Αυθαίρετος οικισμός μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών!

Η αυθαιρεσία, όπως καταγγέλλεται, ξεκίνησε το 2003 με πρωτεργάτες τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους για την περιφρούρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δηλαδή τον τότε και νυν δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Καλτσή, ως ιδιοκτήτη του οικοπέδου, και τον πολιτικό μηχανικό Νικόλαο Φουσέκη, τότε δήμαρχο Άμφισσας και νυν νομάρχη Φωκίδας, ως συντάξαντα το παραπλανητικό τοπογραφικό διάγραμμα.

Ιδού, πιο αναλυτικά, η πορεία της υπόθεσης:

Πρόκειται για οικόπεδο είκοσι στρεμμάτων πάνω από την Κασταλία πηγή. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται μέσα στη Βʼ ζώνη του αρχαιολογικού χώρου, όπου, μετά από έγκριση του ΚΑΣ, μπορεί να κατασκευαστεί οικοδομή εκατό μόνον τετραγωνικών μέτρων ανά είκοσι στρέμματα οικοπέδου.

Ο δήμαρχος Δελφών μεταβίβασε στη συνέχεια το οικόπεδο αυτό στην κόρη του, βάσει αναληθούς τοπογραφικού διαγράμματος που σύνταξε ο σημερινός νομάρχης και τότε δήμαρχος Άμφισσας, ως πολιτικός μηχανικός, μετακινώντας κατά διακόσια και πλέον μέτρα το όριο του αρχαιολογικού χώρου. Με τον τρόπο αυτόν «έδειξε» ότι το οικόπεδο απέκτησε τους όρους δόμησης που ισχύουν για τα εκτός σχεδίων πόλεως οικόπεδα, με αποτέλεσμα να κατατμηθεί σε πέντε οικόπεδα των 4.000 τ.μ. το καθένα και δυνατότητα κατασκευής κατοικίας 200 τ.μ. στο καθένα, δηλαδή 1.000 τ.μ. συνολικά από τα 100 τ.μ. που μπορούσαν να κατασκευαστούν μέσα στη ζώνη Βʼ. Τα πέντε αυτά οικόπεδα πουλήθηκαν ακολούθως στην εταιρεία ΔΑΒΑΡΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑ ΕΠΕ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ-ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ.

Η τεχνητή μετακίνηση του οικοπέδου, εκτός αρχαιολογικού χώρου, εκτόξευσε την αξία του σε πολύ μεγάλο ύψος. Το 2003 η αξία των οικοπέδων στον Παρνασσό, απαλλαγμένων από δασαρχεία κ.λπ., ήταν τουλάχιστον 60.000 ευρώ ανά στρέμμα. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται στην πλεονεκτικότερη θέση του Παρνασσού, διότι εκτός από το βουνό βλέπει και όλον τον Κορινθιακό. Τα οικόπεδα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο είναι μηδαμινής αξίας. Το εν λόγω οικόπεδο με δυσκολία θα έπιανε στο σύνολό του 40.000-50.000 ευρώ.

Επίσης αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι η ΔΟΥ καθόρισε την αντικειμενική του αξία στα 0,50 τ.μ. Απίστευτη τιμή για ένα τόσο προνομιακό οικόπεδο (όπως αυτό παρουσιάστηκε).

Αρχικά εκδόθηκαν πέντε άδειες για κατοικίες (μία ανά οικόπεδο, σύμφωνα με την κατάτμηση), οι οποίες στη συνέχεια αναθεωρήθηκαν για κατασκευή τουριστικών μονάδων και γραφείων, με δυνατότητα κατασκευής οικοδομημάτων πολύ μεγαλύτερης έκτασης από εκείνη που προβλέπεται για κατοικίες.

Η τουριστική μονάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, εντάχθηκε και σε αναπτυξιακό νόμο.

Έτσι κατασκευάζεται και βρίσκεται σχεδόν στην ολοκλήρωσή του ένα ολόκληρο οικοδομικό συγκρότημα μέσα στον θεσμοθετημένο και προστατευόμενο από την UNESCO αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Ο εντοπισμός της αυθαιρεσίας έγινε από τον α΄ αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας, πολιτικό μηχανικό Στέλιο Σχοινά, ο οποίος ορίσθηκε εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Φωκίδας στη διαδικασία επανεξέτασης των περιορισμών του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.

Το ισχύον νομικό καθεστώς που θέτει τους σχετικούς περιορισμούς συγκροτείται, πέρα από την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού το 1991, με την οποία θεσμοθετήθηκε ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, και με τη νέα απόφαση του 2007 με την οποία το ΥΠΠΟ ήρθε να οριοθετήσει τη ζώνη Βʼ που αποτελεί και το όριο του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.

Η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου βάσει των παραπάνω αποφάσεων, που αποτελούν το υφιστάμενο νομικό καθεστώς προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, έγινε πριν από τη δημοσιοποίηση από τον κ. Σχοινά του γεγονότος ότι το σύνολο του οικοδομικού συγκροτήματος βρίσκεται μέσα στον θεσμοθετημένο αρχαιολογικό χώρο.

Μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας, ο έλεγχος των υπηρεσιών τοπογραφήσεων, φωτογραμμετρίας και Κτηματολογίου του ΥΠΠΟ ήρθε να επιβεβαιώσει την παραβίαση του αρχαιολογικού χώρου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δελφών, μετά τις τρεις τεχνικές εκθέσεις, ανακάλεσε τις αρχαιολογικές εγκρίσεις που είχε χορηγήσει με βάση τα παραπλανητικά τοπογραφικά διαγράμματα για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, εντέλλοντας προς την Πολεοδομία Άμφισσας να ανακαλέσει τις δικές της οικοδομικές άδειες και να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία των αυθαίρετων κατασκευών.

Η εποπτευόμενη όμως από τον νομάρχη Φωκίδας πολεοδομία, με διάφορες προφάσεις, δεν προέβη στην ανάκληση των οικοδομικών αδειών και απηύθυνε μάλιστα ερωτήσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ για το αν πρέπει ή όχι να τις ανακαλέσει. Άγνωστο παραμένει αν πήρε απάντηση από το

ΥΠΕΧΩΔΕ και ποιο είναι το περιεχόμενό της.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μπροστά στα τεκμηριωμένα και από τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Φωκίδας στοιχεία, τόσο ο νομάρχης Φωκίδας όσο και ο δήμαρχος Δελφών, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους στράφηκαν με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου εναντίον του α΄ αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Στέλιου Σχοινά.

Αξίζει εδώ τέλος να σημειωθεί ότι για παραβιάσεις δασικών εκτάσεων, αμφισβήτηση τίτλων ιδιοκτησίας κ.λπ. στην ευρύτερη περιοχή του ίδιου χώρου, μετά από μηνύσεις κατοίκων των Δελφών, που έγιναν το 2003, πριν από 15 ημέρες αποδόθηκαν από τον ανακριτή Άμφισσας κακουργηματικές κατηγορίες σε πάνω από 10 άτομα, στα οποία τέθηκαν περιοριστικοί όροι, όπως πληρωμή εγγύησης 20.000 ευρώ για τον καθένα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Εκτός από τον νομάρχη, που και εδώ εμπλέκεται αλλά δεν είναι γνωστό αν του επιβλήθηκαν οι ίδιοι περιοριστικοί όροι, στους υπόλοιπους, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Καλτσής και η κόρη του, έχει γίνει ευρύτατα γνωστό ότι τους επιβλήθηκαν οι παραπάνω περιοριστικοί αυτοί όροι.

Όπως και να ‘χει το θέμα, έτσι όπως τίθεται προκαλεί θλίψη και οργή. Αν πράγματι φτάσαμε να έχουμε αυθαίρετους οικισμούς μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, έστω και στον ευρύτερο, με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο και τον νομάρχη, τότε η χρεοκοπία θεσμών και κράτους είναι δεδομένη.

Η άμεση παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού, έστω και τώρα, κατόπιν εορτής, είναι επιβεβλημένη.


Σχολιάστε εδώ