία του Άλσους οργανώνει σήμερα Κυριακή, 9 Νοεμβρίου, στις 11.00 το πρωΐ, στον κινηματογράφο Πτι-Παλαί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να μην εφαρμοστεί η απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου σύμφωνα με την οποία στο Άλσος Παγκρατίου πρόκειται να εγκατασταθούν ογκώδη μόνιμα κτίρια κλειστού χώρου, εμβαδού 700 τ.μ. (θέατρο – κινηματογράφος, βοηθητικοί χώροι, καμαρίνια, wc, αναψυκτήριο) και 600 τ.μ. ανοιχτού χώρου, ο οποίος θα καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα…

ΟΠΩΣ αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι φορείς της περιοχής, δεν πρέπει ο χώρος να χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα του, γιατί με τις εξαγγελίες του δήμου ουσιαστικά θα εμπορευματοποιηθεί (βλέπε Αίγλη – Ζάππειο). Το Άλσος, παρά τη σχετική εγκατάλειψή του, σήμερα σφύζει από ζωή και χρησιμοποιείται από τον κόσμο της πόλης που ασφυκτιά στον στενό ιδιωτικό του χώρο και δεν έχει να πληρώσει το αντίτιμο μιας αγοραίας αναψυχής.

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ότι στο συντονιστικό των φορέων 2ου Διαμερίσματος μετέχουν: Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 147ου, 3ου, 90ού, 123ου, 13ου Δημοτικών Σχολείων και 17ου Λυκείου, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιλισσός», «O Παριλίσσιος» Σύλλογος για την Προστασία των Παριλισσίων Περιοχών, Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Πήγασος», Πρωτοβουλία Κατοίκων για το Άλσος Παγκρατίου, Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς.

… για την Ακαδημία Πλάτωνος

ΔΥΟ νέες ερωτήσεις κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, εισηγητής Πολιτισμού στο ΚΤΕ του Κινήματος, που όπως φαίνεται είναι από τους λίγους μέσα στο ΠΑΣΟΚ που έχουν αντιληφθεί την αξία της περιοχής και την κοινωνική ένταση που υπάρχει… Έτσι λοιπόν κατέθεσε την πρώτη ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού και έχει ως θέμα την τροποποίηση του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου γύρω από το αρχαιολογικό άλσος στην Ακαδημία Πλάτωνος, ενώ η δεύτερη απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού και έχει ως θέμα την προστασία και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας της περιοχής «Ακαδημία Πλάτωνος» με την εξασφάλιση επιπλέον ελεύθερων χώρων.

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ακόμη ότι στο ζήτημα του οικοπέδου της νομαρχίας επανήλθαν με αίτημα για την κατάθεση εγγράφων οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Άννα Φιλίνη και Γρηγόρης Ψαριανός. Με νέα παρέμβαση τους, την ίδια ώρα που η παράταξη του ΣΥΝ στη νομαρχία δεν φαίνεται να αντιδρά, οι 3 βουλευτές ζητούν: Τις «εγκεκριμένες μελέτες που αφορούν στην ανέγερση των δύο κτιρίων της Νομαρχίας Αθηνών στη συμβολή των οδών Αίμωνος και Ευκλείδου στην περιοχή Ακαδημίας Πλάτωνος» και την «1684/2007 οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Αθηνών».


Σχολιάστε εδώ