ΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Σε καιρούς πονηρούς, με τις πληροφορίες για προσέγγιση εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ με παράγοντες της ΝΔ να πληθαίνουν (σ.σ.: η πιθανή έλλειψη αυτοδυναμίας στις προσεχείς εκλογές τροφοδοτεί πολλά σενάρια) και τη στιγμή που τα συνδικάτα στηρίζονται στα αξιόπιστα και φερέγγυα στοιχεία και μελέτες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ προκειμένου να παρέμβουν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, διαταράσσονται και πάλι σχέσεις και ισορροπίες εντός του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και των πολιτικών χώρων.

Συγκεκριμένα, o διευθύνων σύμβουλος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ κ. Φρ. Φατούρος, με επιστολή του στα μέλη του προεδρείου του Ινστιτούτου Εργασίας, επιχειρεί να υπονομεύσει το έργο του ΙΝΕ, μιλώντας για αδυναμία «επιστημονικού προγραμματισμού», όταν κόμματα και κοινωνικοί φορείς αναγνωρίζουν και επικαλούνται έρευνες και στοιχεία του Ινστιτούτου.

Ο κ. Φατούρος διατυπώνει τέσσερις παρατηρήσεις απαξιωτικές για το έργο του ΙΝΕ, για να προτείνει στη συνέχεια τη συγκρότηση «Ανοικτού Δικτύου Γνώμης και Εμπειρογνωμοσύνης» προκειμένου, όπως αναφέρει ο συνδικαλιστής, η διοίκηση της ΓΣΕΕ να «αναδεικνύει τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν από τις εξελίξεις, να τα αξιολογεί και να σχεδιάζει τις συγκεκριμένες δράσεις (έρευνα, διάχυση πληροφόρησης, εκπαίδευσης κ.λπ.).

Είναι η πολλοστή φορά που επιχειρείται, όπως φαίνεται, η υπονόμευση και αποδυνάμωση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και του έργου του, στο οποίο, όπως οι πάντες γνωρίζουν, στηρίζονται ομιλίες, τοποθετήσεις και προτάσεις της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Και δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς στο κύρος του επιστημονικού διευθυντή κ. Σάββα Ρομπόλη και των διακεκριμένων επιστημόνων – συνεργατών.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος έχει ήδη στα χέρια του την εισήγηση του κ. Φατούρου και φέρεται να διαβεβαιώνει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας όταν τίθεται θέμα διάλυσης του ΙΝΕ.

Ο κ. Παναγόπουλος στο παρελθόν είχε δεχθεί ενστάσεις και διαμαρτυρίες για τον ιδεολογικό προσανατολισμό των διαπιστώσεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ από τον γενικό γραμματέα της Συνομοσπονδίας και πρόεδρο της ΔΑΚΕ κ. Κ. Πουπάκη, που απαιτούσε μεγαλύτερη «ιδεολογική» ποικιλία στις απόψεις του Ινστιτούτου. «Πιο φιλελεύθερες θέσεις», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Όμως, ο κ. Φατούρος είναι στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και η ενέργειά του να πλήξει το ΙΝΕ σε τόσο κρίσιμες ώρες δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά, ενώ ουδείς γνωρίζει αν τις απόψεις του τις συμμερίζονται και άλλα στελέχη της ΠΑΣΚΕ ή και ο ίδιος ο πρόεδρος.
Ενδεχομένως η πρωτοβουλία του κ. Φατούρου να είναι απολύτως προσωπική υπόθεση και είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να κοινοποιεί τις απόψεις του.

Η ανταπόκριση στο αίτημά του για κατάργηση ουσιαστικά του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ θα ρίξει φως στο τι ακριβώς συμβαίνει και τι εξυφαίνεται για το μέλλον του Ινστιτούτου Εργασίας.

* Άσχετο (;): Μαθαίνουμε ότι το ΚΑΝΕΠ (άλλη μια δομή της ΓΣΕΕ) ζήτησε και απέσπασε δέσμευση από το υπουργείο Παιδείας για ενίσχυσή του με 30 εκατ. ευρώ από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Και ταυτόχρονα ζητά από το προεδρείο της ΓΣΕΕ χώρο 1.000 τ.μ. για στέγαση των υπηρεσιών του που οργανώνουν σεμινάρια με θέμα «τη διά βίου μάθηση και εκπαίδευση…».
Απαντήσεις «εφ’ όλης της ύλης» ίσως λάβουμε στην αυριανή συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Κάποιοι, πιστεύουμε, θα θέσουν και τα δύο ζητήματα για συζήτηση και διευκρινίσεις.


Σχολιάστε εδώ