Δεύτερη βολή Γ. Κουρή σε «Καθημερινή»
Την ερώτηση αυτή κάνει ο Γ. Κουρής με νέα του επιστολή προς την «Καθημερινή», απαντώντας σε σχόλιο της Χριστίνας Κοψίνη στην πρώτη του απάντηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα την περασμένη Κυριακή. Ο Γ. Κουρής υποστηρίζει πως παράνομα το ΙΚΑ όλα αυτά τα χρόνια, κατά παράβαση του Συντάγματος, του νόμου και των δικαστικών αποφάσεων, έχει εισπράξει χρήματα από τις επιχειρήσεις του.
«Εκείνο που μας προξενεί εντύπωση και απορία είναι ότι όλη αυτή η εναντίον μας εκστρατεία προέρχεται από μια εκδοτική επιχείρηση που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έπρεπε να είναι σύμμαχος και συνοδοιπόρος στους αγώνες μας», αναφέρει ο Γ. Κουρής. Η ερμηνεία που δίνει είναι πως «ο κ. Αλαφούζος, περιοριζόμενος στην πρόσληψη στα δικά του μέσα ενημέρωσης δημοσιογράφων της αποκαλούμενης ελίτ, δεν έχει καμία επιβάρυνση και ούτε φυσικά πληρώνει ΙΚΑ» και έτσι, ισχυρίζεται ο Γ. Κουρής, «χωρίς κόστος υποκρίνεται τον υποστηρικτή του αμαρτωλού Ιδρύματος σε βάρος του κοινού συμφέροντος. Δεν είναι παράνομο και αμαρτία οι δημοσιογράφοι της ʽʽΑυριανήςʼʼ και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να παίρνουν συντάξεις πείνας και να νοσηλεύονται στα ράντζα του ΙΚΑ και οι δημοσιογράφοι της ʽʽΚαθημερινήςʼʼ να παίρνουν παχυλότητες συντάξεις, να έχουν όσα φάρμακα θέλουν και να νοσηλεύονται σε λουξ δωμάτια ιδιωτικών κλινικών;», αναρωτιέται ο Γ. Κουρής.
Στην επιστολή του ο εκδότης της «Αυριανής» υποστηρίζει πως «η κ. Κοψίνη ατυχώς (για να μην πω κακόβουλα) θεωρεί ότι η εταιρεία μου βρίσκεται σε μια απλή αντιδικία με το ΙΚΑ, παραβλέποντας το γεγονός ότι η επιχείρησή μου έχει δικαιωθεί με σωρεία αποφάσεων των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων (πάνω από 200 σε αριθμό), ορισμένες μόνο από τις οποίες ανέφερα στην επιστολή μου». Ακόμη, ο εκδότης αναφέρει ότι:
– «Το ότι οι δημοσιογράφοι και οι υπάλληλοι που απασχολούνται σε μέσα ενημέρωσης δεν υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ προκύπτει από τον ΝΟΜΟ και ειδικότερα από το άρθρο 31 του ν. 1264/1982».
– « (…) Ανεξάρτητα όμως από την εφαρμογή του νόμου, όπως έχει κρίνει και ο Άρειος Πάγος, το ότι οι απασχολούμενοι στα ΜΜΕ ασφαλίζονται στα ειδικά για τον Τύπο Ταμεία είναι άμεση απόρροια της εφαρμογής των άρθρων 12 παρ. 1 και 22 παρ. 5 του Συντάγματος (σε συνδυασμό και με την αρχή της ίσης μεταχείρισης), με τα οποία καθιερώνεται η γενική αρχή ότι όλοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί που παρέχουν κοινωνική ασφάλιση έχουν την υποχρέωση να ασφαλίζουν όλους τους ασκούντες το επάγγελμα, το οποίο καλύπτει ασφαλιστικά ο οργανισμός και δεν επιτρέπεται νόμος να εξαρτά την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση του εργαζομένου από τη συμμετοχή του ή μη σε συνδικαλιστική οργάνωση».
– «Συνεπώς, οι δημοσιογράφοι πρέπει να ασφαλίζονται στα ειδικά ταμεία ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ και όχι στο ΙΚΑ. Εξάλλου, τα δύο αυτά Ταμεία εισπράττουν το τέλος αγγελιοσήμου 20% από τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Το ΙΚΑ δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ, κατά παράβαση του Συντάγματος, του Νόμου και των δικαστικών αποφάσεων, έχει εισπράξει χρήματα από τις επιχειρήσεις μου και επομένως για το όποιο έλλειμμα στο Ταμείο του δεν ευθύνεται η επιχείρησή μου, η οποία -αντιθέτως- έχει ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ καταβάλει στο ΙΚΑ υπέρογκα ποσά»
– «Τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνο για τη δική μου επιχείρηση, αλλά για όλες τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένων των ειδησεογραφικών σάιτ στο διαδίκτυο), που τόσα χρόνια πληρώνουν το ΙΚΑ και οι οποίες θα πρέπει, καταθέτοντας αγωγές, να ζητήσουν πίσω τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά».