Δεν φταίμε εμείς για το μπάχαλο… λένε οι πυρόπληκτοι της Ηλείας

Θα ήταν άδικο, τη στιγμή που ακόμα πατάμε σε αναμμένα κάρβουνα, κάτοικος από πυρόπληκτη περιοχή να κληθεί να επιστρέψει χρήματα, όπως διαμαρτύρεται ο σύλλογος πυρόπληκτων Αγίας Άννας του Νομού Ηλείας με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, σημειώνοντας ότι 14 μήνες μετά την ολοσχερή σχεδόν καταστροφή του χωριού τίποτα δεν υπάρχει που να έχει ανακουφίσει τους πληγέντες, όχι μόνο της Αγίας Άννας αλλά και του συνόλου των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας.

Χωρίς να διαφωνούν για τον έλεγχο και την επιστροφή της οικονομικής βοήθειας από όσους ενδεχομένως την έλαβαν χωρίς να δικαιούνται (από μη πυρόπληκτες περιοχές), προτείνουν ταυτόχρονα όσα χρήματα συγκεντρωθούν να δοθούν στους κατοίκους των περιοχών που είχαν πληγεί.

Περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που βιώνουν με την ανεργία να θεριεύει και τη διαγραφόμενη προοπτική μείωσης της παραγωγής της περιοχής από 70 έως 100% δηλώνουν την απογοήτευσή τους τόσο για τις καθυστερήσεις του ΕΛΓΑ στην έκδοση των πορισμάτων όσο και για τις χαμηλές τιμές στον πίνακα αποζημιώσεων.

Και ενώ, συνεχίζουν, η εικόνα του μαύρου τρυπάει την ψυχή μας καθημερινά, «τις τελευταίες ημέρες έρχονται σε κατοίκους του χωριού μας έγγραφα τα οποία τους καλούν να επιστρέψουν το ποσό των 3.000 ευρώ που είχαν λάβει ως πρώτη έκτακτη οικονομική ενίσχυση εξαιτίας της καταστροφής».

Διαμαρτύρονται, γιατί, όπως λένε, καλούνται να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα από την εικόνα «μπάτε σκύλοι αλέστε…» που άφησε να δημιουργηθεί η ίδια η Πολιτεία με τον εκμαυλισμό και των πραγματικών πυρόπληκτων μαζί με τους κάθε λογής επιτήδειους που έφτασαν στην Ηλεία για να εισπράξουν το «τριχίλιαρο».

Για τη σωτηρία των τραπεζών, καταλήγει ο σύλλογος στην επιστολή του, και τη στήριξη του χρηματοπιστοοικονομικού συστήματος μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκαν 28 δισ. ευρώ. Για τους πυρόπληκτους είναι πολλά τα 3.000 ευρώ, τη στιγμή που, με την πολιτική που εφαρμόζεται, οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα και τα αγροτικά εφόδια πήραν αυξήσεις από 50% έως 100%.


Σχολιάστε εδώ